Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Sute de pomi de Crăciun tăiați ilegal au fost confiscați de polițiști


       Câteva sute de arbori au fost confiscați până acum de polițiștii vrânceni, în cadrul acțiunii naționale „Pomi de Crăciun”. Activitățile pe această linie vor continua până de sărbători. În perioada 29 noiembrie – 6 decembrie a.c., polițiștii vrânceni au desfăsurat activități pentru prevenirea și combaterea operațiunilor ilegale în domeniul tăierii, transportului și comercializării acestora.   
 În perioada menționată, polițiștii din cadrul structurilor de ordine publică au desfășurat activități pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri și a faptelor ilegale asociate din circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos. Ei au organizat 55 de controale pe drumurile publice, în fondul forestier, precum și în piețe, oboare și târguri și au întocmit șapte dosare penale.  De asemenea, au fost aplicate 71 de sancțiuni contravenționale prevăzute în legislația din domeniul silvic, în valoare totală de 90.000 lei. Ca și măsură complementară, în cadrul dosarelor penale și a contravențiilor constatate, a fost confiscată cantitatea de 64,5 metri cubi material lemnos, în valoare totală de 12.052 lei. Totodată, în timpul acțiunii din perioada 29 noiembrie – 6 decembrie a.c., au fost confiscați 304 pomi de Crăciun, tăiați ilegal din fondul forestier național și 630 kg de cetină.
 Persoanele care desfășoară activități ilegale cu pomi de Crăciun trebuie să știe că amenzile sunt foarte mari, care pot ajunge și la 5.000 lei. Comisarul șef Vasile Marin, șeful Serviciului de Ordine Publică ne-a spus că pomii trebuie să aibă crotalii și documente de proveniență. „La nivelul IPJ Vrancea sunt în curs de desfășurare acțiuni specifice de prevenire a tăierilor ilegale și furturilor de pomi de Crăciun. Se acționează atât în fondul forestier cât și pe drumurile pe care se transportă aceștia. Până acum au fost efectuate constatări privind tăierea și furtul pomilor de Crăciun precum și cu privire la transportul acestora fără documente legale de însoțire și proveniență. Reamintim tuturor cetățenilor că pot achiziționa pomi de Crăciun doar în baza unor documente legale, în toate cazurile fiind obligatorie existența crotaliilor . În lipsa documentelor și a crotaliilor, cetățenii sunt pasibili de amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 lei cu măsura complementară de confiscare a pomilor”, a explicat comisarul șef Vasile Marin. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?