Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Statul cedează în lupta cu crescătorii de animale


   Statul va renunța la procesul cu cele câteva sute de fermieri vrânceni pentru subvențiile la bovine din 2010. O lege adoptată de cele două Camere ale Parlamentului a reglementat situația acestor subvenții pentru acei fermieri care au avut și datorii la bugetele locale sau de stat atunci când au solicitat sprijinul financiar european pentru animalele din gospodării. Actul normativ adoptat prevede, de asemenea, că banii vor fi restituiți în cazul crescătorilor de animale de la care au fost recuperate subvențiile. Procedura ar urma să fie pusă la punct în perioada următoare, iar banii să fie restituiți până la sfârșitul acestui an. Este vorba de aproape 27 milioane lei. „Sumele reprezentând primele beneficiarilor plăților naționale directe complementare în sectorul zootehnic pe care aceștia trebuie să le restituie ca urmare a titlurilor de creanță emise în urma verificărilor efectuate de către centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și/sau a municipiului București dispuse prin deciziile emise de camerele de conturi județene și a municipiului București în cadrul misiunii „Auditul performantei privind implementarea , administrarea și gestionarea programului de identificare și înregistrare a animalelor și a utilizării bazei de date în acordarea subvențiilor și a altor forme de sprijin din partea statului pentru perioada 2007 – 2010″, inclusiv penalitățile de întârziere, nu se mai recuperează”, se arată în actul normativ aprobat în Parlament.
    Legea pune punct harababurii instalate în 2010 în ceea ce privește subvențiile pentru bovine. Miniștrii pedeliști de atunci au pus o condiție considerată nelegală din punct de vedere al legislației europene prin care acordarea subvențiilor era condiționată de plata tuturor taxelor și impozitelor la bugetul local sau de stat. După trei ani, la solicitarea crescătorilor din România, Comisia Europană a anunțat că statul român poate avea o procedură internă prin care să rețină din drepturile financiare publice pe care agricultorul le primește ca și compensații pentru anumite datorii, însă nu poate împiedica producătorul respectiv să primească niște drepturi pe care le are prin legislația europeană.
    La nivelul județului Vrancea, pentru că nu au fost recuperați acești bani de la crescătorii de animale, a urmat un proces cu Camera de Conturi, aflat pe rolul Tribunalului Vrancea. Este vorba de aproape cinci sute de crescători de animale cu restanțe la bugetele locale și la cel de stat în 2010 despre care reprezentanții Camerei de Conturi spun că nu aveau dreptul la subvenții. La începutul anului, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis recursul declarat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vrancea și au casat sentința Curții de Apel Galați.
    Pe lista celor care ar trebui să restituie banii se află simpli crescători de animale, dar și câteva ferme mari din județ, care aveau datorii la bugetul de stat atunci când au cerut banii europeni acordați pentru creșterea animalelor. Sumele de restituit sunt cuprinse între 1.230 lei și câteva zeci de mii de lei. Măsura de restituire a fost dispusă de inspectorii Curții de Conturi la controlul din 2011. Este vorba despre crescătorii de animale care au depus cereri aferente anului 2010 și care, în urma verificărilor la Finanțe și primării, erau înregistrați cu restanțe în luna octombrie, perioada depunerii cererii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?