Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Percheziții la afaceriști bănuiți de evaziune fiscală și spălare de bani


Victor N., administratorul unei societăți comerciale din Vrancea, s-a trezit ieri dimineață cu polițiștii la ușă. Percheziția a fost efectuată în cadrul unei acțiuni ce a vizat activitatea infracțională a 10 persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul creat ar fi de aproximativ un milion de lei, spun anchetatorii.
În total au fost efectuate 8 percheziții în Vrancea, Giurgiu, Ilfov și București. „În această dimineață (ieri dimineață-n.r), sub coordonarea Direcției de Investigare a Fraudelor – IGPR, polițiști de investigare a fraudelor din cadrul IPJ Vrancea, Ilfov, Giurgiu și DGPMB – Sectorul 2 desfășoară 8 percheziții pe raza Municipiului București și a județelor Vrancea, Giurgiu și Ilfov, pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în comiterea de fraude intracomunitare. Membrii grupării, cetățeni români, sirieni și sudanezi, sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălarea banilor. Pentru identificarea cetățenilor străini, polițiștii au beneficiat de suportul specialiștilor Oficiului Român pentru Imigrări. 10 persoane, bănuite de implicare în activitatea infracțională, vor fi conduse la sediul IPJ Vrancea și la unitatea de parchet competentă, pentru audieri. Perchezițiile se efectuează într-un dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Vrancea, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. La acțiune participă și luptătorii Serviciilor pentru Acțiuni Speciale din cadrul I.P.J Vrancea și Poliției Sectorului 2 București”, au transmis anchetatorii.
    Din verificările efectuate de polițiști, angajați ANAF și de la Inspecția Fiscală, a rezultat că membrii grupării, în perioada octombrie 2012-iunie 2014, ar fi înregistrat în evidențele contrabile a două firme românești livrări intracomunitare fictive către șase societăți comerciale din Bulgaria, înființate și controlate de aceeași grupare. De asemenea, membrii grupării ar fi interpus în lanțul comercial, pentru a masca adevărata proveniență a mărfurilor, opt societăți tip „fantomă”. „Prejudiciul creat bugetului de stat este de aproximativ 1.000.000 de lei, reprezentând sustragerea TVA și impozitul pe profit”, au adăugat anchetatorii.
    Practic, în ceea ce privește activitatea infracțională pe raza județului nostru, la firma înființată de străini în Vrancea erau depozitate diferite produse alimentare, între care ulei de cocos și cacao, aduse din Bulgaria. Apoi, marfa era vândută la negru în diferite județe ale țării. Astfel, membrii grupării nu colectau TVA-ul, iar în documentele pe care le întocmeau era stipulat faptul că produsele erau retrimise în Bulgaria, la alte firme.  
După percheziții, persoanele vizate au fost aduse la sediul IPJ Vrancea, pentru audieri. Acolo se aflau și aseară, în jurul orei 18.00. Suspecții urmau să ajungă și la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, pentru a da declarații și în fața procurorului. Anchetatorii nu excludeau aseară varianta de a fi luată măsura reținerii împotriva unor persoane dintre cele audiate. 

UPDATE!!!

Cinci persoane au fost reținute pe bază de ordonanță, iar împotriva altor două s-a luat măsura controlului judiciar. Dintre reținuți, o persoană este din Vrancea. Este vorba despre administratorul societății din Focșani. De asemenea, una dintre persoanele puse sub control judiciar este din Vrancea, fiind angajat al firmei focșănene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?