Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Rabia este o boală mortală, dacă nu este tratată


   Zeci de persoane au ajuns la spital, în ultimele luni, după ce au fost mușcate de animale, în special câini. Cum prin mușcătura de animale se poate transmite o boală infecțioasă acută, respectiv rabia, pacienților li s-a administrat vaccinul antirabic.
   Zilele acestea, în paralel cu vaccinarea antirabică a vulpilor, care este efectuată de medicii din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea derulează o campanie de prevenire a rabiei. Specialiștii instituției spun că rabia este o boală infecțioasă acută determinată de virusul rabic, care se transmite la om prin mușcătură, având o evoluție rapidă și, în final, mortală. Astfel, singura metodă utilă în prevenirea bolii este vaccinarea cu ser antirabic. „Boala se transmite la om prin mușcătura animalelor turbate, care conțin în saliva lor virusul rabic. Saliva poate infecta omul și prin contactul cu plăgi. Virusul rabic se elimină prin salivă încă din perioada de incubație, ceea ce arată contagiozitatea animalelor înainte de apariția bolii. Se elimină, de asemenea, prin urină și prin laptele animalelor turbate. Rabia nu este transmisibilă de la om la om.Virusul rabic, introdus în organism printr-o mușcătură, înțepătură, plagă înțepată, se propagă spre sistemul nervos central. Cele mai periculoase mușcături sunt cele de la nivelul capului și gâtului. Moartea în rabie apare în urma encefalitei rabice și a afectării trunchiului cerebral, ceea ce duce la insuficiență respiratorie și circulatorie”, explică specialiștii DSP Vrancea.
   În cazul în care sunteți mușcat de vreun animal și prezentați simptome de tipul: indispoziție, cefalee, modificări de caracter, depresie, sensibilitate la lumină și zgomot, secreție salivară abundentă, dificultate la înghițire, trebuie să vă prezentați de urgență la medic. „Persoana devine agitată, furioasă, îl supără lumina, are insomnie, prezintă hiperacuzie, are mirosul exagerat, putând să apară halucinații. Spasmul mușchilor faringieni duce la apariția dispneei, vocea devine răgușită, nu poate înghiți, saliva îi curge din gură. Febra este prezentă cu valori cuprinse între 38 și 41 de grade Celsius. Moartea survine în 2-3 zile de la debutul bolii. Evoluția bolii este totdeauna letală”, avertizează medicii.

Vaccinarea antirabică, cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii
 
   În cazul în care sunteți mușcat de vreun animal, specialiștii DSP recomandă să vă prezentați de urgență la medic, care va face tratamentul local al plăgii, dar și vaccinarea antirabică. Pentru a preveni rabia, cea mai eficientă metodă este vaccinarea împotriva acestei boli. De asemenea, și educația sanitară contează foarte mult. „Mijlocul cel mai eficient de prevenire a rabiei constă în administrarea de ser antorabic, cu condiția ca acesta să fie administrat cât mai precoce posibil, cel mai bine între 48-72 de ore de la mușcătură. În prevenirea bolii, un rol important îl are și educația sanitară a populației. Este foarte important să se știe că orice mușcătură de animal domestic sau sălbatic trebuie anunțată, iar persoana să se prezinte urgent la medic. O altă cale extrem de importantă în prevenirea rabiei constă în eradicarea bolii la animale, atât la cele domestice, cât și la cele sălbatice”, recomandă specialiștii DSP.
   Zilele acestea, reprezentanții DSVSA Vrancea, împreună cu administratorii fondurilor cinegetice, efectuează vaccinarea antirabică orală a vulpilor prin administrarea de momeli vaccinate la vizuină, iar săptămâna viitoare se va face distribuirea aeriană a momelilor vaccinale. Reprezentanții DSP ne-au spus că la 45 de zile de la finalizarea acțiunii, vor fi organizate vânători de control pentru evaluarea eficienței campaniei de vaccinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?