Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO: Astăzi, workshop de fotografie în zona Vintileasca


Profesorul Răzvan Theo Chirac, din Râmnicu Sărat, organizează, astăzi (sâmbătă), un workshop de fotografie în zona Vintileasca. Evenimentul este organizat cu prilejul sărbătoririi a 146 de ani de la nașterea geografului vrâncean Simion Mehedinți, pe 18 octombrie. Dascălul râmnicean îi va duce pe cursanți în Munții Vrancei, la obârșiile Milcovului și Râmnicului din Poiana Stoichii, comuna Vintileasca, unul dintre cele mai izolate sate din județul Vrancea. „Workshop-ul este adresat tuturor vârstelor, de la începători până la avansați. Ingredientul principal trebuie să fie creativitatea, iar voia-bună nu trebuie să lipsească. Scopul este ca peisajele imortalizate să-i determine pe participanți să revină oricând cu plăcere în aceste locuri pline de farmec și culoare”, spune Răzvan Theo Chirac. Acesta speră ca vremea să fie frumoasă pentru a putea desfășura activitatea în condiții optime și pentru a nu fi nevoiți să amâne evenimentul. Răzvan Theo Chirac spune că Simion Mehedinți, geograful născut la Soveja, a vizitat Neculele, satul cuibărit la poalele Munților Furu de la cotul Carpaților. Urcușul lui Mehedinți pe Valea Râmnicului a fost cu siguranță solicitant pentru că – scrie O. Moșescu în lucrarea „Din jurnalul unui colecționar”, Ed. Litera, București, 1974- „pe vremea aceea (probabil în 1915-n.r.) podurile peste râu erau… inexistente sau prăbușite și numai caii mărunți puteau să urce pripoarele cu serpentine repezi”.
    Conștient că toamna și în special luna lui Brumărel constituie din punct de vedere vizual, deci și fotografic, o desfătare cromatică pe care nu o mai întâlnim în niciun alt anotimp, Răzvan Theo Chirac îi îndeamnă pe tineri să pună mâna pe un aparat de fotografiat și să urce pe firul sărat al apei Râmnicului, pentru peisaj.

    Participanții la atelierul de fotografie vor face opriri la „Piatra Mâței” de la Jitia de Sus, la „Pietrele Fetei” de la Neculele, a căror legendă este povestită de Al. Vlahuță în „România pitorească”, dar și la cel mai frumos lac din vechiul ținut al Râmnicului, cel de la Vintileasca. „Într-o zi de toamnă târzie, peisajul te ademenește mai mult decât oricând. Contrastul cromatic între albastrul intens al cerului, ruginiul frunzelor și albul sării, aduse la suprafață de forțele din interiorul scoarței, este irezistibil„, spune profesorul Chirac, de la Colegiul „Al. Vlahuță” din Râmnicu Sărat.

    Foarte fotogenici sunt mestecenii, care pot fi folosiți pentru a da adâncime cadrului (iluzia de tridimensionalitate). Generozitatea toamnei se manifestă și sub alt aspect: echipamentul necesar poate fi minim. Nu este nevoie decât de un fotoaparat, eventual un trepied, foarte rar fiind nevoie de ceva în plus. Răzvan Theo Chirac recomandă două obiective, unul grandangular, cu unghi mare de cuprindere, și unul cu focală mare (55-250 de exemplu) pentru detalii mai puțin accesibile. Atenție însă că un unghi îngust de cuprindere elimină și multe dintre culorile locului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?