Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Primarul Cazacu nu poate fi schimbat din funcţie. În cazul Oloeriu decide Consiliul Local


    Prefectul nu poate da vreun ordin pentru încetarea mandatului primarului din Fitionești, Iordache Cazacu deoarece a fost depășită perioada de trei ani în care putea fi aplicată vreo sancțiune edilului vrâncean. Povestea incompatibilității primarului din Fitionești a fost prezentată, ieri, de Instituția Prefectului, începând de la sesizarea făcută în 2009 către ANI, la câteva zile după ce Tribunalul Vrancea a admis cererea prin care primarul din Fitionești nu mai era asociat și administrator la o societate din comună. Ulterior, în aprilie 2010, ANI întocmește actul de constare în acest caz pe care îl trimite, după un an, adică în aprilie 2011, către Prefectura Vrancea. Mai trebuia ca secretarul localității să întocmească un referat în acest caz. „Secretarul comunei Fitionești, de tot atâtea ori, a refuzat întocmirea referatului având în vedere următoarele considerente, cităm: «Primarul comunei nu a putut să-și exercite căile legale de apărare și contestare a actului în cauză, întrucât acesta nu a fost comunicat persoanei verificate» și «Secretarul comunei nu are temei juridic pentru a întocmi referatul constatator de încetare de drept a mandatului de primar»”, arată Instituția Prefectului.
    Dosarul a ajuns și în atenția procurorilor vrânceni care au dispus neînceperea urmăririi penale, atât în cazul primarului Iordache Cazacu cât și în ceea ce o privește pe Ifrim Roxana Elena, secretarul comunei. Ori, fără referat, „Prefectul județului Vrancea a fost în imposibilitatea de a emite, în conformitate cu prevederile legale în materie, ordinul privind încetarea de drept a mandatului de primar înainte de expirarea duratei normale a mandatului în ceea ce-l privește pe primarului comunei Fitionești, județul Vrancea, domnul Cazacu Iordache”.   
    „Raportat la situația concretă în care ne aflăm și expres reglementată de art. 26 al. (3) teza II, din Legea 176/2010 care prevede că: «În cazul în care cauza de incompatibilitate a încetat înainte de sesizarea Agenției, sancțiunea disciplinară poate fi aplicată în termen de 3 ani de la încetarea cauzei de incompatibilitate, dacă legea nu dispune altfel», se constată că datorită lipsei referatului întocmit de secretarul comunei Fitionești, termenul de 3 ani, prevăzut de actul normativ sus menționat, a fost depășit”, se arată în comunicatul Prefecturii.
    În ceea ce privește cazul consilierului Liviu Oloeriu, reprezentenții Prefecturii spun că decizia în acest caz aparține doar Consiliului Local Focșani. „Prefectul județului Vrancea nu are competența legală privind emiterea unui ordin prin care să constate încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului unui consilier local, acesta fiind atributul exclusiv al Consiliul local din care acesta face parte”, precizează reprezentanții Prefecturii.
    Consilierul local Liviu Oloeriu a decis să se adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul declarării sale ca fiind în stare de incompatibilitate în cadrul Consiliului Local Focșani, situație constatată de Agenția Națională de Integritate (ANI). Alesul local consideră că a fost nedreptățit și solicită corecția legii, după ce a fost declarat incompatibil pentru că, în mandatul trecut, a votat un proiect de hotărâre prin care a fost stabilit prețul de pornire la licitație a unor spații din Piața Moldovei și, ulterior, a închiriat, prin licitație publică, unul dintre aceste spații.
    Raportul de evaluare al ANI la adresa consilierului local a rămas definitiv și irevocabil, în urma deciziei pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție pe 31 ianuarie 2014, unde Oloeriu a formulat recurs împotriva deciziei ANI, pe care a atacat-o și la Curtea de Apel Galați.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?