Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

GALERIE FOTO: Râul Rîmnicu Sărat, SUGRUMAT de o alunecare de teren. Localnicii s-au apucat de pescuit


O alunecare de teren activată în urma precipitațiilor abundente din această primăvară amenință să blocheze albia râului Râmnicul Sărat în punctul Luncile din comuna Chiojdeni. Râul se scurge doar printr-un făgaș de aproape un metru lățime după ce zidul de sprijin care proteja DN 2N s-a deplasat în albie. În amonte de acest blocaj s-a format un lac de acumulare natural unde localnicii s-au apucat de pescuit.
 Situația a fost discutată, ieri, la ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea. Subprefectul Cristi Misăilă a anunțat că lucrările de spargere a betonului urmează să fie demarate astăzi de către firma de construcții care are în întreținere acest sector de drum național. Astfel, conducerea Secției Drumuri Naționale Focșani a solicitat sprijin Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, care a aprobat contractarea lucrărilor necesare pentru spargerea blocurilor de beton în vederea înlăturării lor din albia cursului de apă. 
 Nu sunt singurele pagube provocate de ploile din ultima perioadă. Tot în cadrul ședinței CJSU de ieri au fost avizate și procesele verbale de pagube întocmite ca urmare a deplasărilor în teren a specialiștilor din comisiile mixte stabilite prin ordin al prefectului, care au evaluat și constatat pagubele produse în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase. 
 La Paltin, comisia mixtă de specialiști a constatat că, din cauza ploilor abundente, pe DJ 205 D, pe cursul pârâului Zăbala, s-au produs eroziuni de mal, pe o lungime de cca. 0,002 km, care pun în pericol 6 locuințe. Tot aici au fost avariate un pod și un podeț, dar și drumuri comunale pe o lungime de aproximativ 1,2 km și drumuri de interes local pe o lungime cumulată de 0,18 km. 
 În comuna Nistorești, din aceleași cauze, două gospodării au fost afectate prin dislocarea fundațiilor zidite, iar un pod construit din beton armat peste pârâul Năruja a fost afectat prin eroziuni de mal, cu reducerea părții carosabile a drumului județean. 
 La nivelul comunei Nereju, ca urmare a ploilor abundente a fost afectată, prin dezvelire, fundația unei locuințe pe o lungime de cca. 5 ml prin erodarea malului stâng al pârâului Pinului. 
 Informațiile provin dintr-un comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea. 
 În cadrul ședinței CJSU a fost aprobată și repartizarea unor construcții ușoare din elemente modulate pentru comunele Chiojdeni, Poiana Cristei și Gologanu pentru a putea fi utilizate de familiile ale căror locuințe au fost grav avariate. „Două astfel de construcții au fost repartizate în comuna Chiojdeni și una în Poiana Cristei unor cetățeni ale căror locuințe au fost afectate de alunecările de teren, iar una fost repartizată unei bătrâne din comuna Gologanu a cărei casă a fost avariată ca urmare a inundațiilor din luna mai”, explică ISU.  Totodată, s-a decis ca o comisie mixtă să se deplaseze în comunele Poiana Cristei, Tulnici și Pufești. În Tulnici, din cauza precipitațiilor, primăria a anunțat că s-au produs erodări ale malurilor pârâului Coza, iar un pod provizoriu și drumuri sătești au fost afectate. La Pufești, autoritățile locale au anunțat eroziuni ale malului râului Trotuș care au dus la distrugerea a circa 30-35 hectare teren pășune și aproximativ 7 hectare teren arabil. La Pufești urmează să se deplaseze și o comisie cu specialiști de la Direcția Agricolă pentru a constata pagubele provocate.   

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?