Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: Irena Stoenescu vă invită la prima expoziție de Patchwork și Quilturi


   Să tai materiale în bucățele de câțiva centimetri, să le coși apoi unele de altele ca să iasă, prin formă și culoare, modelul dorit… pare o nebunie! Să coși apoi întregul obținut pe o altă pânză și la final să-ți iasă o cuvertură spectaculoasă, o față de masă veselă, un șervet elegant sau o carpetă de perete ca o pictură, pare de-a dreptul un miracol! Migala și răbdarea de-a dreptul dumnezeiască cerute de o astfel de îndeletnicire, cu siguranță nu le are decât acel om cu adevărat pasionat, iar focșăneanca Irena Stoenescu este, fără îndoială, un astfel de om! De când a descoperit tehnica Patchwork prin care meșterește Quilturi și tot felul de decorațiuni de sărbătoare, Irena și-a transformat pur și simplu locuința în atelier! Un atelier la care abia așteaptă să se reîntoarcă după treburile de peste zi, ca să dea viață iarăși și iarăși sutelor, miilor de petice, într-un nou pled, o altă sofisticată cuvertură, un alt șervet… Mâine, de la ora 18.00, Irena invită toți focșănenii care doresc să admire și să cunoască în amănunt cum se fac minunile ce ies din mâinile sale, la Expoziția de Patchwork și Quilturi intitulată „Daruri de Moș Crăciun”. O expoziție absolut inedită, în premieră pentru județul nostru, organizată la magazinul „Hotar” din Piața Unirii din Focșani, situat chiar lângă borna de hotar.

    Până nu vezi, nu crezi! Vă spun cu mâna pe inimă! Stabilisem întâlnirea cu Irena și mă îndreptam spre locuința ei fără să-mi treacă o clipă prin minte că voi rămâne efectiv, mută de uimire! Îmi vorbise, cu ceva vreme înainte, de noua sa îndeletnicire – realizarea de Quilturi prin tehnica Pachwork, și nu pot spune că nu am căutat, din curiozitate, pe Google, să văd cam despre ce este vorba… Hmmm… mi-am spus la vremea respectivă. O fi și asta ceva, să stai să coși petice de material, de culori și imprimeuri diferite, astfel încât să-ți iasă un pled. Ce mare lucru?! Trebuie să-ți placă și… să ai răbdare, îmi spuneam. Un hobby. O pasiune.
    Cu aceste gânduri am intrat pe ușa Irenei, iar primul lucru care mi-a atras atenția a fost metrul în… inch agățat de ușa frigiderului și mașina de cusut așezată pe masa de bucătărie. Și povestea a început, la o cafea. „Am văzut niște linkuri cu lucruri realizate prin această tehnică. Apoi, fascinată pur și simplu, am avut ocazia să merg la o expoziție cu astfel de lucruri de unde, sincer, nu-mi mai venea să plec! Eu am început din primăvara acestui an, din luna martie. Produsele „irenaS” țin de o pasiune mai veche pentru cârpe îmbinate între ele cât mai inedit posibil. E…croitorie curată, cu ață și ac, foarfece, bolduri, cretă, planșetă, schițe și tipare. Sunt fascinată de ceea ce se poate face cu acest arsenal și vreau să pot transmite mai departe bucuria pentru lucrul util și frumos! La început n-am avut decât mașina de cusut și un prototip pe care l-am făcut, un pled pentru fetițe în care predomină rozul. L-am tot arătat și m-a convins să continui și reacția celor ce l-au văzut. M-am trezit că de-abia așteptam să ajung acasă să continui lucrul cu cârpele mele! Parcă făceam ceva interzis, pe furiș să nu știe nimeni, ca și cum nu vroiam să împart noutatea din viata mea, dar ziua dacă s-ar fi putut să aibă 48 de ore, ar fi fost minunat! Mi-am cumpărat de la magazine speciale planșetă în inch, rigle triunghiulare, cutter, ace, ațe și tot felul de tălpițe pentru mașina de cusut, cu care se fac cusături deosebite, dar absolut necesare”, a spus Irena, scoțând rând pe rând, pe masa din bucătărie, toate cele despre care vorbea, până când aceasta a devenit efectiv, punctul central al casei.
    Și odată lumina aprinsă la lampa de la locul creării… miracolelor din petice, parcă și timpul a început să curgă altfel! Precis ca distanța dintre o împunsătură de ac la alta, fluid ca textura peticelor frământate de degetele Irenei, emoționant ca o prevestire a Quilturilor pe care urma să le văd! „Fiecare model a fost pentru mine o provocare”, îmi stârnește ea și mai tare curiozitatea. „Acum, acestea fac parte din mine și nu mi se pare că depun efort. Realizarea lor impune răbdare, creativitate, pasiune, deschidere la nou, și iar răbdare și încă o dată pasiune”, a spus, de parcă toată această pasiune nu s-ar vedea clar în strălucirea ochilor, atunci când povestește despre „cârpele” îmbinate de degetele ei!

