Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

GALERIE FOTO: Atenţie părinţi! Brăţările din elastice colorate sunt TOXICE!


Febra „croșetatului” de brățări din elastice din silicon a cuprins și copiii și  adolescenții din Focșani. Pe stradă, la școală sau în cluburi, toată lumea poartă brățări multicolore făcute din elastice. Acest „curent” i-a prins pe copiii din Focșani în urmă cu mai bine de două luni, când magazinele care comercializează elastice au început să fie luate cu asalt. Copiii și tinerii își cumpără pungi care conțin zeci de elastice mici și multicolore. Cu multă migală, „croșetează” din ele brățări multicolore, pe care le poartă cu mare drag, mai ales că sunt la modă. Ba chiar le și comercializează, iar clienți sunt destui!
Vânzătoarea unui magazin din centrul Focșaniului ne-a spus că este „o adevărată nebunie cu aceste brățări. Noi avem punga cu elastice la prețul de 3 lei și se vând ca pâinea caldă. Toți copiii își cumpără aceste elastice, pe care le croșetează și le poartă la mâini”. La un alt magazin, de pe Bulevardul Unirii, oferta este diversificată, dar și prețurile. Dacă prețul unei pungulițe care conține câteva zeci de elastice mici și un croșet este de 4 lei, un set care conține mai multe pungulițe cu elastice, un croșet și un dispozitiv pe care pot împleti brățărilor, poate ajunge la 19 lei. „Prețurile variază între 4 și 19 lei. Avem și seturi cu ceas, adică brățările pot fi atașate la un ceas și purtate la mână. E o adevărată nebunie și cam din august a început”, ne-a spus vânzătoarea.

    

   Afacere din vânzarea brățărilor

La Școala „Duiliu Zamfirescu” din Focșani, spre exemplu, aceste brățări sunt un „must have” printre elevi. Ei spun că le poartă pentru că le-au văzut inclusiv la mâinile vedetelor, ba chiar și la cea a soției președintelul Statelor Unite ale Americii,  Michelle Obama. Simona, o fetiță de la grupa pregătitoare, poartă la mână patru astfel de brățări. „Eu le fac, am învățat de la sora mea mai mare”, spune fetița, mândră de brățările pe care le are la mână.
Două fete de clasa a patra dau detalii despre costul unei brățări. „Un pachețel cu 200 de elastice costă între 2 și 3 lei, în funcție de magazin. Pentru o brățară sunt necesare mai puțin de 200 de elastice, în funcție de mână”, spun fetele. „La școală nu ne dă voie doamna învățătoare să purtăm brățări. Dar la noi în clasă au aproape toți colegii, inclusiv băieții”, afirmă o altă fetiță, motivând astfel de ce nu are și ea brățări la mână. O colegă de-a ei ne arată două modele de brățări, confecționate de ea, pe care le vinde cu 3 lei bucata. „Am învățat să le fac de pe internet. E trei lei o brățară”, precizează Denisa, elevă în clasa a IV-a. Câțiva elevi de la Școala „Duiliu Zamfirescu” au vândut astfel de brățări chiar și colegilor noștri din redacție.
Niciunul dintre copiii cu care reporterii „Monitorul de Vrancea” au stat de vorbă nu au știut să spună ce semnifică aceste brățări sau cine le-a inventat.

    Brățările sunt toxice

Ceea ce nu știu însă copiii este faptul că elasticele din care își croșetează brățări sunt toxice! Potrivit Mediafax, aceste brățări sunt toxice dacă sunt produse în China.
Autoritățile din Roma trag un semnal de alarmă în legătură cu aceste brățări. Un laborator din Milano, Italia, a anunțat, în urma unor analize, că aproape 20 de milioane de brățări din elastic colorat au fost confiscate de polițiști, pentru că ar fi TOXICE. Astfel, autoritățile din orașul italian Milano au confiscat aproximativ 20 de milioane de brățări colorate fabricate în China, pe fondul suspiciunilor că sunt făcute din materiale toxice, care pot provoca boli cancerigene în reacție cu transpirația.
Brățările confiscate nu aveau marca „CE” și nu respectau standardele de siguranță prevăzute în spațiul comunitar.
Potrivit specialiștilor, brățările de fabricație chineză ar conține o substanță  derivată din petrol, folosită pentru elasticizarea policlorurii de vinil. Autoritățile britanice au analizat brățările elastice, constatând că acestea conțin doze foarte mari de ftalat, în proporție de 45,5 %, limita legală fiind de 0,1%. De altfel, pe site-ul Rainbow Loom există un avertisment legat de produsele contrafăcute, disponibile atât în magazine, cât și pe site-uri. Acestea nu sunt sigure pentru copii, nu au fost testate conform standardelor de siguranță a jucăriilor, pot conține substanțe periculoase și sunt de calitate inferioară.

    Brățările colorate, un fenomen mondial

De mai puțin de un an de zile, întreg mapamondul este cuprins de febra benzilor colorate. Potrivit site-ului adevarul.ro, ideea de milioane îi aparține unui american originar din Malaezia, Cheong Choon NG, în vârstă de 45 de ani, care a încercat încă din 2010 să convingă mai mulți producători că banalele benzi din silicon ar putea să stârnească interesul oamenilor.
Acesta observase cât de absorbite erau fiicele sale, Teresa și Michelle, acum în vârstă de 13, respectiv 16 ani, în timp ce împleteau brățări din niște elastice colorate. Pentru că cele folosite de copile erau realizate dintr-un material destul de rigid, Cheong s-a gândit să facă unele din silicon, mult mai flexibile.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?