Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Au crescut restanţele la creditele în valută


   Vrâncenii au început să renunțe la creditele în valută și preferă împrumuturile în moneda națională, arată ultimele statistici comunicate de instituțiile bancare.
    Banca Națională a anunțat că, pentru luna iulie, valoarea restanțelor bancare din Vrancea a ajuns la peste 260 milioane lei, credite contractate de firme și persoane particulare. Deși ponderea este deținută, în continuare, de restanțele la creditele în moneda națională, cu aproape 144 milioane lei, acestea sunt în scăderea față de lunile anterioare. De exemplu, în luna martie, restanțele la creditele în lei erau de 150 milioane lei la o valoare totală de 861 milioane lei. În schimb, în iulie, valoarea totală a creditelor în lei a ajuns la 882 milioane lei, din care agenții economici au împrumutat 542 milioane lei.
    O situație diferită este la creditele în valută. Deși sunt în continuare preferate de populație, creditele în valută au scăzut până la 916 milioane lei, de la 940 milioane lei în luna martie. În schimb a crescut valoarea restanțelor, care a depășit 117 milioane lei, adică mai mult de 10% din valoarea totală a creditelor în valută contractate de populație și agenții economici vrânceni. Ponderea la creditele în valută o dețin persoanele fizice, cu 545 milioane lei. De altfel, datorită dobânzilor mici, creditele în valută sunt preferate de populație pentru împrumuturile imobiliare. Astfel, împrumuturile în valută pentru achiziționarea unei locuințe erau de 208 milioane lei.
    Ultimele date publicate de Banca Națională pentru luna iulie arată însă și o scădere a economiilor păstrate de vrânceni, care au ajuns la 1.607 milioane lei, din care peste 505 milioane lei în valută și1102 milioane lei. Cifrele arată că vrâncenii au avut încredere mai mult în moneda națională pentru a-și păstra economiile. Față de începutul anului, conturile și depozitele în lei au scăzut cu aproape 23 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?