Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

GALERIE FOTO: Cititorii pot împrumuta din nou cărți de la Biblioteca Județeană


   Deschiderea oficială a Secției de împrumut la domiciliu a Bibliotecii Județene a avut loc, ieri, în prezența oficialităților, prietenilor instituției de cultură dar și a… trei bufnițe ce s-au oprit pe crengile unui mesteacăn din fața sediului nou. Așadar, începând de astăzi, vrâncenii pot merge din nou să împrumute cărțile pe care le doresc sau de care au nevoie, după câteva luni în care au simțit lipsa acestui serviciu, adânc implementat în viața cetății. Noul sediu este situat peste drum de cel vechi, pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 13.  
   Vrâncenii iubitori de lectură pot începe să împrumute din nou cărți de la Secția de Împrumut la domiciliu a Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu”, a cărei deschidere oficială a avut loc ieri. La eveniment au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bîrlădeanu, directorul general al Bibliotecii Naționale a României, conferențiar doctor Elena Tîrziman, prefectul Cătălin Kanty Popescu, Traian Negulescu, directorul Direcției pentru Cultură Vrancea, Vasilica Zaharia și Luminița Balaban, inspector șef respectiv inspector șef adjunct la Inspectoratul Școlar Județean, directori și bibliotecari de la Bibliotecile din Galați și Brăila precum și reprezentanți ai instituțiilor publice și ai autorităților locale, bibliotecari dar și o mulțime de cetățeni prieteni ai Bibliotecii. Nu întâmplător, Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” a abordat, în cuvântul său de bun venit adresat celor prezenți, tema timpului. „Când spun timp, mă gândesc la trecut, prezent și viitor, mă gândesc la memoria colectivă, afectivă, la memoria fiecăruia dintre noi ce se leagă de locul nostru de muncă, de comunitatea noastră în care biblioteca a fost și va rămâne un reper. Acum, aici, noi construim o fărâmă din istoria bibliotecii și când spun asta, mă gândesc la continuitatea acestei instituții. Bun venit în această nouă casă a Bibliotecii, o bibliotecă vintage, retro dar care e și foarte modernă”, a spus Teodora Fîntînaru. 
 Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dragoș Bîrlădeanu a transmis colectivului Bibliotecii vrâncene că pot conta oricând pe sprijinul președintelului Consiliului Județean, Marian Oprișan. „Acest proiect a fost inițiat de Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea și sunt deosebit de fericit că mă aflu astăzi aici, mai ales în această zi specială în care aniversăm și nașterea marelui nostru poet național, Mihai Eminescu. Vă felicit pentru reușita muncii pe care ați depus-o aici și vă asigur că porțile Consiliului Județean vă sunt mereu deschise”, a declarat Dragoș Bîrlădeanu. 
Donație de carte din Rezerva Națională, aprecieri și diplome
   Conferențiarului doctor Elena Tîrziman, directorul general al Bibliotecii Naționale a României, a înmânat diplome de excelență colectivului Bibliotecii vrâncene precum și directorului acesteia, Teodora Fîntînaru. De asemenea, în afara donației de carte constând în 1527 de volume din Rezerva Națională a României, Elena Tîrziman a dăruit instituției noastre de cultură un tablou reprezentând o stradă a urbei noastre la sârșitul secolului XIX. „Vă mulțumim pentru invitația de a participa  la acest eveniment excepțional, și spun excepțional din mai multe puncte de vedere. Aici se întâmplă lucruri frumoase care am dori să fie exemplu pentru bibliotecile din țară. Vă felicit pentru frumoasa colaborare pe care o aveți cu Consiliul Județean, care a adus reabilitarea acestei clădiri care a devenit un nou spațiu public în care e permis accesul fiecăruia, și unde fiecare își poate delimita totuși și un spațiu intim. Excepțional e și colectivul de aici. Biblioteca de astăzi se deosebește mult de biblioteca secolului trecut și să nu uităm că aceste instituții dau identitatea locală unei comunități. Biblioteca a însoțit și va însoți permanent comunitatea. Iar aici avem o imagine excepțională despre ce înseamnă biblioteca în spațiul local, un spațiu educativ, formativ, cultural”, a spus Elena Tîrziman, directorul general al Bibliotecii Naționale a României. Un dar pentru Biblioteca vrânceană, constând tot într-o donație de carte, a adus și delegația Bibliotecii din Galați.
Evenimente culturale la toate secțiile  
   Pe lângă redeschiderea serviciilor pentru public, la noul sediu central al Bibliotecii Județene s-a organizat și „Ziua Porților Deschise”, prilej cu care oricine a dorit, a avut ocazia să viziteze sediul. Un adolescent, nedumerit de toată aglomerația, s-a grăbit chiar să treacă pragul instituției cu legimitația în mână, dorind să împrumute cărți, și spunând că revine după ce a aflat că deschiderea oficială… mai durează. Cei prezenți au putut admira expoziția dedicată aniversării nașterii poetului Mihai Eminescu și au fost invitați să participe la realizarea unui colaj aplicat portretului poetului nostru național, în cadrul proiectului interactiv ,,Glose pentru Eminescu”.
La Filiala Sud a Bibliotecii s-a derulat, sub genericul ,,Dor de Eminescu”, o activitate realizată în colaborare cu elevii Åžcolii „Nicolae Iorga” din Focșani și de asemenea, participanții au admirat o expoziție de carte. Expoziția de carte ,,Eminescu, un mit perpetuu” a putut fi vizitată la Secția pentru Copii și Tineret ,,Oana Diana Renea” a Bibliotecii Județene, acolo unde a avut loc și acțiunea ,,Eminescu între mit și realitate”, realizată în colaborare cu Åžcoala ,,Duiliu Zamfirescu” din Focșani. 
   Nu în ultimul rând, iubitorii de lectură au avut ocazia să viziteze expoziția de titluri din critică literară eminesciană, citate despre opera și viața marelui poet, toate adunate sub genericul ,,Eminescu și contemporanii săi”, organizată la Sala de Lectură.

Trei bufnițe… prezente la deschiderea oficială! 
   La deschiderea oficială a Secției de împrumut a Bibliotecii Județene au fost prezente și… trei bufnițe! Ele și-au oprit zborul tocmai pe crengile unuia din mestecenii din fața instituției, ca și cum ar fi vrut să dea și mai multă valoare evenimentului. Considerate, în mitologie, simbol al erudiției și înțelepciunii, cele trei simpatice înaripate s-au încăpățânat să străjuiască biblioteca de la începutul evenimentului și până la încheierea lui, veghiind, de acolo de sus, atât sosirea cât și plecarea invitaților. Semn bun, am putea spune, dat la început de drum în casă nouă, Bibliotecii Județene!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?