Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Cod Roşu de recesiune economică mondială


Economia globală se îndreaptă cu pași rapizi spre o nouă recesiune economică, mai precis spre revenirea aceleiași recesiuni economice în care ne aflăm de aproape trei ani, a declarat, vineri, președintele Societății Consultanță și Investigații Financiare, Ionel Blănculescu, fost ministru-delegat pentru coordonarea autorităților de control.
„Coroborând situația dezastruoasă a datoriei publice din unele țări ale Uniunii Europene, precum Grecia, Portugalia, Italia, Irlanda, Spania și mai nou Cipru, cu situația financiară fără precedent din SUA, astăzi, în baza a două teorii, a semnalelor și a corelațiilor, putem aprecia că economia globală se îndreaptă cu pași rapizi spre o nouă recesiune economică, mai precis și corect spre revenirea aceleiași recesiuni economice în care ne aflăm de aproape trei ani, din care de fapt nu am ieșit decât în registrele și evidențele pe hârtie, și nu în realitate, a celor de la Washington, Bruxelles și chiar București”, a precizat Blănculescu.

Acesta consideră că eva-luările multor specialiști din SUA, UE și România privind sfârșitul crizei americane, odată cu aprobarea creșterii gradului de îndatorare publică a SUA peste nivelul PIB, se dovedesc a fi eronate.
În opinia analistului econo-mic, nu a fost nevoie decât de patru zile pentru implozia piețelor financiare americane și din nefericire și mondiale, cauzată de decizia greșită a responsabililor SUA, de aprobare a creșterii nivelului de îndatorare publică și nu de reducere masivă a cheltuielilor de stat.
„SUA nu ar fi ajuns în această situație grea, previ-zibilă de altfel, dacă nu ar fi aplicat, în urmă cu doi ani și jumătate, un program anticriză greșit, de recompensare a autorilor crizei economice și nu de pedepsire a acestora, concomitent cu extragerea activelor toxice din organismul economic american”, a subliniat Ionel Blănculescu.
Președintele Societății Consultanță și Investigații Financiare consideră că pentru ameliorarea situației create se impun patru soluții fundamentale, care ar trebui respectate fără nicio abatere, altfel, riscul de intra într-o nouă fază a crizei economice mondiale crește consi-derabil. „Pentru ameliorarea situației se impun patru soluții fundamentale, respectiv austeritate reală la nivelul bugetelor de stat și reducerea accelerată a datoriilor publice naționale, dar și introducerea falimentului, ca procedură de însănătoșire economică, inclusiv la nivel de țară, fără a găsi substituente la acesta sau alte paleative, care nu vor face decât să agraveze situația și așa destul de gravă. De asemenea, este importantă îndepărtarea activelor toxice din sistemul financiar american și european, prin preluarea acestora de către instituții specia-lizate de recuperare, valorificate cu succes pentru contribuabilul universal, așa cum s-a întâmplat de nenumărate ori până la începutul anilor 2000, pe toate coordonatele lumii ( SUA – 1985-1991, statele asiatice, după criza din 1997, România – 1999-prezent și Franța – 1993-2006 etc.) precum și atragerea răspunderii penale, inclusiv materiale și pedepsirea celor vinovați de criza economică, aducerea acestora în fața justiției, în special americană”, a menționat Blănculescu.
Analistul economic apreciază că orice abatere majoră de la aceste soluții nu va face decât să amâne un deznodământ crud și anume „intrarea într-o nouă fază a crizei economice mon-diale, cu mult mai dură decât cea pe care o traversăm deja de trei ani”.Datoria publică a Statelor Unite ale Americii a depășit miercuri Produsul Intern Brut al țării, la numai o zi după ce Congresul a aprobat majorarea plafonului de îndatorare pentru evitarea intrării în incapacitate de plată, conform datelor Departamentului de Tezaur. Ultima dată când datoria publică a SUA a depășit PIB-ul național a fost în 1947, chiar după al Doilea Război Mondial. Potrivit Associated Press, Bursa din New York și-a încheiat joi cea mai proastă zi de după izbucnirea crizei financiare, indicele industrial Dow Jones a scăzut cu peste 500 de puncte /4,3 %/, ajungând la 11,384 după 22 octombrie 2008. Potrivit Associated Press, investitorii sunt îngrijorați de faptul că economia Statelor Unite va intra într-o altă recesiune și că problemele datoriei în Europa nu sunt închise pentru a fi rezolvate.
Dow Jones a pierdut 513 puncte, sau 4,3 la sută, indicele S&P 500 a scăzut cu 60 de puncte, 4,8%, ajungând la 1.200 și Nasdaq a scăzut cu 137 de puncte, 5,1%, până la 2.556.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?