Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Vrâncean ARESTAT PREVENTIV


Comunicat de presă – IGPR

Poliția Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară își respectă obligațiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanța competentă. În ultima săptămână, la nivel național, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară față de 116 persoane și au fost înregistrate 49 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse inițial, cu alte măsuri.
În perioada 26 iulie — 1 august a.c., la nivel național, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară față de 116 persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligații în sarcina persoanelor față de care au fost dispuse.
Polițiștii desfășoară activități specifice față de 9 persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, precum și față de 107 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar. În ultima săptămână, la nivel național au fost înregistrate 49 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse inițial, cu alte măsuri. Astfel, măsura controlului judiciar dispusă inițial a fost înlocuită, în 17 cazuri, cu măsura condamnării cu executare, iar în 16 cazuri cu măsura arestării preventive. De asemenea, în 6 cazuri a fost înlocuită măsura arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, iar în 7 cazuri, cu măsura condamnării cu executare. În 2 cazuri, măsura arestului la domiciliu a încetat ca urmare a luării măsurii de arestare preventivă, iar într-un caz, măsura controlului judiciar a fost înlocuită cu măsura arestului la domiciliu.

Cu titlu exemplificativ:

Un bărbat din județul Vrancea, aflat sub control judiciar, a fost arestat preventiv, întrucât nu a respectat una dintre obligațiile impuse, respectiv de a nu se apropia de ceilalți participanți la comiterea infracțiunii. În fapt, acesta a mers la domiciliul unei persoane din localitate Ruginești, județul Vrancea, unde s-a întâlnit cu o persoană cercetată în același dosar, aflată și aceasta controlul judiciar și față de care instanța a luat tot măsura arestării preventive.

***

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaționalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul IGPR, DGPMB și IPJ-uri, precum și compartimente de supraveghere judiciară la nivelul polițiilor municipale, altele decât cele reședință de județ. Aproximativ 500 de polițiști își desfășoară, la nivel național, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară.
Reamintim faptul că măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligații în sarcina persoanelor față de care au fost dispuse. Poliția verifică, periodic, modul în care acestea își respectă obligațiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanța competentă.
Din dispoziția Șefului Poliției Române a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor față de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauțiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel național, în mod unitar, a prevederilor legale și a fost dezvoltată o aplicație informatică pentru evidența acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?