Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Te tratezi în ţări membre UE, decontează CAS Vrancea


Vrâncenii care vor să beneficieze de anumite tratamente medicale în străinătate, decontate parțial de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), au acces mai ușor la acestea, începând cu luna iunie. Acest lucru este posibil în baza unei Directive a Uniunii Europene, care, deși a intrat în vigoare în luna noiembrie a anului trecut, va fi implementată abia începând cu luna iunie. Zilele trecute, Executivul a aprobat în ședința de Guvern o hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice privind asistența medicală transfrontalieră. 
Mihai Copaci, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, spune că, până în prezent, nu a primit normele. „Prin această procedură, pe lângă cardul european de sănătate și celelalte formulare, pacienții pot beneficia de asistență medicală în statele membre UE. Încă nu cunoaștem normele metodologice, dar știu că ele au fost aprobate de Guvern și vor fi incluse în normele Contractului Cadru, urmând a intra în vigoare de la 1 iunie. Directiva este binevenită, deoarece oferă opțiuni pacienților, dar și posibilitatea de a se trata în clinici de renume”, este de părere Mihai Copaci. 
     Experții vor aviza anumite investigații medicale
Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății (MS), în anumite cazuri, pentru a beneficia de asistență medicală transfrontalieră, pacienții români vor trebui să obțină o autorizare prealabilă eliberată de casele județene, în urma unei analize realizate de o comisie de experți din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. „Potrivit Hotărârii aprobate de Executiv, tipurile de asistență medicală pentru care se impune autorizarea prealabilă în vederea rambursării costurilor sunt: PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) în regim ambulatoriu, servicii medicale spitalicești acordate în regim de spitalizare continuă și spitalizare mai mare de 24 de ore pentru următoarele tipuri de tratament (implant sau înlocuire de defibrilator cardiac, endoprotezare articulară tumorală, implant segmentar de coloană, bypass coronarian cu/fără investigații cardiace invazive și nașterea), medicamente în tratamentul ambulatoriu, pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experți de la nivelul CNAS. Rambursarea contravalorii asistenței medicale transfrontaliere se efectuează de către casa de asigurări de sănătate care a întocmit solicitarea de acordare de prevedere bugetară, în lei, în termen de maximum 60 de zile de la data alocării de prevedere bugetară”, se arată în comunicatul de presă al MS. 
Rambursarea costurilor se va face de către CAS Vrancea, dar la prețurile din România. De exemplu, în cazul în care o hernie de disc costă în România 1.000 lei și în statul X, membru UE, costă 1.500 lei, decontarea se face la valoarea de 1.000 lei, iar în cazul în care o peritonită costă în România 700 lei și în statul membru Y costă 500 lei, decontarea se face la valoarea de 500 lei.
De asemenea, în comunicat se precizează că nu se vor suporta costurile referitoare la contravaloarea serviciilor de cazare și călătorie și costuri suplimentare suportate de persoanele cu handicap din cauza unuia sau a mai multor handicapuri, atunci când beneficiază de asistență medicală transfrontalieră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?