Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Sistemul de TVA la încasare a devenit opţional, de la 1 ianuarie


   Firmele care vor să renunțe la sistemul de TVA la încasare trebuie să depună la Finanțe formularul 097 „Notificare privind aplicarea/ încetarea aplicării sistemului TVA la încasare”. Conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea a anunțat că, de la 1 ianuarie 2014, sistemul TVA la încasare devine opțional. În acest sens a fost modificat formularul 097 „Notificare privind aplicarea/ încetarea aplicării sistemului TVA la încasare” prin care se înștiințează organul fiscal cu privire la aplicarea sistemului TVA la încasare sau cu privire la încetarea aplicării acestuia. Formularul 097 nu se depune de cei care la data de 1 ianuarie 2014 aplică sistemul TVA la încasare și care continuă aplicarea sistemului TVA la încasare, dacă sunt eligibile pentru aplicarea acestui sistem.
    Conform finanțiștilor, se consideră că „aceste persoane au optat tacit pentru continuarea aplicării sistemului”. „Formularul (097) „Notificare privind aplicarea sistemului TVA la încasare” se depune la organul fiscal competent, la termenele prevăzute de lege: a) pentru intrarea, prin opțiune, în sistem, până pe 25 ianuarie, inclusiv – persoanele impozabile care in anul precedent au realizat o cifra de afaceri care nu depășește plafonul de 2.250.000 lei și nu au aplicat sistemul TVA la încasare în anul precedent, cu condiția ca la data exercitării opțiunii să nu fi depășit plafonul pentru anul in curs, b) pentru intrarea, prin opțiune, în sistem, începând cu data înregistrării în scopuri de TVA – persoanele impozabile care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului, c)pentru ieșirea din sistem, prin depășirea plafonului de 2.250.000 lei, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care persoana impozabila a depășit plafonul – persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la încasare si care depășesc plafonul de 2.250.000 lei, d) pentru ieșirea din sistem, prin opțiune, intre data de 1 și 25 ale oricărei luni – persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la încasare și care nu depășesc în cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei, dar care renunță la aplicarea sistemului respectiv”, arată conducerea AJFP.
    Finanțiștii precizează că persoanele impozabile nu pot renunța la aplicarea sistemului TVA la încasare în primul an în care au optat pentru aplicarea sistemului. Singura excepție este pentru „persoanele impozabile care la data de 1 ianuarie 2014 aplică sistemul TVA la încasare” și care pot solicita oricând în cursul anului 2014 încetarea aplicării sistemului, anul 2014 nefiind considerat primul an în care au optat pentru aplicarea sistemului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?