Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Spitale clasificate în funcţie de competenţă


Începând cu luna mai, spitalele din Vrancea se vor putea clasifica în cinci categorii de competență, dacă proiectul Ministerului Sănătății privind metodologia de clasificare a spitalelor, supus dezbaterii publice, va fi aprobat.

Conform proiectului de act normativ, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului, spitalele sunt obligate să solicite, în scris, Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, clasificarea în noile condiții. Cererea unităților este însoțită de o fișă de autoevaluare de a cărei corectitudine și realitate a datelor înscrise răspunde managerul unității solicitante. Pe baza acestor documente, DSP va supune aprobării ministrului Sănătății categoria în care spitalul este clasificat. „Așteptăm solicitările și fișele de autoevaluare de la unitățile spitalicești din județ, pe care le vom analiza împreună cu managerii acestor spitale. După aceea le vom trimite la Ministerul Sănătății pentru aprobare. Ei, dacă se vor autoclasifica într-un anumit grad de competență, sunt obligați să respecte normele impuse”, a declarat Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea. Managerii unităților din Vrancea nu sunt speriați de această clasificare, dar o consideră o altă găselniță a celor de la MS pentru a desființa câteva spitale. „Noi ne încadrăm în categoria cinci și  îndeplinim toate condițiile pe care le impune. Nu ne facem probleme. Chiar ministrul a zis că în România nu există spitale de categoria I, de aceea va încerca să le eficientizeze pe cele județene și universitare. Oricum, sigur vor dispărea spitalele mici, care nu au aparatura necesară și nu se vor putea încadra în cele cinci categorii. Poate fi o altă găselniță a celor de sus pentru a mai fi desființate câteva spitale”, a declarat Costel Negoescu, managerul spitalului de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni. Potrivit MS, clasificarea spitalelor înseamnă creșterea eficienței funcționării spitalelor prin evitarea suprapunerilor și paralelismelor între  unitățile spitalicești, dar și asigurarea accesului echitabil al cetățenilor la serviciile medicale. De asemenea, costurile de tratament vor scădea deoarece, odată cu clasificarea în funcție de competență, se va evita internarea la nivele inferioare de asistență spitalicească a pacienților cu patologii complexe, care nu pot fi rezolvați la acel nivel. Mai mult, clasificarea pe baza acestei metodologii va fi utilizată pentru stabilirea protocoalelor de transfer interspitalicesc pentru cazurile necritice, dar și pentru planificarea dezvoltării rețelei spitalicești în concordanță cu necesitățile populației.

Cinci criterii de clasificare

Ministerul Sănătății  a propus clasificarea spitalelor în cinci categorii, după cum urmează: spitale de categoria V cu nivel de competență limitat – spitale care asigură, după caz, servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate; spitale de categoria IV cu nivel de competență bazal, în care se încadrează spitalele care deservesc populația pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecțiuni cu grad mic de complexitate; spitale de categoria III cu nivel de competență mediu – spitale care deservesc populația județului din aria administrativ-teritorială unde își are sediul și, doar prin excepție, din județele limitrofe, pentru afecțiuni cu grad mediu de complexitate; spitale de categoria II cu nivel de competență înalt – spitale care deservesc populația județului din aria sa administrativ-teritorială, precum și din județele li-mitrofe, cu nivel înalt de dotare și încadrare resurse umane și care asi-gură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate; spitale de categoria I cu nivel de competență foarte înalt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?