Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

VIDEO: Odobești. Planetariu și Observator astronomic, proiecte îndrăznețe realizate de primarul Daniel Nicolaș

Primăria Odobești are în derulare două investiții inedite despre care foarte mulți au spus că sunt proiecte fanteziste și că nu vor fi realizate niciodată. Este vorba despre construirea unui planetariu și a unui observator astronomic, proiecte care sunt deja în faza de execuție și chiar se apropie de finalul lucrărilor. „Planetariu versus Observator astronomic, două clădiri diferite cu spectacole și activități diferite, care se întrepătrund pentru a creea un cadru aproape perfect între educație și entertainment.

Trăiești, iubești și crești în Odobești”, a scris primarul Daniel Nicolaș pe pagina sa de Facebook. Despre Planetariul de la Odobești primarul Daniel Nicolaș a declarat că este „un obiectiv unic în județul nostru”, iar lucrările sunt în grafic. „Lucrările la Planetariu sunt în momentul de față în graficul prezentat de constructor. Nu sunt întârzieri la această dată.

Este un proiect la care ținem foarte mult”, a precizat primarul Daniel Nicolaș. Planetariul este amplasat pe locul fostei Grădini de Vară și va utiliza tehnologie 8K 3D. Construcţia va avea 250 de locuri, va fi concepută sub forma unei săli de spectacol, cu un plafon stil cupolă, pe care vor putea fi proiectate imagini realiste ale cerului pe timp de noapte şi va putea fi folosită pentru evenimente culturale şi educative de către cei care îşi doresc o experienţă de neuitat.

Conform autorităților, acesta va fi unic în România și al 4- lea în Europa. Clădirea va fi dotată cu aparatură de înaltă performanță pentru desfășurarea unor activități recreative și educaționale la standarde ridicate, în acest sens fiind încheiate acorduri cu universități din țară și din străinătate. Tot la Odobești se află în construcție și cel mai modern observator astronomic din România.

Proiectul de investiții „Construire observator astronomic în orașul Odobești” are o valoare estimată la aproximativ 3 milioane de euro. Viitorul observator astronomic face parte dintr-un proiect integrat care prevede construcţia mai multor obiective, precum şi reabilitarea unor străzi, iar zona din proximitatea acestuia va suferi, de asemenea, transformări majore. Astfel, vor fi amenajate spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii şi de promenadă, piste de bicicletă, zonă de camping, foişoare pentru picnic şi alte facilităţi recreative şi sportive.

Observatorul va fi dotat la rândul lui cu aparatură de înaltă performanţă pentru desfăşurarea unor activităţi recreative şi educaţionale la standarde ridicate, în acest sens fiind încheiate acorduri cu universităţi din ţară şi din străinătate și înființarea unei tabere de astronomie, pe dealurile Odobeștiului.

Dacă vrem să dezvoltăm comunitatea, noi trebuie să dezvoltăm şcoala, educaţia și atunci, am avut deja discuţii cu Universitatea din Bucureşti, dar şi cu universităţi din nordul Europei, din Suedia, Norvegia şi Finlanda, acolo unde, din cauza poluării globale, nu mai pot să facă observaţie de calitate.

Le vom da acces la observatorul nostru cu condiţia să facă lecţii deschise, pe care le vom transmite pe monitoare în liceele noastre sau la Casa de Cultură, iar cei interesaţi vor putea să participe în mod direct, interactiv, la aceste cercetări”, a precizat Daniel Nicolaş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?