Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

APIA pregăteşte avansul la subvenţiile din agricultură


Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt în plină campanie de realizare a controalelor în teren pentru ca fermierii să poată primi subvențiile aferente anului 2014. Directorul adjunct al APIA Vrancea, Alina Alecu Bută a arătat că aceste controale vor fi finalizate în termenul prevăzut de procedurile legale. „Sunt controale în teren, la fermieri și vor fi finalizate în termenul legal pentru ca agricultorii să primească sprijinul financiar”, ne-a spus directorul adjunct de la APIA.
Conducerea Ministerului Agriculturii a anunțat că acordarea avansurilor din plățile directe pe suprafață, aferente anului 2014, va începe în următoarele săptămâni. Valoarea acestor subvenții a fost stabilită la 156,89 euro/hectar, avansul fiind de 69 euro/hectar. Plățile se fac la cursul de schimb de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2014 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 1 octombrie 2014.
    Potrivit unui comunicat APIA, din 16 octombrie au început plățile și pentru Axa II. „Menționăm că începând cu aceeași dată, respectiv 16 octombrie 2014, Agenția autorizează la plată și avansul, în cuantum de până la 74% din suma cuvenită, fermieriilor care au depus cereri de plată pe suprafață, în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală – Campania 2014: 211″Plăți pentru zona montană defavorizată”, 212 „Plăți pentru zone defavorizate – altele decât cele montane” și 214 „Plăți pentru agromediu”, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 65/2011 al Comisiei, de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului în ceea ce privește punerea în aplicare a procedurilor de control și a ecocondiționalității în cazul măsurilor de sprijin pentru dezvoltare rurală”, se arată în comunicatul citat. APIA precizează că de acest avans vor beneficia toți fermierii care au solicitat sprijin în cadrul măsurilor Axei II, pentru care s-a efectuat verificarea necesară condițiilor de eligibilitate în conformitate cu Regulamentul Comisiei Europene. În acest caz, plățile se vor efectua la cursul de schimb de 4,4710 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 31 decembrie 2013 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 4 ianuarie 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?