Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Asociaţiile persoanelor vârstnice acuză facturi UMFLATE la utilităţi


    Administratorii asociațiilor de proprietari sunt acuzați de asociațiile persoanelor vârstnice că umflă facturile la utilități. La ședința de ieri a Comitetului pentru problemele persoanelor vârstnice, bătrânii au arătat că sunt facturi umflate la apă rece sau la apă caldă, chiar dacă s-a trecut la facturarea individuală. Teoretic, cantitățile de apă rece sau apă caldă din facturi nu ar trebui să fie diferite față de ceea ce indică apometrele. În realitate, unii administratori folosesc formule inedite pentru a repartiza pierderile din rețeaua de bloc și se ajunge în situația ca la un consum real de 5 metri cubi să se adauge pierderi de 9 metri cubi.
    Vasile Vîlcu, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, a cerut explicații reprezentanților CUP Focșani despre modul în care sunt calculate facturile la apa rece. Vasile Vîlcu s-a referit în special la diferențele care apar între cantitatea de apă rece calculată de apometru și cea care se regăsește în facturi. În replică, directorul CUP, Gheorghe Vasilescu, a arătat că repartizarea pierderilor din interiorul unui bloc este stabilită la nivelul asociațiilor de proprietari sau de locatari, acolo unde este cazul. La nivelul unui bloc, atât în cazul apei reci cât și a apei calde, trebuie plătită cantitatea calculată de gigacalorimetru și de contorul general al blocului. Ulterior, în baza citirii apometrelor din fiecare apartament se repartizează cantitatea de apă rece și caldă consumată. Dacă sunt diferențe mari între suma apometrelor și ceea ce arată contorul general, acestea trebuie repartizate de administratori. Aceștia sunt cei care decid dacă repartizarea se face în funcție de numărul de apartamente, de numărul de persoane sau alt criteriu. „Algoritmul de împărțire a pierderilor se face de conducerea asociației”, a explicat directorul CUP, Gheorghe Vasilescu.
    Prezent la ședință, primarul Focșaniului, Decebal Bacinschi le-a cerut asociațiilor persoanelor vârstnice să vină direct la municipalitate pentru a discuta situații deosebite. Edilul i-a explicat prefectului că majoritatea administratorilor sunt simpli încasatori, iar administrațiile nu pot fi controlate de nimeni. „Nu poți să le faci nimic. Doar să îi rogi, asta poți. Sunt alături de dumneavoastră, dar majoritatea problemelor se datorează administratorilor care nu își fac treaba, sunt doar simpli încasatori”, a afirmat Decebal Bacinschi.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?