Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Seniorii Crucii Roşii au stat la poveşti cu Draga Olteanu Matei


   Îndrăgita actriță Draga Olteanu Matei s-a întâlnit, zilele trecute, cu membrii Clubului Seniorilor de pe lângă Filiala de Cruce Roșie Vrancea, ca urmare a invitației pe care aceștia i-au trimis-o. Memorabila întâlnire a avut loc la Piatra Neamț, acolo unde seniorii vrânceni au făcut o excursie de câteva zile, prima din acest an. Reveniți acasă, membrii Clubului i-au trimis actriței Draga Olteanu Matei o scrisoare de mulțumire pentru frumoasele momente pe care le-au petrecut împreună, scrisoare pe care au dorit să o facă publică.

    Membrii Clubului Seniorilor din cadrul Filialei de Cruce Roșie Vrancea au petrecut clipe de neuitat în compania binecunoscutei actrițe Draga Olteanu Matei, cu prilejul excursiei pe care au făcut-o zilele trecute, la Piatra Neamț. Întâlnirea cu îndrăgita actriță a avut loc ca urmare a propunerii pe care seniorii vrânceni i-au transmis-o. „Pentru a îmbătrâni frumos, pentru a nu ne înstrăina de oameni și de țara noastră, la propunerea Filialei de Cruce Roșie Vrancea, un grup de pensionari din Focșani ne-am constituit într-un club, în anul 2002. De atunci am format o a doua familie, organizăm întâlniri cu oameni de artă, sărbătorim zile de naștere, facem excursii, activități sociale pentru comunitățile dezavantajate. Spiritul nostru este tânăr, deși vârsta trece în etapa a III-a. Modele de viață ne-au fost îndrumătoare în existența noastră, iar dumneavoastră sunteți un model, de aceea ne-am dorit această întâlnire, la care așteptam răspunsul cu inima la gură. Și iată că el a sosit, și bucuria noastră este nemărginită!”, au transmis seniorii Clubului actriței Draga Olteanu Matei, care le-a acceptat propunerea.
    Mult așteptata întâlnire a avut loc la Piatra Neamț, în restaurantul unei pensiuni. Timp de câteva ore, apreciata actriță le-a povestit membrilor Clubului momente din viața și activitatea sa artistică, iar aceștia i-au vorbit despre activitățile Clublui. „La sfârșit, doamna Draga Olteanu Matei ne-a recitat poezia „Blestem”. Seara ne-am întâlnit în restaurantul pensiunii la o cină festivă, denumită de noi „Retro-Revelion”, cu muzică și dans”, a menționat Elena Năstase, membră a Clubului.
   
Excursie plină de evenimente

    În cadrul excursiei care a avut ca punct principal această întâlnire memorabilă, seniorii au vizitat, la Bacău, Curtea Domnească și biserica, edificii construite de Ștefan cel Mare în perioada 1476-1481, pentru fiul său cel mare, Alexandru. De asemenea, ei au vizitat Vivariul. „La această secție a Muzeului de Științele Naturii am văzut specii autohtone și exotice de pești, păsări cântătoare și de ornament, rase de porumbei, reptile, amfibieni, etc. După întâlnirea cu marea actriță Draga Olteanu Matei, care a avut loc la Piatra Neamț, și a doua zi după Retro-Revelion, directorul Filialei de Cruce Roșie Piatra Neamț ne-a condus prin oraș, la obiective turistice”, a precizat Elena Năstase.
    Grupul seniorilor vrânceni a vizitat Curtea Domnească cu muzeul și Biserica dar și Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, cea mai mare colecție din Sud-Estul Europei cu exponate vechi de 3500-4500 ani și artefacte cu vechime de circa 7000 de ani. Excursia le-a prilejuit membrilor Clubului și vizite la parcul din centrul orașului, unde se află fântâna cântătoare, telefericul cu care s-au și plimbat precum și Complexul de agrement în cadrul căruia funcționează baza hipică „Colonel Virgil Bărbuceanu”. „Am vizitat grajdurile cu cei 30 de cai, terenurile de antrenament și sărituri și am făcut plimbări cu trăsura de epocă. În ultima zi am vizitat Mănăstirea Bistriței și am făcut shopping la Mall-ul din Bacău”, a mai spus Elena Năstase. 

