Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Dietele-şoc ar putea avea efecte benefice


Dietele-șoc, considerate vreme de multe decenii foarte periculoase pentru organism, ar putea avea totuși o serie de efecte benefice, potrivit unui studiu australian publicat recent în revista The Lancet. În ultimele decenii, atunci când oamenii doreau să slăbească, medicii le recomandau de fiecare dată să facă acest lucru treptat, informează dailymail.co.uk. „O scădere rapidă în greutate nu vă va ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă pe termen lung. În plus, metoda rapidă prezintă riscuri pentru sănătate”, se afirmă într-un ghid de recomandări publicat pe site-ul National Health Service din Marea Britanie.
O scădere în greutate mai mare de 1 kilogram pe săptămână a fost asociată cu diverse probleme medicale, precum pietre la vezica biliară (întrucât slăbirea rapidă perturbă balanța de colesterol din organism), malnutriție și oboseală – cauzată de scăderea bruscă a aportului caloric. De asemenea, există o părere împărtășită pe larg în lume potrivit căreia persoanele care adoptă diete-șoc se vor îngrășa și mai mult după aceea, întrucât regimurile alimentare drastice nu pot fi ținute pe termen lung.
Însă oamenii de știință au început să nege validitatea acestor sfaturi. La sfârșitul lunii octombrie, un studiu australian a arătat faptul că scăderea bruscă în greutate este mai eficientă pe termen scurt decât metoda graduală. Un număr de persoane obeze au fost plasate într-un program de slăbire rapidă în 12 săptămâni, cu înlocuitori alimentari care generau între 450 și 800 de calorii pe zi. În medie, un bărbat are nevoie de 2.500 de calorii pe zi pentru a-și menține greutatea, iar o femeie are nevoie de 2.000 de calorii în fiecare zi. Un alt grup a fost plasat într-un program de slăbire graduală, care reducea cu 500 de calorii necesarul caloric zilnic.
Voluntarii din grupul dietei-șoc și-au atins scopul și au pierdut 15% din greutatea lor corporală. Atunci când cercetătorii i-au analizat pe participanți după doi ani, voluntarii din ambele grupuri recuperaseră cea mai mare parte din kilogramele pierdute. Însă nu a existat nicio diferență în ceea ce privește rapiditatea cu care s-au îngrășat din nou, fapt care contrazice teoria convențională potrivit căreia persoanele care slăbesc prea repede se vor îngrășa apoi la fel de repede. În urma acestui studiu, oamenii de știință au început să emită noi teorii despre metodele de slăbire.
Dietele-șoc reprezintă un început benefic – Îngrijorările din trecut aveau la bază efectele pe care aceste diete le-ar avea asupra organismului. Reducerea bruscă a aportului caloric poate fi benefică, întrucât rezultatele rapide îi motivează pe adepții dietelor-șoc. Ele trebuie să fie ținute însă pentru cel mult 12 săptămâni și sub supravegherea unui medic. În această perioadă, persoanele care apelează la dietele-șoc trebuie să învețe noi obiceiuri alimentare și, în principal, să mănânce doar când le este foame, nu pentru a-și satisface nevoia de alinare și consolare.
Nici dietele yo-yo nu sunt „rele” – O îngrijorare constantă a specialiștilor referitoare la pierderea rapidă în greutate constă în faptul că această metodă generează diete de tip yo-yo – un ciclu de slăbire și îngrășare. Anumiți experți consideră că acest lucru este dăunător pentru inimă, întrucât o obligă să facă față unor schimbări bruște în privința aportului caloric. Însă nu există nicio dovadă că dietele-șoc și dietele yo-yo pun presiune asupra inimii, afirmă Michael Mosley, medic și autor al volumului „The Fast Diet”, care promovează posturile intermitente. „Ar fi o problemă doar dacă urmați o dietă fără proteine. În acel caz, corpul vostru va începe să canibalizeze mușchii, iar inima este un mușchi”, a adăugat același autor.
Recuperarea kilogramelor pierdute nu echivalează cu o lipsă de voință – Pentru mulți experți, cel mai important aspect al studiului australian nu se referă la faptul că slăbirea rapidă este cea mai eficientă, ci la faptul că, indiferent de felul în care oamenii slăbesc, cel mai probabil ei se vor îngrășa din nou.
Problema nu este lipsa de voință, ci faptul că obezitatea este o boală care face ca pierderea de kilograme să fie o chestiune mult mai dificilă decât pentru ceilalți oameni. „În ciuda celor spuse de administrațiile guvernamentale, odată ce IMC-ul devine mai mare de 30, este dificil să slăbești și să te menții slab prin dietă și exerciții fizice”, spune Guy Slater, chirurg la clinica Streamline Surgical. „Acesta este motivul pentru care mulți oameni ajung să apeleze la operații chirurgicale. Mulți dintre pacienții mei au slăbit prin diete în trecut și adeseori au avut rezultate foarte bune, slăbind până la 38 de kilograme și reușind să rămână supli chiar și un an mergând la sală. Dar apoi, ei s-au îngrășat întotdeauna”, a adăugat același medic.
Cercetătorii sunt de părere că atunci când oamenii se îngrașă, organismul este reprogramat pentru a se comporta ca și cum aceea ar fi greutatea normală a corpului. Atuci când sunt reduse caloriile, corpul „crede” că apare înfometarea și acționează pentru a stopa pierderea în greutate. Studiile recente au arătat că atunci când persoanele obeze țin o dietă, corpurile lor produc în cantități mari hormonul foamei, grelină și un nivel anormal de mic de hormoni care suprimă senzația de foame.
Anumiți experți recomandă medicamente care reduc apetitul, pentru a menține pierderea în greutate, după ce o persoană a slăbit cu ajutorul unor diete. Înfometarea îi ajută pe diabetici și stimulează imunitatea – Pe termen scurt, o reducere calorică drastică poate avea efecte benefice, care merg dincolo de piederea în greutate. Reducerea aportului zilnic la 800 de calorii poate să vindece diabetul de tipul 2 în doar opt săptămâni, afirmă profesorul Roy Taylor, director la Newcastle Magnetic Resonance Centre din cadrul Universității Newcastle.
În studiul său, care a fost realizat pe 11 persoane, concentrațiile de zahăr din sânge au ajuns la nivelul normal după o dietă severă. La capătul celor opt săptămâni, participanții au revenit la un aport caloric normal, dar au făcut alegeri alimentare sănătoase. După trei luni, șapte dintre ei nu mai sufereau de diabet.
Un alt studiu, realizat pe 5.000 de participanți, publicat în The Lancet și Endocrinology Journal, a descoperit că operațiile chirurgicale pentru slăbit pot să reducă în mod considerabil riscul de a dezvolta diabet de tipul doi – a fost evidențiată o reducere cu 80% a riscului de apariție a acestei boli în rândul persoanelor care au făcut o astfel de operație.
În ianuarie, cercetătorii de la Universitatea Southern California din Statele Unite au descoperit că postul alimentar, ținut pentru perioade cuprinse între două și patru zile, impulsionează celulele sușă din măduva spinării să producă o nouă serie de celule albe, regenerând astfel sistemul imunitar. Același studiu a evidențiat că postul reduce cantitățile de enzimă PKA, asociată cu procesul de îmbătrânire, și un hormon care crește riscul de cancer.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?