Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Clădirile care reprezintă istoria Focşaniului, la mila proprietarilor


    Subiectul caselor din patrimoniul cultural al Focșaniului, abandonate de actualii proprietari, a fost dezbătut la ședința de ieri a Comisiei de Dialog Social organizată de Instituția Prefectului. Reprezentanții instituțiilor implicate au arătat că este o lacună în legislație care nu le permite să intervină. Ei susțin că este vorba în primul rând de clădiri private, chiar dacă sunt monumente istorice, iar autoritățile nu se pot sesiza din oficiu dacă se fură din interior sau sunt distruse bunuri. Reprezentanții Poliției municipiului Focșani au arătat că, și în aceste condiții, se efectuează patrulări în clădirile vandalizate, în special după ce au fost trimise sesizări de la Direcția de Cultură și, la Casa Macridescu în special, au fost găsiți cerșetori. Ori, singura posibilitate legală pentru polițiști este de a-i amenda pe acești oameni fără locuință și de a împovăra bugetul local cu încă o amendă care nu poate fi încasată.
    Practic, deși toată lumea era de acord că acest clădiri sunt lăsate să se degradeze de către actualii proprietari, aceștia nu pot fi obligați să le întrețină. Mai mult, proprietarii nu au niciun avantaj fiscal dacă investesc în reabilitarea clădirilor, ba dimpotrivă. Fiind vorba de monumente istorice, există condiții foarte drastice referitoare la tipurile de lucrări care pot fi realizate, cu proiecte și avize obligatorii de la diverse comitete. Singurul ajutor pentru proprietarii unor asemenea imobile a fost din partea Uniunii Europene. Cu fonduri europene au fost reabilitate două imobile vechi din Focșani, însă beneficiarii care au realizat proiectele au dispus de cofinanțarea necesară, câteva sute de mii de euro. O concluzie amară a fost trasă de primarul Decebal Bacinschi care a spus că Focșaniul este printre puținele orașe din țară cu atât de puține clădiri vechi. „Este păcat să nu facem ceva cu aceste clădiri pentru că reprezintă istoria acestui oraș”, a afirmat primarul Decebal Bacinschi. Edilul a arătat că mai multe locuințe vechi, retrocedate în ultimii ani, au fost închise de proprietari. Aceasta deși municipalitatea se oferise să le închirieze și să asigure practic un venit consistent persoanelor în cauză. De exemplu, doar în cazul fostei Case a Căsătoriilor, actualul proprietar a pierdut circa două miliarde lei vechi, chiria pe care primăria ar fi achitat-o până acum.

Amenzi de la Direcția de Cultură

    Cert este că proprietarii care își lasă de izbeliște aceste case, în speranța degradării și ulterior a declasării din lista monumentelor istorice, urmează să fie amendați cu cel puțin patru mii de lei de Direcția de Cultură. Directorul Direcției de Cultură, Traian Negulescu, a arătat că cele mai mari probleme sunt la Casa Macridescu – fostul Palat al Copiilor, Casa Calman, de pe strada Nicolae Titulescu, unde în ultimele trei luni au fost nouă incendii. Cele mai mari pagube sunt la Casa Macridescu, o clădire de patrimoniu care a ajuns la cheremul oamenilor străzii. „Ele sunt abandonate, deși formal au proprietari”, a arătat Negulescu. Acesta a explicat că urmează să fie aplicate și amenzi pentru proprietari, conform legislației în vigoare. Legea 422 din 2001 prevede că proprietarii monumentelor istorice trebuie să le protejeze, să asigure paza și să ia măsuri pentru apărarea împotriva incendiilor. Cei care nu respectă obligațiile legale sunt pasibili de o amendă minimă de patru mii lei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?