Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Cerealele transportate fără documente vor fi confiscate


Åžoferii camioanelor cu cereale riscă amenzi de până la 5.000 de lei dacă nu dețin toate documentele de proveniență a mărfurilor pe care le transportă. Ultima prevedere legală în domeniu, legea 108 din acest an, arată că șoferii transporturilor de produse agricole trebuie să aibă, pe perioada transportului, toate documentele legale specifice, avizul de însoțire a mărfii, precum și tichetul de cântar. Cei care nu respectă această obligație pot fi sancționați cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei. Tichetul de cântar este documentul eliberat de instalațiile de cântărire a produselor agricole vegetale obținute după recoltare. 
 În cazul firmelor care dețin produse agricole și nu au acte de proveniență, sancțiunea este o amendă cuprinsă între 10.000 și 50.000 lei, „suspendarea activității, pe o perioadă de la o lună la 6 luni, în cazul persoanelor juridice, și confiscarea produselor agricole vegetale supuse contravenției”. „Transportul produselor agricole vegetale obținute după recoltare pe teritoriul exploatațiilor agricole, de la punctele de recoltare la alte spații de depozitare decât cele proprii exploatației agricole sau la alte puncte de descărcare autorizate în vederea depozitării sau comercializării, pe distanțe mai mari de 70 km de la locul de încărcare, va fi însoțit de documentele legale specifice transportului, de avizul de însoțire a mărfii și de tichetul de cântar”, se arată în actul normativ.
 Noua lege prevede că produsele agricole vegetale obținute după recoltare se transportă de la punctele de recoltare la spațiile de depozitare proprii ale exploatațiilor agricole în cauză cu avizul de însoțire a mărfii, fără ca vehiculele folosite în acest scop să dețină tichet de cântar. De asemenea, produsele agricole vegetale obținute după recoltare de pe teritoriul exploatațiilor agricole „se transportă direct de la punctele de recoltare la bazele de recepție sau de depozitare ale unităților de procesare, fără tichetul de cântar, cu condiția însoțirii vehiculului cu o copie a contractului încheiat între producătorul agricol și procesatorul în cauză și cu avizul de însoțire a mărfii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?