„Vă mulțumim, vă apreciem și vă dorim trai bun și lung”

    Reîntorși la Focșani, membrii Clubului seniorilor, purtând în suflete clipele memorabile petrecute alături de îndrăgita actriță Draga Olteanu Matei, i-au trimis acesteia o scrisoare de apreciere și mulțumire. Iată ce i-au scris aceștia:    

„Draga noastră Draga,

„V-am dat teatrul, vi-l păziți/ Ca pe-un lăcaș de muze/ Cu el curând veți fi vestiți/
Prin vești departe duse./ Cu el năravuri îndreptați/ Dați ascuțiri la minte/ Podoabe limbii noastre dați/ Cu românești cuvinte. (Iancu Văcărescu)
    Nimic nu se potrivește mai bine, într-o scrisoare de mulțumire, așa cum vrem să fie aceasta, pentru doamna dragă sufletului românilor, Draga Olteanu Matei, pentru bunăvoința de a-și rupe o felie din timpul prețios și de a se întâlni cu noi, un grup de seniori din Focșani, de pe lângă Filiala de Cruce Roșie Vrancea. Fiecare vers din acest testament scris cu aproape 200 de ani în urmă, l-ați respectat în cariera dumneavoastra cu strictețe. Ați făcut din teatru și din film o trambulină pentru marile emoții de bucurie, tristețe, dragoste, admirație spre publicul pentru care v-ați transformat în personaje cu încărcătură triplă: cognitivă, educativă și distractivă, exact ca în ultimele patru versuri al celebrului Testament. Puterea Gândului, exprimată în replici și a înțelesurilor lumilor în care trăim, a ajuns întotdeauna la spectatori.
    Noi, focșănenii, suntem mari iubitori de teatru, poate pentru că am avut un înaintaș care a lasat urbei noastre o perlă a arhitecturii, Teatrul „Maior Gh. Pastia”. Multe trupe și mulți actori din România și-au făcut debutul pe scândura acestui teatru. Ne place să o amintim pe Leopoldina Bălănuță în spectacolele de clasă, „Copacii mor în picioare”, Florin Piersic în „Șoareci și oameni”, etc.
    Pe dumneavoastră v-am văzut în filme, unde ați excelat prin prezență, mimică, talent („Patima”, „Podul”, „Cuibul de viespi”). Întâlnirea cu dumneavoastră este memorabilă. Să stai și să vorbești cu un „monstru sacru” al scenei nu este ușor, dar este benefic pentru mintea și sufletul nostru împovărat de griji și de cele mai multe ori, de singurătate.
    Sunteți un exemplu de viață! Nu v-ați pensionat cu adevărat. V-ați asumat un altfel de teatru, pe care ne place să îl numim mentorat teatral. Am extrapolat termenul din domeniul educației, deoarece suntem convinși că dumneavoastră, prin „Teatrul vostru”, ați făcut educație, ați descoperit talente și ați educat gustul publicului în aprecierea frumosului în artă, mai ales în aceste timpuri când manelele acaparează mințile și sufletele oamenilor, mai ales ale tinerilor.
    V-ați angajat la un demers greu, dar foarte necesar pentru societatea românească și nu ați făcut-o în București, ci în provincie. Mulți vă cataloghează ca artistă de comedie, dar dumneavoastră îmbrățișați toate formele de artă dramatică cu aceeași naturalețe a omului obișnuit și foarte talentat, transpunând auditoriul în spectatori participanți la opera ce se desfășoară în fața lui, și aici este marele câștig al culturii românești, să nu fi spectator din exterior, ci să trăiești ce se întâmplă pe scenă! Pentru toate acestea vă mulțumim, vă apreciem și vă dorim trai bun și lung, alături de cei dragi!

Cu deosebit respect,
„Clubul seniorilor” de pe lângă Filiala de Cruce Roșie Vrancea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?