Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Economiile vrâncenilor au crescut cu 140 milioane lei în 2013


       Depozitele bancare ale vrâncenilor au crescut cu peste 140 milioane lei în 2013 în vreme ce restanțele la credite au înregistrat o majorare cu 60 milioane lei. Peste 278,9 milioane lei este valoarea restanțelor pe care vrâncenii le au către bănci la sfârșitul lunii noiembrie 2013, arată cele mai recente date publicate de Banca Națională. Cele mai multe restanțe sunt pentru împrumuturile în moneda națională, respectiv 154 milioane lei. Ultimele date publicate de Banca Națională pentru luna noiembrie arată însă și o creștere a economiilor păstrate de vrânceni, care au ajuns la 1.686 milioane lei. Vrâncenii par să renunțe la creditele în moneda națională, în special pe fondul stabilizării cursului de schimb și preferă împrumuturile în valută.  Doar agenții economici se mai împrumută în leul românesc, arată ultimele date publicate de BNR. La sfârșitul lunii noiembrie, potrivit BNR, restanțele vrâncenilor la creditele contractate la instituțiile bancare au depășit 278 milioane lei, cu 60 milioane lei mai mult decât la începutul anului. Cele mai multe restanțe erau la creditele în moneda națională, cu 154 milioane lei. Valoarea creditelor în moneda națională a scăzut la 891 milioane lei, ponderea fiind la agenții economici, cu 547 milioane lei. 

 Statistica BNR arată că persoanele fizice preferă valuta atunci când trebuie să se împrumute. Valoarea creditelor în valută se ridica la peste 889 milioane lei, în scădere față de începutul anului când erau înregistrate credite de 956 milioane lei. Ponderea la creditele în valută o dețin persoanele fizice, cu 539 milioane lei. De altfel, datorită dobânzilor mici, creditele în valută sunt preferate de populație pentru împrumuturile imobiliare. Astfel, împrumuturile în valută pentru achiziționarea unei locuințe erau de 210 milioane lei, comparativ cu 17 milioane lei la creditele imobiliare în moneda națională.

 În ceea ce privește economiile, potrivit statisticii de la BNR, la sfârșitul lunii noiembrie, vrâncenii dețineau peste 1.686 milioane lei în depozite și conturi, din care peste 545 milioane lei în valută. Cifrele arată că vrâncenii au avut încredere mai mult în moneda națională pentru a-și păstra economiile. Față de începutul anului, conturile și depozitele în lei au crescut cu peste 140 milioane lei.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?