Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Agricultori împărţiţi pe criterii politice


PDL a împărțit Camerele Agricole zonale din Vrancea în funcție de culoarea politică a primarilor. Surse autorizate din PDL au arătat că au fost selectate 15 localități pentru înființarea Camerelor Agricole zonale însă repartizarea localităților nu a ținut cont nici măcar de criteriile legale. De exemplu, sunt propuse Camere Agricole zonale la Suraia, Å¢ifești, Poiana Cristei, care să fie arondate la câte două localități. În schimb, sunt propuse Camere Agricole în localități, precum Vidra, unde sunt arondate 13 comune cu aproape 4.500 de fermieri.

Ciprian DUMITRU
ciprian_dumitru@monitorulvn.ro

Surse autorizate din PDL au transmis lista localităților propuse pentru înființarea Camerelor Agricole zonale. Åži în acest caz, principalul criteriu la selectare a fost culoarea politică a primarilor și nu suprafața sau numărul de fermieri. Ca și cum dezastrul din agricultura românească nu este suficient, pedeliștii vor să politizeze încă o instituție a cărei menire este doar de a-i ajuta pe țărani.
Conform surselor din PDL, se vor înființa Camere Agricole la Dumbrăveni, Dumitrești, Suraia, Câmpuri, Panciu, Măicănești, Adjud, Mărășești, Vidra, Mera, Å¢ifești, Poiana Cristei, Odobești, Păunești și Focșani. Culmea, PDL vrea să înființeze Camere doar pentru două localități, cum este cazul la Suraia, Å¢ifești, Poiana Cristei, Păunești sau trei comune, cum este cazul la Mera și Panciu. Mai mult, nu sunt respectate nici criteriile legale care prevăd că numărul de electori arondați, la delimitarea circumscripțiilor electorale zonale, trebuie să fie de minim 1.000 fermieri. Astfel, la Suraia sunt 888 agricultori, la Poiana Cristei – 953, Mera – 584, Odobești – 688. În schimb, sunt localități precum Vidra, Focșani, Adjud care au arondate câteva mii de țărani. Altfel spus, trei funcționari vor acorda consultanță la aproape 600 de oameni la Mera și tot trei funcționari vor presta aceleași servicii pentru aproape 4.500 de oameni din cele 13 comune arondate Camerei Agricole de la Vidra.

PDL a politizat Comitetul județean

Pentru ca înființarea Camerelor Agricole zonale să fie făcută după do-rința PDL este nevoie de aprobarea Comitetului Național de Inițiativă. Pedeliștii vrânceni au pile și aici, în persoana fostului senator PD de Vrancea, Jan Vraciu. Acesta este propunerea Ministerului Administrației și Internelor, unde este director la Direcția pentru Dezvoltare locală. Potrivit legii Camerelor Agricole, Comitetul Național este o instituție care trebuie să stabilească colegiile zonale, respectiv ce localități vor fi arondate camerelor agricole locale.

DUMBRĂVENI: DUMBRĂVENI; URECHEŞTI; BORDEŞTI; SLOBOZIA BRADULUI; POPEŞTI; SIHLEA; TÂMBOIEŞTI; OBREJIŢA;COTEŞTI

DUMITREÅžTI: LOCALITATEA DUMITREÅžTI; CHIOJDENI; JITIA; VINTILEASCA

SURAIA: SURAIA; BILIEÅžTI

CÂMPURI: CÂMPURI; RĂCOASA; STRĂOANE; SOVEJA

PANCIU: PANCIU; FITIONEÅžTI; MOVILIÅ¢A

MÄ‚ICÄ‚NEÅžTI: MÄ‚ICÄ‚NEÅžTI; CIORÄ‚ÅžTI; BÄ‚LEÅžTI; TÄ‚TÄ‚RANU; NÄ‚NEÅžTI; VULTURU

ADJUD: ADJUD; BOGHEÅžTI; CORBIÅ¢A; HOMOCEA; PLOSCUÅ¢ENI; TÄ‚NÄ‚SOAIA

MÄ‚RÄ‚ÅžEÅžTI: MÄ‚RÄ‚ÅžEÅžTI; PUFEÅžTI; GAROAFA

VIDRA: VIDRA; SPULBER; NISTOREŞTI; PALTIN; PĂULEŞTI; VRÂNCIOAIA; NEREJU; TULNICI;
BÂRSEÅžTI; NEGRILEÅžTI; VIZANTEA – LIVEZI; VALEA – SÄ‚RII; NÄ‚RUJA

MERA: MERA; REGHIU; ANDREIAÅžU DE JOS

ŢIFEŞTI: ŢIFEŞTI; BOLOTEŞTI

POIANA CRISTEI: POAIANA CRISTEI; GURA CALIÅ¢EI

PÄ‚UNEÅžTI: PÄ‚UNEÅžTI; RUGINEÅžTI

ODOBEŞTI: ODOBEŞTI; VÂRTEŞCOIU; BROŞTENI; JARIŞTEA

FOCŞANI: FOCŞANI; CÂMPINEANCA; CÂRLIGELE; VÂNĂTORI; RĂSTOACA; GOLEŞTI; MILCOVUL; SLOBOZIA CIORĂŞTI; GOLOGANU; GUGEŞTI

Cine și când votează

Pe listele de la APIA sunt înscriși 26.554 de fermieri vrânceni, care vor avea drept de vot la alegerile care vor avea loc, cel mai probabil în luna iulie. Acestora li se adaugă membrii asociațiilor, sindicatelor, patronatelor din agricultură și domeniile conexe. De remarcat că, în zona de munte, vor putea vota țăranii care dețin minim 0,5 hectare pădure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?