Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Câini de vânătoare mâncaţi de lupi


Un bărbat din Vintileasca se plânge că lupii i-au mâncat doi câini de vânătoare. Virgil Banu spune că miercuri, în jurul orei 10.00, lupii au dat năvală în gospodăria sa. „Victime” le-au căzut doi câini de vânătoare Fox Terrier. „Miercuri, în jurul orei 10.00, au intrat lupii în curte la mine și mi-au luat cei doi câini Fox Terrier pe care îi aveam de mici. Când erau pui am dat 100 de euro pe bucată și acum am rămas cu pabuga pricinuită de lupi. Am vorbit cu cei de la Asociația de Vânătoare și mi-au spus că trebuie să fac plângere la primărie și la cine mai vreau eu, că ei nu am ce să facă. Trebuiesc luate măsuri, că mă voi trezi mâine sau poimâine că vor veni și îmi vor mânca vaca din grajd sau vor intra peste noi în casă. În fiecare an am avut de suferit de pe urma urșilor, a lupilor și nimeni nu ne-a despăgubit în vreun fel”, a spus Virgil Banu.
În cazul lui Dumitru Suflețel paguba este dublă. În afară de doi câini, lupii i-au mâncat și două oi. „În fiecare an lupii vin și îmi fac stricăciuni în gospodărie. Până acum mi-a mâncat vreo cinci câini. Anul acesta, înainte de zăpada aia mare, mi-a mâncat un câine și în urmă cu trei săptămâni mi-a prădat un câine și două mioare. Este de jale cu sălbăticiunile astea, că nu ne ajută nimeni. Acum am oile în curtea casei și le păzește permanent tatăl meu, dar nu se știe când or să dea atacul sălbăticiunile”, a spus Dumitru Suflețel.
Reprezentanții Asociației de Vânătoare Valea Râmnicului spun că nu pot face nimic în astfle de situații, deoarece este o lege specială care reglementează statutul carnivorelor mari, în special lupul și ursul, și nu se poate atinge nimeni de ele. Horia Sandu, șeful Asociației, ne-a precizat că lupul este protejat de lege. „Lupul este protejat și nu dăm noi despăgubire pentru așa ceva. Omul trebuie să facă o solicitare către Primărie, Agenția de Mediu și Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare. Se stabilește o comisie care cercetează cele semnalate, apoi se face un dosar ce pleacă la Ministerul Mediului și de acolo se decide treaba. Noi putem să facem o goană de îndepărtare. De împușcat nu poate fi vorba deoarece acum lupoaicele au fătat și au pui și nu dă nimeni derogare în acest sens„, a spus Horia Sandu.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?