Parada Quilturilor, spectacol de culoare și frumusețe!
   
    Rând pe rând, Irena a așternut în fața mea pleduri pentru copii, cu jocuri de culoare perfecte, unele vesele, altele calde, cuverturi pentru paturi matrimoniale cu forme îmbinate matematic, atât de exact încât par efectiv create dintr-o singură bucată de material! Dintr-un material nemaiîntâlnit, cu imprimeuri surprinzătoare adunate laolaltă de talentul unui adevărat artist! Sute, mii de mici bucățele de „cârpe” cusute milimetric de mâinile ei pricepute pentru ca la final, să devină lucruri uimitoare! Una din carpetele de perete făcută prin tehnica Patchwork, o adevărată minunăție pe care trebuie să o atingi ca să crezi, a fost realizată de Irena din fâșii de material nu mai late de doi centimetri și cusute când pe diagonală, când pe orizontală, de un efect spectaculos! Migala ascunsă sub frumusețea decorațiunilor realizate de ea special pentru Sărbători, minuțiozitatea suporturilor pentru pahare, îmbinate cu aceeași tehnică și fețele de masă pe care dacă le vezi, parcă le-ai ține mai bine expuse în vitrină ca nu cumva vreo picătură să le impieteze armonia, te fac să te simți ca la un spectacol! Un regal al culorilor și formelor ce au prins viață și s-au hrănit din pasiunea creatorului lor, din sensibilitatea și frumusețea lui sufletească, numai ca să apară în fața lumii armonizate în lucruri care să dăruiască generos, frumusețe și bucurie tuturor!
    Dar cum face?! Cum reușește Irena ca din pătrate și dreptunghiuri, cusute când drept, când oblic, niciodată la fel, să scoată o cuvertură de formă perfectă, ca făcută dintr-o singură bucată de material?! „Procedeul e el însuși deosebit de la un model la altul pentru că modelul în sine se termină mereu altfel. Pledurile, cuverturile sunt făcute din sute de petice. Cea mai mare a necesitat îmbinarea a aproximativ 600 de bucățele de material”, îmi explică Irena.
   

Ce înseamnă tehnica Patchwork și ce sunt Quilturile
   
    Tehnica Patchwork, îmi explică Irena, presupune îmbinarea unor petice de material care pot avea de la câțiva centimetri, la dimensiuni un pic mai mari cu care, îmbinându-le, se realizează modele și pleduri ce pot depăși doi metri. „Un Quilt (o cuvertură) se compune din trei straturi de material. Fața, realizată din petice îmbinate, unde dai curs imaginației și creativității, apoi un strat de vatelină ce poate fi de diferite grosimi și ultima parte e dosul, care poate fi un material la alegerea fiecăruia. Cele trei straturi se quiltuiesc, și asta totdeauna din mijloc spre exterior, apoi se prind de jur împrejur într-o bordură finală care trebuie să fie o nuanță vie, astfel încât modelul să fie pus în evidență. Dacă istoria produselor „irenaS” a început, timid, să se scrie din luna martie, istoria tehnicii Patchwork ține de generații și se spune că stă sub semnul destinului. Deocamdată nu îndrăznesc o comparație, dar pot să să trudesc și să sper! Iar quilturile mele au suflet, pentru că sunt făcute cu suflet”, spune Irena.
    Dacă doriți ca, înainte de a veni la Magazinul „Hotar” din Piața Unirii, să admirați Quilturile și celelalte lucruri realizate de Irena, puteți intra pe site-ul său, www.irenas.ro. Fără îndoială vă veți simți tentați să pipăiți cu propriile degete și să vedeți, pe viu, splendidele lucruri care au ieșit din mâinile ei! Și dacă vi se par speciale, atipice, să știți că nu e deloc întâmplător! Pentru că, spune Irena, „îmi place valoarea, mă uit după lucrul bine făcut și temeinic, m-a atras dintotdeauna ceea ce este deosebit. Nu am ales niciodată drumul drept, nu am reguli, dar am un echilibru și o disciplină care, recunosc, pot părea…istovitoare. Mă atrage tot ceea ce este special, deci atipic și inedit, și cred că am apreciat cu atâta putere aceste calități la oameni și la lucruri, încât viața mea s-a derulat până acum, sub semnul lor. Este foarte important pentru mine să fiu mulțumită de ceea ce fac și de felul în care simt! O vorbă din bătrâni spune că oamenii sunt făcuți din lut și toată viața trebuie să se frământe… să se reinventeze. Aș adăuga, dând posibilitatea și celor din jur să îi valorizeze. După părerea mea, când te străduiești să fii diferit, și reușești să placi, să impresionezi plăcut, înseamnă că ai încredere în tine și că știi bine pe ce drum mergi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?