Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Patru mii de vrâncence au beneficiat de teste ginecologice gratuite


   Aproximativ 15 vrâncence sunt suspectate de cancer de col uterin, iar alte 200  sunt suspectate de alte afecțiuni ginecologice. În urma derulării Programului de Screening pentru depistarea cancerului de col uterin, finanțat de Ministerul Sănătății, dintre cele 4.000 de probe interpretate de medicii anatomo-patologi, aproximativ 250 de teste nu au fost în parametrii indicați, în 15 situații pacientele fiind suspectate de cancer de col uterin. Drept urmare, acestea au fost direcționate către medicii specialiști pentru investigații suplimentare. Medicul Alin Lazea, coordonatorul acestui program în Vrancea, spune că alte peste 200 de femei au fost direcționate către medicii specialiști pentru investigații suplimentare, deoarece rezultatele testelor au indicat afecțiuni inflamatorii la nivelul aparatului genital.
   Potrivit medicului Lazea, toate cele 4 mii de probe recoltate au fost citite. Alte câteva mii de femei au intrat în posesia formularului special și sunt așteptate la medicii recoltori. „Avem 4 mii de probe recoltate și 4 mii citite. În județ s-au distribuit 9 mii de formulare, așa că așteptăm și restul de paciente să se prezinte la medicii recoltori din Policlinica Spitalului Județean”, a precizat Alin Lazea.
   Numărul medicilor de familie care pot oferi formulare speciale pacientelor, prin intermediul cărora pot beneficia de teste gratuite Babeș Papanicolau, este de 87. Majoritatea celor înscriși în program sunt din Focșani. Femeile se pot adresa celor patru medici recoltori din cadrul cabinetelor de ginecologie și de planificare familială din cadrul Spitalului Județean, respectiv Maria Caștu, Nadia Maghiaru, Felicia Moise și Cătălin Groza. Rezultatele analizelor sunt transmise la cabinetele medicilor de familie, care le comunică pacientelor.

Ginecologii recomandă testul Babeș Papanicolau

 
   Eligibile pentru acest program sunt femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani. Programul este derulat de Ministerul Sănătății, prin intermediul DSP. Acest program este implementat timp de 4 ani, medicii preconizând că peste 25 de mii de vrâncence vor beneficia de teste gratuite Babeș Papanicolau. În program nu sunt incluse femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
   În cadrul programului, pacienta se va prezenta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenția bolii. Tot aici se va stabili și dacă aceasta se poate încadra în programul național. Potrivit procedurii, pacienta va primi un formular care asigură înscrierea în program și se va programa la centrul de recoltare pentru a da probele. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.
   Ginecologii recomandă tuturor femeilor să își facă testul Babeș Papanicolau, deoarece el poate pune în evidență orice fel de schimbări care apar la nivelul colului uterin, în acest fel putând fi luate măsuri pentru a preveni apariția cancerului. Acest test este foarte important, având în vedere că orice femeie este predispusă la cancerul de col uterin. Această boală debutează asimptomatic, de cele mai multe ori fiind depistată în faze avansate, când nu mai poate fi vindecată. Drept urmare, zeci de vrâncence sunt diagnosticate, anual, cu cancer de col uterin, iar alte zeci mor din cauza acestei boli.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?