Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

50 de mii de vrânceni fără asistenţă medicală


Guvernanții își bat joc de vrânceni și joacă ruleta rusească atât cu viața, cât și cu sănătatea acestora. Mai nou, Ministerul Sănătății (MS) s-a decis să desființeze spitalele orășenești din Odobești și Mărășești. Reprezentanții MS nu au ținut cont de numărul persoanelor arondate celor două unități: aproximativ 50 de mii de suflete. În locul celor două spitale ar urma să fie înființate… cămine pentru persoane vârstnice. De parcă toți vrâncenii ar fi trecuți de 80 de ani și nu ar avea unde locui! Decizia demonstrează încă o dată lipsa de coerență a guvernanților portocalii, care în loc să rezolve problemele oamenilor, mai mult le încurcă. În urmă cu două săptămâni, același minister anunța desființarea spitalelor Vidra și Dumbrăveni și transformarea lor în secții exterioare ale Spitalului Județean. Anul trecut, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a refuzat să preia în administrare Spitalul Județean, deoarece MS nu asigura finanțarea actului medical.

MS a decis să desființeze spitalele orășenești din Odobești și Mărășești, fără a ține cont de numărul persoanelor pe care la deservesc: aproximativ 50 de mii de oameni. În locul lor ar urma să fie înființate cămine pentru persoane vârstnice. Decizia MS vine după ce, în urmă cu câteva luni, consiliile locale din Mărășești și Odobești au preluat în administrare cele două unități.
Atât directorii celor două spitale, cât și primarii loca-lităților Odobești și Mărășești susțin că nu au fost întrebați dacă doresc desființarea spitalelor, decizia fiind luată în mod unilateral. „Ei propun niște lucruri fără să se consulte cu consiliile locale și direcțiile de sănătate pu-blică. Spitalul din Odobești deservește unei populații de 35.000 de locuitori, tratează 4.000 de pacienți pe an și dispune de 45 de paturi. Dar nu mă mai miră nimic, pentru că nu se mai face nimic pentru realizarea calității actului medical. Consiliul Local se va întâlni săptămâna viitoare pentru a discuta problema și pentru a stabili niște coordonate”, a precizat Florin Monac, ma-nagerul Spitalului Orășenesc Odobești. Colegul său de la Mărășești, doctorul Constantin Barbu, s-a declarat șocat de decizie. El susține cu tărie că nu trebuie aprobată, deoarece instituția pe care o conduce este pro-fitabilă și asigură asistență medicală unui număr mare de persoane. „Nu știu ce comentarii pot face, pentru că este o informație la cald. Sunt dezamăgit de această propunere, ca spitalul din Mărășești să devină cămin de bătrâni. Nu știu ce se va întâmpla în continuare, nici cu cadrele medicale, pentru că nu am idee care e structura unui cămin de bătrâni”, a declarat Constantin Barbu. Spitalul din Mărășești dispune de 46 de paturi și deservește unei populații de 15.000 de persoane, anual oferind asistență medicală pentru 2.500 de oameni.

„Decizia ministerului este o tâmpenie”

Primarul orașului Mărășești, Constantin Vlase, consideră că pro-punerea MS este o „utopie”, în condițiile în care unitatea a fost preluată de Consiliul Local și nu are datorii. „Decizia ministerului este o tâmpenie, pentru că spitalul a fost preluat de Consiliul Local, nu are datorii și deservește unei populații de 4.500 de persoane de etnie romă. În  plus, avem cabinet de radiologie, laboratoare și farmacie. Nu avem fonduri pentru a susține un cămin de bătrâni, nici nu ne trece prin cap. Noi susținem din fondurile proprii acest spital, pentru că face act me-dical și acordă asistență medicală localnicilor, dar și celor din cele patru sate afiliate. Pentru populația romă, care nu dispune de medic de familie, acest spital este vital, aceștia au probleme sociale, iar Secția de Pediatrie este cea mai folosită de aceștia. Într-adevăr, populația orașului este în vârstă, dar nu vor fi doritori pentru căminul de bătrâni. Noi ne străduim să schimbăm mentalitatea ministrului Sănătății, pentru a nu aproba această propunere. Eram de acord cu comasarea spitalului din Mărășești cu cel din Panciu, pentru că se investea în actul medical, dar această propunere este o utopie la adresa sănătății vrâncenilor. Aștept reacția localnicilor, pentru că știu că nu vor fi de acord”, a adăugat Vlase. La fel de surprins a fost și edilul Odobeștiului, Daniel Nicolaș. „Este o decizie pripită a Guvernului Boc și nu este prima oară când se pune în fața unui lucru aberant împli-nit, fără a ține cont de problemele și doleanțele oamenilor pe care noi îi reprezentăm. Voi convoca Consiliul Local și vom discuta și analiza posibilitatea de a prelua în administrare și finanțare Spitalul Odobești”, a precizat el.  

