Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Flori de cântec și de dor, împletite-n Mărțișor..


    Copii talentați și cu drag de cântul popular și tradițiile strămoșești au umplut scena sălii Balada vineri, 28 martie, cu ocazia Festivalului Folcloric pentru Copii „Glasul Ghioceilor”, organizat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Èšara Vrancei”. Pe scenă au urcat 20 de copii de la mai multe școli din județ, cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani, dintre care 17 soliști vocali și 3 soliști instrumentiști, care s-au apropiat de cântecul popular. Aceștia au interpretat melodii populare autentice: doine, balade, cântece de dragoste, de dor, de joc, acompaniați de orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Èšara Vrancei”. „Prin astfel de inițiative încurajăm tânăra generație și cântecul popular, să crească alături de noi. Frumusețea costumelor tradiționale, frumusețea chipurilor și a glasurilor de copii, au creat o imagine coborâtă parcă din vremuri ancestrale, bucurând pe toți cei care au luat parte la acest eveniment. Copiii noștri trebuie să cunoască, să respecte și să păstreze nealterate rădăcinile neamului românesc”, ne-a relatat Maria Murgoci, directorul Ansamblului Folcloric „Èšara Vrancei”.
    Toți copiii participanți au fost răsplătiți cu diplome din partea organizatorilor. Printre copiii talentați s-a aflat și Anamaria Lăcătuș, în vârstă de 11 ani, care a impresionat vedetele din cadrul juriului emisiunii „Next Star”, difuzată săptămâna trecută pe Antena 1. Datorită interpretării deosebit de emoționante a unui fragment din „Miorița” și a piesei „Bădița meu e vrâncean”, Anamaria a fost răsplătită cu ropote de aplauze și laude din partea juraților. Fetița este elevă în clasa a VI-a la Școala nr. 3 din Focșani și a prins drag de cântul popular în urmă cu doi ani, de când frecventează cursurile susținute de Maria Murgoci atât în cadrul Ansamblului, cât și la Școala Populară de Artă din Focșani. „Este un copil deosebit de sensibil, îndrăgostit de cântecul popular, dar este și un copil serios, responsabil, foarte receptiv, bun și la școală, și la muzică. Este înzestrată de Dumnezeu cu o voce frumoasă, are un glas sensibil, trăiește tot ce cântă și vine cu mare drag la Ansamblu. Căutăm astfel de copii, sensibili, dornici să meargă pe drumul tradițiilor, care fac o imagine frumoasă județului și duc mai departe tradiția populară de pe aceste meleaguri”, ne-a declarat Maria Murgoci, directorul Ansamblului Folcloric „Èšara Vrancei”.

Festivalul Folcloric pentru Copii „Glasul Ghioceilor” a făcut parte din mănunchiul de evenimente organizate de Ansamblul „Èšara Vrancei” în luna lui Mărțișor. „Deși luna martie a trecut prea repede pe lângă noi, ea ne-a adus în suflet și în casă frumusețea primăverii. Anotimpul renașterii, al florilor și al dragostei de viață, este marcat an de an, de artiștii Ansamblului Folcloric „Èšara Vrancei”, prin evenimente speciale. Daruri muzicale și coregrafice, împletite-n mărțișor, au fost oferite vrâncenilor de toate vârstele la spectacolele organizate în sala Balada. Nu au lipsit nici producțiile cinematografice, acestea rulând în fiecare zi de sâmbătă și duminică”, ne-a mai transmis Maria Murgoci. Luna aprilie, cu sărbătorile pascale, aduce noi surprize muzicale tradiționale din partea Ansamblului „Èšara Vrancei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?