Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672
Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672

Soprana Angela Gheorghiu, originară din Adjud – în spectacol extraordinar la Oradea, după 7 ani fără concerte în România

Soprana Angela Gheorghiu va susţine, după şapte ani, un concert extraordinar în România, la Oradea, pe 14 iunie, în prima zi a Festivalului Sounds of Oradea (14 – 16 iunie), sub bagheta dirijorului David Gimenez Carreras, ea afirmând miercuri, într-o conferinţă de presă, că este absolut natural ca artiştii români să promoveze muzica ţării de unde au primit „educaţie, viaţă, iubire, tradiţie”.

„Suntem extrem de mândri să prezentăm oaspeţii din acest an. Ne facem griji pentru următoarele ediţii ale festivalului, deoarece după invitaţii de acum, va fi o provocare să menţinem la acelaşi nivel calitatea actului artistic. Noi credem că doar calitatea este cheia legăturii cu publicul. Este într-adevăr un vis devenit realitate cu Angela aici. Ea este una dintre cele mai importante soprane din istoria operei”, a spus dirijorul David Gimenez Carreras, în conferinţa de presă.
Programul de arii şi duete celebre din opere va fi susţinut, în aer liber, în Piaţa Unirii, împreună cu tenorul Teodor Ilincăi, orchestra Filarmonicii de stat orădene, sub bagheta dirijorului David Gimenez Carreras, care este şi directorul acestui festival, ajuns la ediţia a treia. „Mai întâi trebuie să amintesc un lucru foarte important. Eu şi maestrul David Carreras ne cunoaştem de-o viaţă. De foarte mulţi ani am avut concerte împreună, cu diferite ocazii din cele mai grozave, în vremuri splendide în lume. A fost foarte surprinzător să primesc o invitaţie în ţara mea, invitaţie pe care o primesc foarte rar şi de şapte ani eu nu am mai concertat în România. Iată-mă-s! (…) Mi-aş pune în ramă, dacă aş avea, un prim contract cu o instituţie artistică din România. Înţelegeţi la ce mă refer. Încă nu am aşa ceva. Eu cânt de la vârsta de 18 ani, faceţi voi socoteli, dar niciodată eu nu am semnat un contract cu o instituţie artistică din România. O mai aştept. Dar aici suntem veniţi cu toată inima, motivaţia este pozitivă, rămân în starea asta şi mă bucur sincer că suntem la Oradea”, a declarat soprana Angela Gheorghiu.
Despre tenorul Teodor Ilincăi, dirijorul David Gimenez Carreras a menţionat că deşi nu a atins încă un nivel de popularitate atât de mare precum cel al sopranei Angela Gheorghiu, este „un tenor fantastic, un partener foarte bun de concert, un cântăreţ excelent”. Potrivit acestuia, repertoriul a fost astfel realizat încât să atingă, cu emoţie, un public cât mai larg şi va cuprinde, desigur, şi lucrări compuse de autori români.
Şi soprana Angela Gheorghiu a declarat că este fericită să cânte împreună cu tenorul Teodor Ilincăi, cu care a mai colaborat. „Cea mai mare onoare este să cânt cu cea mai cunoscută soprană a zilelor noastre. Angela ne mai cântă şi ne încântă, dar este deja în istoria operei. Şi este altă onoare să fiu dirijat de un dirijor care a dirijat cele mai mare voci din lumea asta, dintre care să amintesc doar pe Jose Carreras, un idol pentru mine”, a spus Teodor Ilincăi. Tenorul a dorit să precizeze că nici nu visează la reputaţia artistei Angela Gheorghiu, pentru că „nu se poate aşa ceva”. „Pot să spun că mă simt mândru că sunt român, în general. Dar cel mai mult mă simt mândru să fiu român când cânt cu Angela. Pentru că ea a dus numele României peste tot”, a afirmat tenorul.
„Eu nu fac ceva original. Trebuie să ştiţi. La toţi colegii mei, artiştii lirici, indiferent de naţionalitate, există un fenomen foarte interesant. În momentul când tu îţi cânţi muzica poporului tău, ai un alt parfum, parcă te transformi, se întâmplă ceva. Şi publicul străin reacţionează uimitor. Şi colegii mei străini fac exact acelaşi lucru pe care îl fac şi eu. Este absolut natural ca noi, artiştii, să promovăm muzica ţării de unde am primit educaţie, viaţă, iubire, tradiţie. Şi mai ales susţinere. Familia, profesorii, toţi oamenii din jur, până am ajuns la Bucureşti, au fost altfel cu mine. Pentru că eram un copil deosebit, toţi voiau să mă ajute. Sunt recunoscătoare”, a adăugat soprana.


Tenorul a intervenit afirmând că ar fi şi mai recunoscători dacă ar primi această recunoaştere din partea instituţiilor din România care, de prea multe ori,”ignoră artiştii uriaşi pe care îi are România şi care fac nişte cariere extraordinare în lume”.
Amintirile au zburat, prin întrebările ziariştilor, către decoraţia regală „Nihil Sine Deo”, primită din partea Majestăţii Sale Regele Mihai I pentru promovarea valorilor româneşti peste hotare, pe care Angela Gheorghiu o consideră „o mare onoare”.
„Spre norocul meu, am avut ocazia să-l cunosc pe majestatea sa, Regele Mihai. Ca să spun drept, noi am fost şi vecini pentru 18 ani, în Elveţia. Ne-am întâlnit în diferite ocazii, dar faptul că s-a gândit să mă invite în România şi să-mi ofere acest titlu onorific şi mai ales din mâinile sale… Prezenţa sa în România, oriunde s-ar fi dus, ne făcea să ne simţim de o extraordinar de mare clasă. Şi ce m-a impresionat întotdeauna a fost modul de a se comporta, atât de firesc şi atât de normal. Eu având ocazia, în aceleaşi condiţii, să cunosc pe toţi regii, preşedinţi din toată lumea. Şi am fost în casele lor. Am fost întotdeauna impresionată de naturaleţea, umilinţa aş putea să spun, cu care familia regală îşi primea oamenii care le veneau în casă şi mai ales când acordau câte o decoraţie, un ordin sau recunoştinţă. Pentru mine a fost o mare onoare. Am mai primit şi Steaua României, prin poştă, dar asta este un alt subiect.” a povestit soprana Angela Gheorghiu.

Concertul sopranei Angela Gheorgiu va avea loc vineri, de la ora 20,30, în Piaţa Unirii.
Cea de-a treia ediţie a festivalului internaţional Sounds of Oradea va mai cuprinde sâmbătă şi duminică alte două spectacole de excepţie.
Concertul The Prague Cello Quartet – un ansamblu remarcabil format din patru muzicieni talentaţi, absolvenţi ai unor academii muzicale prestigioase, va fi susţinut sâmbătă, tot de la ora 20,30, la Filarmonica de Stat, şi va include interpretări unice ale unor piese clasice, dar şi coloane sonore, jazz, rock şi pop.
Opera Naţională din Sofia va închide cea de-a treia ediţie Sounds of Oradea Festival, cu un spectacol de balet plin de graţie şi emoţie, susţinut de balerini apreciaţi în toate colţurile lumii. Spectacolul are loc în 16 iuni, de la ora 20,30, în Piaţa Unirii.
Biletele şi abonamentele pentru spectacole sunt puse în vânzare online, pe platforma bilete.ro şi la casieria Filarmonicii de Stat Oradea.
Sounds of Oradea Festival (SO Festival) este un eveniment conceput şi organizat de către Visit Oradea (Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune) şi Primăria Municipiului Oradea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?