Centre de permanență

Doctorul Nicolae Moise a declarat că desființarea celor două spitale este o decizie greșită și că normal ar fi ca ele să devină secții exterioare ale Spitalului Județean. „Preferabil ar fi ca atât Spitalul Odobești cât și Spitalul Mărășești să devină secții exterioare ale Spitalului Județean și să funcționeze ca centre de permanență și ambulatorii de specialitate. În acest fel, medicii de acolo decid care cazuri pot fi rezolvate pe loc și care vor fi trimise la Spitalul Județean”, a spus doctorul Nicolae Moise, managerul Spitalului Județean. 

Proteste cu drumuri blocate

În urmă cu câteva săptămâni, MS anunța că vor fi desființate spitalele comunale Vidra și Dumbrăveni, pentru ca acum să revină și să susțină că cele două spitale vor fi transformate în secții exterioare ale Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani. Ma-nagerul Spitalului Vidra este hotărât să dea în judecată MS. „O să mergem în instanță, că altă soluție nu văd. Vom merge până la ultima suflare. Avem susținerea primăriilor din zonă și a localnicilor. Această măsură este o batjocură la adresa sănătății vrâncene și a fost luată fără să se cunoască realitatea din teren. Eu sunt de părere că e mai bine ca spitalul să rămână așa cum este, cu cele patru secții de care dispune. Această măsură vrea să ne pună pe noi să scoatem din datorii Spitalul Județean, să devenim preșul acelui spital. Am vorbit cu localnicii și au zis că au de gând să blocheze șoseaua națio-nală, dacă se va decide desființarea spitalului din Vidra”, a afirmat medicul Ion Doldor. La fel de revoltat este și managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni. „Noi am depus o documentație la Comisiile de Sănătate din Senat, Ca-mera Deputaților și la Ministerul Sănătății și așteptăm răspunsul. Primăria din Dumbrăveni și primăriile din zonele arondate acestui spital sunt de acord cu trecerea unității sub tutela Consi-liului Local Dumbrăveni. Avem și o adresă de la Consiliul Județean, care este de acord cu această procedură”, a declarat Costel Negoescu, ma-nagerul Spitalului din Dumbrăveni.

Spitale fără finanțare

Aberațiile din sistemul sanitar au început odată cu trecerea spitalelor în subordinea administrațiilor județene și locale, fără a asigura, însă, sumele necesare pentru funcționare. Consiliul Județean Vrancea este singura administrație județeană din România care a refuzat să preia spitalele din subordinea Mi-nisterului Sănătății, respectiv Spitalul Județean, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni și Spitalul Comunal Vidra, din cauza neasigurării finanțării actului medical. „Nu îmi permit să păcălesc cetățenii județului Vrancea că vor avea un act medical mai bun, dacă nu este așa. Guvernul are datoria să predea spitalele administrațiilor publice județene sau locale fără niciun leu datorie, în așa fel încât funcționarea acestora să fie mult mai bună”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. Ba mai mult, Oprișan chiar a solicitat demisia ministrului Sănătății și și-a arătat disponibilitatea de a prelua cele trei unități dacă datoriile vor fi achitate.    
Marian Oprișan a opinat că lipsa finanțării pentru un domeniu vital cum este cel al Sănătății, va afecta mi-lioane de români. „Dacă spitalele din România se vor închide pentru că primăriile sau consiliile județene nu vor avea bani să le susțină cei afectați de acest lucru nu vor fi doar responsabilii din Ministerul Sănătății sau cei ai DSP-urilor ci milioane de români. Aceiași români cărora li s-a luat 25% din salariu, cărora li se impozitează pensiile și cărora le va crește factura la întreținere”, a arătat Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?