Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

GALERIE FOTO:Tehnologie unică în reţeaua de electricitate din Vrancea


Electrica a finalizat o investiție de peste 431 mii lei în rețeaua de alimentare cu energie electrică a abonaților de pe Valea Milcovului. Investiția este unică în Vrancea datorită tehnologiei folosite la ridicarea stâlpilor. Lucrarea pune capăt soluției provizorii folosite după viitura din 2011, când apele au rupt un stâlp metalic și unul din beton, amplasați pe malul Milcovului, ce făceau parte din rețeaua care asigura alimentarea cu energie electrică a 14 mii de abonați din localitățile Jariștea, Bolotești, Vîrteșcoiu, Broșteni, Mera, Reghiu, Andreiașu de Jos și Odobești. 
 
Demersurile pentru realizarea investiției au început după 2011, iar lucrarea a fost finalizată în urmă cu câteva zile. Conducerea Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Focșani spune că partea de rețea care traversa râul Milcov în zona Vîrteșcoiu-Odobești a fost monitorizată în permanență în ultimii ani din cauza stâlpilor folosiți. Problemele au apărut în 2011, când precipitațiile abundente și viitura de pe râul Milcov au rupt un stâlp metalic și unul din beton amplasați pe malul apei. Această rețea asigură alimentarea cu energie electrică a 14 mii de abonați din localitățile Jariștea, Bolotești, Vîrteșcoiu, Broșteni, Mera, Reghiu, Andreiașu de Jos și Odobești.  
Această zonă a fost monitorizată permanent la ultimele ploi de echipele Electrica, pentru a interveni și a reamplasa stâlpii de lemn, astfel încât să nu fie întreruptă alimentarea cu energie electrică a abonaților societății. „Dacă stâlpii ar fi fost luați de ape și s-ar fi întrerupt alimentarea cu energie electrică, ar fi fost nevoie de cel puțin trei zile pentru a asigura realimentarea cu energie electrică a acestei zone”, ne-a declarat directorul Sucursalei, Dumitru Dănilă. 
Acesta a explicat că la fiecare informare meteo și hidro care viza această zonă, au fost mobilizate echipe care să monitorizeze nivelul apei. Angajații Electrica au „replantat” stâlpii din lemn, provizoriu, astfel încât oamenii să nu rămână fără energie electrică în gospodării. 
 Stâlpi de electricitate proiectați să reziste la viituri
Investiția a fost prevăzută încă de acum patru ani și a fost urgentată în ultimii ani. Lucrarea a costat peste 431 mii lei, fiind unică prin tehnologia utilizată. Pe cele două maluri ale râului Milcov au fost amplasați șase stâlpi noi, din care cinci sunt unicat pentru Vrancea, iar al șaselea este de beton. Åžeful Centrului de la Odobești a explicat că, în cazul stâlpilor unicat, este vorba despre doi stâlpi metalici „zăbreliți” ICN 110-262 și trei stâlpi metalici cu 16 fațete SC 12-3100. Stâlpii de 110 kv sunt montați pe o fundație specială, astfel încât să nu mai poată fi dislocați la eventuale viituri, iar stâlpii de 20kv au 16 fațete, sunt tubulari, metalici ceea ce le conferă robustețe și rezistență. Specialiștii spun că sunt modele noi de stâlpi, care nu au mai fost montați la noi în județ. 
Specialiștii de la Electrica spun că ceea ce deosebește această investiție de ceea ce s-a făcut în alte zone este tehnologia prin care au fost ridicați stâlpii. Cei de la Electrica au căutat o soluție tehnică prin care să facă față problemelor pe care le pune zona unde trebuiau amplasați. Å¢inând cont de ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani pe Valea Milcovului, există riscul ca și în anii următori să se producă viituri, care să rupă din malul apei și să ajună la stâlp. În acest caz, stâlpii sunt ridicați pe o fundație asemănătoare celei de la poduri. 
În România este o singură echipă de muncitori care realizează asemenea lucrări, la Electromontaj Bacău. Astfel, se sapă la o adâncime de peste opt metri, iar betonul folosit este unul special, deoarece trebuie folosit la o adâncime unde umiditatea este foarte mare. Fiind amplasați la o înălțime mare, conductorii au balize care să le asigure vizibilitatea în traficul aerian. „Este o investiție prin care a fost rezolvată soluția provizorie cu stâlpii de lemn folosiți după viitura din 2011”, a explicat șeful de centru din Odobești, Cosmin Topor. Acesta a precizat că realizarea acestei investiții era cu atât mai urgentă cu cât nu exista o alternativă de alimentare cu energie electrică a consumatorilor din această zonă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?