Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO şi GALERIE FOTO: Reporterii Monitorului, prezenţi la RECONSTITUIREA CRIMEI de la Panciu


Autorul crimei comise în incinta Fermei nr.1 Panciu este un fost pușcăriaș, care a ieșit din închisoare în urmă cu aproximativ 2 luni. Botoșăneanul Marinel Strună, de 41 de ani, a fost reținut vineri dimineață, în jurul orei 2.00, în localitatea de domiciliu. Pentru prinderea lui, polițiștii vrânceni au fost ajutați de colegii de la Botoșani. Autorul crimei fost adus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea vineri, în jurul orei 11.00, pentru audieri, unde a recunoscut comiterea faptei. Ulterior, a mers împreună cu anchetatorii la locul crimei pentru reconstituire. A povestit ce a făcut în ziua crimei, cum și-a căsăpit amicul cu toporul, dar și ce a făcut după comiterea faptei. Marinel Strună a susținut că a băut cinci litri de vin cu victima, după care s-au luat la ceartă. Victima ar fi vrut să-l lovească cu toporul, iar el a ripostat. Anchetatorii au dubii cu privire la veridicitatea afirmațiilor sale și vor continua ancheta pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat între cei doi, dar și în ce zi s-a produs crima. Procurorul de caz, Florin Èšârlea, ne-a spus că fapta a fost încadrată la omor calificat săvârșit prin cruzimi. 

    Autorul crimei de la Ferma nr. 1 din Panciu a fost reținut vineri, el fiind prezentat magistraților Tribunalului Vrancea cu propunere de arestare preventivă. Marinel Strună, din Botoșani, a primit mandat pentru 30 de zile pentru comiterea infracțiunii de omor calificat săvârșit prin cruzimi.
    Au trecut mai puțin de 48 de ore de când cadavrul lui Virgiliu Popivici, de 61 de ani, din Dărmănești, Bacău, a fost descoperit într-o clădire a Fermei nr. 1 Panciu și până când anchetatorii au pus mâna pe autorul crimei. În urma investigațiilor făcute joi, la Panciu, de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, în frunte cu comisarul șef Marian Cârjică și cu procurorul de caz Florin Èšârlea, care a coordonat ancheta, s-a reușit obținea unor informații prețioase, care i-au dus pe anchetatori la principalul suspect. Ei au discutat cu mai multe persoane care lucrau în zonă și care o cunoșteau pe victimă, întocmind astfel un cerc de suspecți, din care au făcut parte inițial aproximativ 14 persoane. De la toate acestea au fost ridicate probe, dar în cursul anchetei, oamenii legii au ajuns la concluzia că fapta ar fi putut fi comisă de Marinel Strună, de 41 de ani, dintr-o comună botoșăneană. Martorii audiați le-au spus anchetatorilor că acesta dormea în camera victimei. Ceea ce i-a făcut pe anchetatori să-l bănuiască a fost faptul că el a dispărut subit din zonă.
    Joi după-amiază, pe numele lui Marinel Strună a fost emis mandat de aducere,  polițiștii vrânceni solicitând ajutorul colegilor de la Botoșani. Le-au dat toate datele necesare, iar aceștia au reușit să dea de urma lui, el fiind prins în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 2.00. După ce a fost identificat, oamenii legii din Botoșani l-au  reținut și l-au predat polițiștilor vrânceni.
Marinel Strună a ajuns la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea vineri, în jurul prânzului. Înconjurat de mascați, bărbatul a fost audiat de procurorul de caz, în prezența unui avocat. El a recunoscut comiterea crimei.

