Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO şi GALERIE FOTO: Priveşte-ţi cu atenţie copilul! Ştii care sunt SEMNELE AUTISMULUI ?


Asociația „Speranța Andradei” a marcat, pentru al patrulea an consecutiv, ziua de 2 aprilie – Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, prin Marșul Autismului. Coloana de participanți – tineri, maturi și copii – toți cu baloane albastre în mâini, a pornit, ieri, de la sediul Centrului regional de recuperare a copilului cu autism „Micul Prinț”, a străbătut apoi strada Cuza Vodă, a ajuns în Piața Unirii pentru ca apoi să se oprească în Piața Teatrului pentru momentul final, acela în care baloanele albastre au fost eliberate către cer. Totodată, cu sprijinul Primăriei Focșani, clădirea Teatrului municipal „Maior Gheorghe Pastia” a fost iluminată, aseară, în albastru.

    Anul acesta, numărul celor ce au solidarizat și s-au alăturat Marșului Autismului, acestei acțiuni devenită tradiție a Asociației „Speranța Andradei”, a crescut substanțial. Aproape 200 de liceeni, voluntari ai Asociației, părinți cu copii precum și foști beneficiari ai Centrului „Micul Prinț” care au reușit să pornească pe drumul lor, și-au unit ieri sufletele în același scop și pentru același crez: dărâmarea zidurilor indiferenței Statului Român și societății, față de nevoile acute, esențiale ale persoanelor cu autism. „Copiii cu autism au în primul rând nevoie de un cadru-lege care să reglementeze toate activitățile de terapie și recuperare atât a copilului cât și a adultului cu autism. Au nevoie de servicii specializate iar toate acestea să fie reglementate de o lege unică. Este al patrulea an consecutiv în care noi încercăm să facem vizibilă această problemă care… nu ratează România! Există din ce în ce mai mulți copii cu autism și în țara noastră, există din ce în ce mai multe cazuri și în județul Vrancea”, a atenționat  Alice Pruteanu, directorul executiv al Asociației „Speranța Andradei” din Focșani.
    În acest an, alături de cea care și-a dedicat efectiv viața cauzei persoanelor cu autism a mers și un fost beneficiar al centrului „Micul Prinț”, care în urma terapiilor susținute, a reușit să devină un tânăr deschis, comunicativ, care învață într-o școală de masă. Și ce recompensă mai mare poate fi pentru echipa care a muncit cu el ani în șir, decât aceasta! Ce demonstrație mai trebuie să facă legiuitorilor cei ale căror inimi bat pentru binele copiilor cu autism, decât faptul că prin multă muncă și servicii adecvate, se pot obține rezultate notabile, așa cum s-au obținut cu Bogdan! Acesta a povestit că a cunoscut-o „pe Alice încă de la grădiniță. Fiindcă eu am avut o copilărie cam dură… Nu mă înțelegeau aproape toți, nici la școală până prin clasa a treia nu mă înțelegeau dar apoi am început să devin normal și au început să mă înțeleagă. Acum sunt un om normal și învăț în clasa a VII-a la Școala nr. 3 din Focșani”, a spus, cu mândrie, Bogdan Mihai Mandea.

       „Terapia copilului cu autism este extrem de costisitoare”

    Potrivit celor declarate de psiholog Alice Pruteanu, directorul executiv al Asociației „Speranța Andradei”, Centrul „Micul Prinț” este frecventat, actualmente, de 80 de copii, în două ture, cu program de terapie individuală și cu program de terapie de zi. Către Centrul „Micul prinț” s-au îndreptat, cu speranța în suflet, părinți cu copii nu doar din Vrancea ci și din multe alte județe ale țării, calitatea serviciilor oferite aici și rezultatele pozitive obținute câștigându-și un renume de necontestat pe plan național. Din păcate, și acest centru se confruntă cu mari probleme financiare. „Ce să spun… ne descurcăm. Adică, rezistăm. Nu putem să spunem că avem foarte multă finanțare. Încercăm să o drămuim pe cea pe care o avem, însă trebuie să se știe că terapia copilului cu autism este o terapie de lungă durată și o terapie extrem de costisitoare. Pentru fiecare copil cu autism, centrul trebuie să dedice în jur de opt, până la zece specialiști„, a detaliat Alice Pruteanu.

      Lege încălcată de… legiuitor!

    Pe parcursul Marșului de ieri, participanții au împărțit trecătorilor „fluturași” cu informații despre autism și totodată, despre dragostea cu care au nevoie să fie înconjurați copiii afectați de această tulburare. Astfel, cei care și-au aplecat privirile spre aceste materiale au putut afla că dacă în 1970 se întâlnea un caz de autism la 10 mii de persoane, în 2001 frecvența a crescut la un caz la 250 de oameni iar anul trecut a fost înregistrat câte un caz la 50 de persoane… Prin materialele informative distribuite ieri, organizatorii au tras un semnal de alarmă către autorități dar și către părinți care trebuie să-și observe bine copiii, să vadă când ceva e diferit, iar asta nu se poate fără foarte multă dragoste… Astfel, părinții trebuie să știe că cel mic poate avea autism dacă: are probleme cu concentrarea, nu-i plac zgomotele, mestecă aproape orice, nu-i place să se spele pe dinți, nu suportă mirosuri și texturi noi. De asemenea, un semn de autism reprezintă și cazurile în care copilul: nu înțelege atingerile și durerea; este adesea furios și nu știe de ce; nu-i place să-și taie unghiile de la mâini și de la picioare; nu-i plac mulțimile; luminile puternice sunt agresive pentru ochii lui; are ascultare selectivă și are dificultăți în a fi atent la cineva dacă sunt zgomote în jur; mirosurile puternice îi fac rău; abilitățile motorii sunt mici, deci este cam neîndemânatic.
    „Sunt doar un copil și vreau doar să fiu iubit!”, este mesajul pe care oricine a avut bunăvoința să-și aplece ochii pe „fluturașii” împărțiți de participanții la Marșul Autismului, a putut să-l vadă. Un mesaj perfect valabil pentru orice copil de pe lumea aceasta. Pentru că orice copil din univers are dreptul la o viață, la educație, la îngrijiri medicale etc. Ba mai mult, în Legea nr. 272/2004 care le reglementează drepturile se precizează clar: …„copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge și de a beneficia de serviciile medicale și de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept. Accesul copilului la servicii medicale și de recuperare, precum și la medicația adecvată stării sale în caz de boală este garantat de către stat, costurile aferente fiind suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și de la bugetul de stat”.  Cei care au copii cu autism, știu bine că nu se întâmplă așa. Că această prevedere a legii este, pentru micuții lor, doar vorbă goală. Cuvinte scrise pe hârtie, hotărâte de Stat și încălcate … tot de el! Între timp, cazurile de autism se înmulțesc…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?