Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Mamele vor putea obţine alte venituri, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului. Peste 12.000 dintre ele vor fi amnistiate


Mamele vor putea obține, pe lângă indemnizația de creștere a copilului, venituri de până la 1.500 de lei anual, muncind de acasă, iar peste 12.000 de femei care au făcut acest lucru și ar trebui să restituie indemnizația vor fi aministiate fiscal, a anunțat ministrul Muncii, Rovana Plumb. Ministrul Muncii a declarat că, în urma unei decizii a Curții de Conturi de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizației de creștere a copilului, s-a stabilit că 12.460 de mame, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, au încasat venituri suplimentare, pe lângă indemnizația de creștere a copilului. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit că mamele respective trebuie să returneze indemnizațiile încasate, respectiv 15 milioane de lei pentru care s-a constituit debit.
    Cele 12.460 de persoane care ar trebui să returneze indemnizațiile vor fi amnistiate fiscal, potrivit unei propuneri de act normativ, inițiată de Ministerul Muncii, ce va fi supusă aprobării în ședința de Guvern din 20 august. Plumb a mai spus că această măsură nu afectează bugetul de stat aprobat pentru 2014. Ministrul Muncii a mai anunțat că Guvernul va modifica Ordonanța de urgență nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, astfel încât orice părinte care va beneficia de indemnizație să poată să obțină și alte venituri, muncind de acasă. Plafonul propus pentru aceste venituri este de aproximativ 1.500 de lei pe an, respectiv trei indicatori sociali de referință.
    Curtea de Conturi s-a trezit acum că 12.000 de mame de acum 4-6 ani trebuie să dea niște bani înapoi, pentru nereguli comise de funcționari, a declarat premierul Victor Ponta, precizând că lui i se pare că este o interpretare greșită a instituției. El a precizat că și pentru astfel de cazuri va fi aplicat proiectul de lege privind amnistia, prin care să fie eliminată obligația restituirii acestor sume, rezultate din nereguli comise de funcționari. „Mi se pare incorect ca, după cinci ani, să îi ceri unei mame să dea niște bani pe care i-a primit, nu i-a furat, nu i-a luat cu forța din casieria agenției. Dacă s-au făcut asemenea greșeli, cred că nu poți să vii după atâția ani și să le ceri oamenilor să dea banii înapoi”, a adăugat Ponta.
    Premierul a arătat că situația acestor mame va fi tratată similar pensionarilor care la rândul lor vor beneficia de amnistie fiscală. Tot vineri, premierul Ponta a precizat că Legea privind amnistia, care urmează să fie redactată de Ministerul Muncii, va fi aplicată pentru acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin, pensii sau indemnizații pentru mame și sunt obligate acum, din cauza unor erori administrative, să restituie bani, Ponta precizând că este o amnistie fiscală, nu penală. „În proiectul de lege se va spune foarte clar: ce nereguli s-au făcut până la ziua adoptării legii intră sub amnistie, cine greșește de acum încolo plătește. Sub incidența legii vor intra toate acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin – fie pensii, fie cum au fost indemnizațiile pentru mame – în care, din erori – vorbesc de partea administrativă, partea penală nu intră la Guvern – trebuie să dea niște bani înapoi”, a spus Ponta.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?