Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Alimentele, etichetate după culorile semaforului în magazinele din Marea Britanie


   Produsele alimentare din majoritatea supermarketurilor britanice sunt supuse unei etichetări care respectă cele trei culori ale semaforului – verde, galben, roșu – în funcție de cât de bune sunt pentru sănătate. Potrivit Agenției britanice pentru Securitate Alimentară (FSA, în engleză), când cumpărătorul vede eticheta roșie, trebuie să se gândească de două ori înainte să-l aleagă. Dacă este verde, calea este liberă, notează vineri ziarul El Pais.
   Acest sistem de etichetare a suscitat însă o polemică dincolo de frontierele britanice. Unele produse, precum uleiul de măsline, fructele uscate sau produsele din carne — etichetate cu roșu — ar putea penaliza consumul lor. Guvernul britanic și cei care sunt de acord cu această metodă susțin că este singura cale pentru a lupta împotriva obezității, în timp ce industria alimentară europeană și alți experți consideră că ‘sistemul semaforului’ penalizează un produs fără să aibă în vedere, de exemplu, dieta mediteraneană.
   Schema etichetării prin culorile semaforului este promovată atât în Europa cât și în SUA pentru a lupta împotriva obezității. Ministerul Sănătății britanic estimează că problemele de sănătate legate de excesul de greutate costă țara circa 5 miliarde de lire (5,9 miliarde de euro) pe an. Este și motivul pentru care a fost introdus sistemul celor trei culori pentru a indica câte calorii, grăsimi, carbohidrați, zahăr și sare conține un produs și de care consumatorul trebuie să țină seama atunci când decide să-l cumpere.
   Sistemul semaforului, care trebuie afișat în partea frontală a produsului, este voluntar, având în vedere că actuala normă comunitară nu-l are încă în vedere. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?