Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Regim special la înfiinţarea Camerei pentru Agricultură


   Înscrierea Camerelor pentru Agricultură în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor beneficiază de mai multe facilități și are parte de un regim special, au anunțat reprezentanții Ministerului Justiției într-un răspuns către Direcția Agricolă Vrancea. Precizările vin după ce autoritățile județene au înființat Comitetul de Inițiativă pentru alegerea Camerei Agricole din județ. Documentele necesare pentru înființarea Camerei pentru Agricultură sunt ordinul prefectului privind constituirea Comitetului, statutul cadru al Camerei și dovada sediului social.    
   Directorul Direcției Agricole, Petra Ochișor, a explicat că potrivit răspunsului primit de la Ministerul Justiției, la înființarea Camerei pentru Agricultură, o organizație neguvernamentală de utilitate publică, este un regim derogatoriu deoarece nu se cere o dovadă de nume, respectiv înregistrarea denumirii. Primele alegeri la Camera pentru Agricultură sunt pregătite de acest Comitet de Inițiativă, care se va dizolva imediat după stabilirea noilor structuri de conducere. Președintele Comitetului a fost ales subprefectul Cristi Misăilă. Din Comitet mai fac parte Petra Ochișor – reprezentantul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Direcția pentru Agricultură Vrancea, Nicușor Halici – reprezentantul Consiliului Județean; Ion Å¢îrlea – Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii conexe – AGROSTAR, Ionuț Repede – Asociația Crescătorilor de Animale Vrancea; Dan Busuioc- Obștea Năruja, Nicolae Laurențiu Pricope – Cooperativa Agricolă Jariștea, Cătălin Răducanu – Grupul de acțiune locală Vrancea Sud – Est; Ionel Gabriel Necula – Grupul de Acțiune Locală Valea Râmnicului, Constantin Nistoroiu – Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vrancea; Vasile Vatră – președintele Asociației Comunelor din România, filiala Vrancea. Desemnarea reprezentanților formelor asociative din agricultură a avut loc în urma tragerii la sorți organizată la Instituția Prefectului.
    Camera pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală este o instituție nouă, înființată și condusă doar de fermieri și reprezentanții acestora. Ea nu trebuie confundată cu Camera Agricolă Județeană Vrancea, o instituție care are atribuții mai mult în ceea ce privește activitate de consultanță agricolă. În plus, aceasta din urmă este în coordonarea Ministerului Agriculturii, de unde este asigurată și finanțarea. În ceea ce privește noua Cameră pentru Agricultură, aceasta este formată din fermierii care vor să fie membri și depun o cerere în acest sens. Formată după modelul Camerelor din Vestul Europei, această Cameră este considerată „autonomă, deschisă, neguvernamentală, apolitică, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, de utilitate publică”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?