Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Grupul Praktiker a vândut operaţiunile din România unui om de afaceri turc


   Grupul german Praktiker a vândut operațiunile din România, unde deține 27 de magazine și a înregistrat vânzări de 142 de milioane de euro în anul 2012, omului de afaceri turc Omer Susli, activ în domeniul construcțiilor, potrivit unor surse din piața de bricolaj. Anunțul oficial urmează să fie făcut în curând. Omul de afaceri, fost președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), este acționar la o firmă de distribuție de materiale de construcții, iar tranzacția s-ar fi încheiat luni și dă dreptul noului proprietar să utilizeze brandul Parktiker.
    În urmă cu o săptămână grupul german a vândut și operațiunile din Ucraina, unde avea patru magazine. Grupul german s-a confruntat în ultimii ani cu dificultăți, astfel că la finele anului 2011 a anunțat că va închide magazine în Germania, că renunță la piața din Albania și că are în vedere evaluarea operațiunilor internaționale. În 2012, compania austriacă de inverstiții Maseltov, cel mai mare acționar al grupului german Praktiker, a comunicat că vrea ca retailerul de bricolaj să se retragă din Europa de Est. Ulterior, reprezentanții Praktiker au susținut că retailerul nu are în plan să renunțe la filiale importante, precum cea din România. Anul trecut, Praktiker AG, compania-mamă a grupului german, a intrat în insolvență.
    Afacerile companiei de bricolaj, liderul pieței până în 2009 (258 milioane de euro cifră de afaceri), s-au redus în 2012 la jumătate față de maximul atins în 2008 (306 milioane de euro), în timp ce pierderile cumulate în ultimii patru ani s-au ridicat la 48 de milioane de euro. Praktiker are în România o rețea de magazine cu 27 de magazine, a doua ca mărime, cu o suprafață de vânzare de 184.300 de metri pătrați, potrivit raportului financiar pentru anul 2012. Cele mai multe magazine au fost deschise între 2005 și 2008, perioada de boom imobiliar. Spațiile în care funcționează magazinele Praktiker sunt închiriate.
    Praktiker concurează pe piața românească cu retaileri precum Ambient, bauMax, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, OBI, Kingfisher și Leroy Merlin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?