Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Dr. Cezar Betianu: E recomandat screeningul pentru cancerul mamar între 40 și 74 de ani


Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei, afirmă dr. Cezar Betianu, medic specialist Radiologie imagistică în cadrul Spitalului Militar Central, subliniind că, depistat în stadii incipiente, poate fi vindecat de multe ori prin intervenții chirurgicale limitate, fără necesitatea exciziei în totalitate a sânului afectat. ”Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei, reprezentând o creștere anormală a celulelor de la nivelul sânilor. Atunci când este diagnosticat în stadii tardive mortalitatea este ridicată, cancerul mamar fiind principala cauză de deces prin cancer la femei”, arată medicul specialist.
El spune că screeningul sau căutarea activă a cancerului mamar, în vederea depistării sale în stadii incipiente, reprezintă o măsură de sănătate aplicabilă la nivelul întregii populații, o caracteristică importantă a programului de screening fiind aceea că nu presupune riscuri pentru starea de sănătate a persoanei examinate. ”Studiile arată că programele de screening au avut ca efect scăderea importantă a mortalității prin cancer de sân, în special în cadrul grupei de vârstă 40 – 74 de ani. Screeningul se adresează persoanelor asimptomatice, presupus sănătoase. Este recomandat a se efectua screening pentru cancerul mamar în intervalul de vârstă corespunzător incidenței maxime a acestuia, adică între 40 și 74 de ani. O metodă premergătoare screeningului este însă autoexaminarea sânilor. Este recomandat ca fiecare femeie să își palpeze și observe sânii în mod regulat și să se adreseze medicului la depistarea oricăror anomalii nou apărute”, mai spune dr. Cezar Betianu.
Medicul arată că screeningul mamar este opțional la femeile cu vârsta între 40 și 44 de ani, se efectuează mamografie anual, dacă pacienta dorește acest lucru, și recomandat la femeile cu vârsta între 45 și 54 de ani, se efectuează mamografie anuală. La femeile cu vârsta de peste 55 de ani screeningul este recomandat, se efectuează mamografie o dată la doi ani sau anual dacă pacienta dorește acest lucru. ”Atâta vreme cât pacienta este într-o stare de sănătate bună și are speranța de viață de peste 10 ani, se continuă screeningul pe perioadă nedefinită. Discutați cu medicul dumneavoastră de familie despre eventualele simptome ale unui cancer de sân. În cazul pacientelor cu antecedente familiale de cancer de sân, cu factori de suspiciune genetică sau alți factori de risc pentru cancerul mamar, examinările de screening pot fi adaptate. Pentru pacientele tinere, examinarea de primă intenție o reprezintă ecografia mamară, aceasta având o sensibilitate mai bună pentru țesutul mamar dens al pacientelor de vârstă fertilă. În toate cazurile de risc crescut pentru cancer de sân, examinarea de primă intenție (ecografie mamară sau mamografie, după caz) poate fi suplimentată cu examinarea prin rezonanță magnetică – IRM mamar”, precizează dr. Betianu.
În același timp, el subliniază că examinările de screening mamar nu sunt dăunătoare. ”O investigație de tip screening aduce, prin definiție, un beneficiu superior oricărui risc. Ele nu sunt dăunătoare pentru sănătatea pacientelor examinate. Metodele de screening imagistic funcționează bazat pe principii fizice diferite. Astfel, mamografia folosește radiațiile X, dar cantitatea acestora nu este una semnificativă pentru a aduce prejudicii stării de sănătate. În plus, examinarea este țintită strict la nivelul sânilor, fără iradiere reziduală semnificativă la nivelul altor organe sau țesuturi. Cumulul de radiații administrat în contextul mamografiilor anuale și respectiv la doi ani presupune un risc pentru sănătate mult inferior riscului apariției cancerului de sân. Metoda presupune un ușor disconfort. Ecografia mamară folosește ultrasunetele, care nu au niciun efect nedorit asupra stării de sănătate. Metoda este nedureroasă. IRM mamar folosește câmpul magnetic, fără efecte secundare asupra stării de sănătate. Există posibilitatea apariției de reacții adverse în cazul administrării substanței de contrast la pacienți alergici sau cu afecțiuni ale rinichilor. La fel, metoda este nedureroasă”, detaliază medicul.
În context, dr. Betianu atrage atenția că o examinare de tip screening nu poate pune un diagnostic de certitudine. ”Dacă în cadrul unei astfel de examinări se ridică suspiciunea unei leziuni maligne, nu amânați un consult cu medicul oncolog. Acesta poate stabili care este abordarea optimă a leziunii detectate, astfel încât prognosticul să fie cât mai bun. Pacientele cu cancer mamar diagnosticate și tratate precoce pot avea speranța de viață normală. În funcție de diagnosticul final al leziunii detectate în cadrul screeningului, medicul oncolog poate recomanda o altă schemă de monitorizare pe termen lung, atât pentru sânul afectat (dacă acesta nu este excizat în totalitate), cât și pentru sânul sănătos. Asigurați-vă că vă adresați din timp medicului în cazul oricărei anomalii apărute la nivelul sânilor. Autoexaminarea reprezintă primul pas în detectarea precoce a cancerului de sân. Cancerul mamar detectat în stadii incipiente are prognostic bun”, conchide dr. Cezar Betianu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?