Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Refuzaţi în 2013, calificaţi la Mondiale în 2015


Naționala de tineret a României s-a calificat la Campionatul Mondial de handbal după o pauză de 10 ani. Echipa pregătită de Ovidiu Mihăilă și Daniel Apostu a reușit un turneu senzațional la Pitești, în urma căruia a eliminat două nume mari ale momentului din handbalul mondial masculin, Croația și Slovenia. Oficial, handbalului românesc îi merge bine. Sau mai bine spus are viitor! După ce naționala de junioare (Under 18) a câștigat titlul Mondial în august 2014, reprezentativa masculină de tineret (U21) s-a calificat la Campionatul Mondial din Brazilia, care se va desfășura în perioada 19 iulie – 2 august.
România a reușit să elimine două reprezentative importante: Croația, care cu actuala generație câștiga medalia de argint la Mondialele de acum doi ani, și Slovenia, reprezentativă care a fost în Top 8 la toate turneele finale la nivel de juniori și tineret. Calificarea României s-a consemnat în ultimele secvențe ale partidei cu Slovenia, printr-un gol înscris de Rotaru la scorul de 26-26. Performanța tricolorilor U21 este remarcabilă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, Racoțea, Rotaru, Negru, Iancu, Nistor și ceilalți jucători formează prima generație care reușește să ajungă la un Campionat Mondial de tineret în ultimii 10 ani.
Ultima performață de acest gen a fost realizată de echipa din 2005, din care făceau parte, printre alții, Mihai Popescu, Valentin Ghionea, Marius Sadoveac, Dan Savenco. Atunci, România se clasa pe locul 6 la turneul final din Ungaria. Apoi, echipa lui Mihăilă și Apostu a reușit să elimine Croația și Slovenia (scoruri 23-23, respectiv 27-26 în meciurile directe), după ce în urmă cu un an aceeași trupă era învinsă de Israel și abia învingea cu un gol Luxemburg în turneul de calificare la Campionatul European.
Turneul final din 2014 este și singurul care lipsește din CV-ul actualei generații, care a mai jucat la un European și un Mondial de juniori, la fiecare reușind să termine pe locul 11.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?