Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Peste o sută de vrânceni au ajuns la spital din cauza virozelor respiratorii acute, odată cu apariția sezonului rece


Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a început monitorizarea virozelor respiratorii înregistrate în județ, odată cu debutul sezonului rece. Astfel, potrivit dr. Marina Maiorov, din cadrul DSP Vrancea, în cea de-a doua săptămână de raportare a virozelor respiratorii în județul Vrancea,  nu a fost înregistrat nici un caz de gripă. În ceea ce privește situația infecțiilor respiratorii acute, medicii de familie din județ și spitalele au raportat 1027 de cazuri, cele mai multe fiind  la grupa de vârstă 5-14 ani (311 cazuri înregistrate), 40 de persoane cu infecții respiratorii au fost internate, cele mai multe fiind tot la intervalul de vârstă 5-14 ani. Medicii din județ au mai raportat  288 de cazuri de pneumopatii, din care 64 de persoane au fost internate.
    Deși sezonul rece a debutat de ceva vreme, vaccinul antigripal nu a fost încă distribuit de către DSP Vrancea, din simplul motiv că la nivel național achiziționarea acestuia este în întârziere. Marea majoritate a populației cu risc este inclusă în Programul național gratuit de imunizare, ceea ce înseamnă că trebuie să mai aștepte. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a promis că până la începutul lunii viitoare va putea fi posibilă vaccinarea antigripală gratuită. El a mai precizat că Ministerul Sănătății dorește să achiziționeze o cantitate cât mai mare de vaccin, pentru o acoperire vaccinală cât mai mare.
    Gripa sezonieră este dată de virusul gripal uman, un virus ce afectează tractul respirator inferior: nasul, sinusurile, gâtul, plămânii și urechea medie. Populația se poate feri de acest virus prin vaccinare. Boala apare cel mai frecvent în lunile de iarnă, la persoanele cu stare generală proastă și se manifestă prin febră, frison, cefalee, oboseală, tuse, dureri musculare și articulare. Formele severe, cu complicații și chiar deces, apar la vârstnici, copii și persoane cu boli cronice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?