              Reconstituire la locul crimei

    După ce a dat o scurtă declarație la parchet, Marinel Strună a fost dus la locul faptei pentru reconstituire. El le-a arătat polițiștilor, vineri, exact ce a făcut în ziua în care a comis oribila crimă, duminică după spusele sale. Le-a arătat anchetatorilor de unde a venit, cum a intrat în curtea în care este situată clădirea, apoi în încăperea în care locuia Virgiliu Popovici. „Am venit duminică, pe la ora 14.00. El nu era acasă”, le-a spus Strună anchetatorilor înainte de a intra în încăpere.
    Apoi, a povestit că a apărut amicul său, respectiv victima, și ar fi consumat împreună cinci litri de vin. Strună a intrat cu anchetatorii în încăperea în care a fost comisă crima și le-a arătat locul exact în care se afla victima, locul în care se afla el, cum a început cearta dintre ei, dar și cum și-a lovit prietenul. A recunoscut că i-a dat cu toporul în cap, peste o mână și peste un picior, dar a avut o explicație pentru fapta sa. El a susținut că, inițial, victima ar fi sărit la el cu toporul și l-ar fi lovit în zona nasului, iar el a ripostat. A mai precizat că rana provocată de victimă a sângerat, pătându-i pantalonii. 
Strună susținut în fața anchetatorilor că în momentul în care el a plecat, victima nu era decedată și chiar ar fi întrebat-o dacă vrea să sune după ajutor. Pentru a se convinge că nu minte în ceea ce privește lovitura primită de la victimă, anchetatorii i-au cerut bărbatului să-i ducă în locul în care și-a aruncat pantalonii, pentru a se stabili dacă aceștia sunt pătați cu sângele său sau al victimei.
    Anchetatorii au dubii atât cu privire la data comiterii crimei, cât și la motiv. În acest sens, ancheta va continua pentru a se stabili cu exactitate când și cum s-a întâmplat totul, dar și ce a făcut Marinel după ce și-a omorât amicul.
   
A plecat din Vrancea în ziua descoperirii cadavrului

    Marinel Strună le-a povestit anchetatorilor că altercația dintre el și victimă a avut loc duminică seara, în jurul orei 20.00. Din anchetă a rezultat că el a plecat din Vrancea în ziua în care a fost descoperit cadavrul lui Virgiliu Popovici, adică  miercuri, mergând acasă, la Botoșani. Anchetatorii au aflat că autorul crimei nu avea o relație prea bună nici cu mama sa, dar nici cu unul dintre frați. Se înțelegea mai bine cu un alt frate, pe care l-ar fi rugat să-l ajute să-și facă documente de identitate, cele vechi fiind expirate, cel mai probabil pentru a pleca din țară. Nu a mai apucat să facă acest lucru pentru că a ajuns direct în Centrul de Reținere și Arest Preventiv din cadrul IPJ Vrancea. 
Arma crimei, un topor, a fost găsită la fața locului, cu urme de sânge, fiind trimisă la expertiză, împreună cu alte probe ridicate de la locul crimei.

În timp ce dormea, a fost bătut de Marinel

    Zilierii cu care au discutat anchetatorii și care îl cunoșteau pe Marinel, au susținut despre acesta că este extrem de violent. Una dintre persoanele audiate le-a povestit anchetatorilor că, în timp ce dormea, a fost bătută de Marinel. Omul a spus că a stat o săptămână cu prosopul ud pe cap, în urma bătăii primite. 
O altă persoană le-a spus anchetatorilor că în urmă cu ceva timp l-ar fi avertizat pe Virgiliu Popovici să nu-l mai țină la el pe Marinel, pentru că o să-l omoare, dar victima nu a ținut cont de sfaturile primite și a continuat să-l primească pe botoșănean în încăperea în care stătea. De asemenea, agresorul a mai avut conflicte și cu alte persoane, toată lumea spunând despre el că este o persoană violentă.

Marinel a ieșit din pușcărie pe 23 ianuarie

    Marinel știe cum este după gratii pentru că a mai fost condamnat la închisoare. A primit trei ani cu executare pentru furt calificat și a fost extrădat din Spania. Se liberase pe data de 23 ianuarie, dar nu a reușit să stea prea mult timp departe de necazuri, de data aceasta fapta comisă fiind foarte gravă, șocându-i inclusiv pe anchetatori. Ei ne-au spus că fapta a fost comisă cu cruzime, victima prezentând leziuni pe aproape toată suprafața corpului. Pentru fapta sa, încadrată la „omor calificat săvârșit prin cruzimi”, după cum ne-a spus procurorul de caz, bărbatul riscă o pedeapsă cuprinsă între 15 și 25 de ani de închisoare.
    Reamintim că Virgiliu Popovici, paznic la ferma din Panciu, a fost găsit fără suflare miercuri după-amiază, de un bărbat din Răcoasa, care a mers să-i ducă ceva de mâncare. Omul a sunat imediat la 112 și odată ajunși la fața locului, anchetatorii și-au dat seama că au de-a face cu un omor. Au făcut anchetă miercuri seara și au reluat verificările joi, zi în care au reușit să obțină informațiile necesare ca să poată da de autor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?