Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

„Stranierii” nu mai stau la coadă pe la uşile stomatologilor


   Se știe că luna august este foarte profitabilă pentru medicii stomatologi, deoarece „stranierii” aleg, din considerente financiare, să-și rezolve problemele dentare în țară. Pentru că prețurile serviciilor stomatologice din afară sunt uriașe, vrâncenii care vin acasă în lunile de vară preferă să își repare dinții aici. Medicii stomatologi ne-au spus însă că, începând de câțiva ani, numărul stranierilor care vin să-și trateze afecțiunile dentare a scăzut destul de mult. „Nu s-a mărit numărul pacienților, chiar aș putea spune că a scăzut față de anii precedenți. Deși ne așteptam să fim luați cu asalt, nu a fost deloc așa. Ei apelează la procedee ușoare, o carie, un detartraj. La ei prețurile sunt de 10 ori mai mari, dar cu toate astea, nici pe noi nu ne asaltează. În alți ani, apelau la cele mai scumpe procedee”,  ne-a spus medicul stomatolog Farhat Faissal.
    Stomatologii ne-au mai zis că majoritatea pacienților vin cu probleme urgente. „Clar nu mai vin ca în anii precedenți. A scăzut foarte mult numărul. Vin cu probleme urgente de tratat, de natură inflamatorie, paradontite inflamatorii, gingivite inflamatorii, pentru care sunt necesare procedee simple. Poate la medicii din oraș a mai crescut numărul pacienților, dar la mine, care am cabinet la Cotești, nu s-a simțit o creștere a numărului de pacienți”, spune și medicul Florin Iacob, președintele Colegiului Medicilor Dentiști din Vrancea.
      Sunt, însă, și medici care spun că luna aceasta au avut mult de muncă datorită revenirii acasă a vrâncenilor care lucrează în Italia, Spania. „Pot spune că luna aceasta, spre deosebire de lunile trecute a crescut numărul pacienților cu 25%. Majoritatea sunt cei veniți din afară. Preferă lucrări totale, implanturi, pentru că  prețurile practicate de noi sunt mult mai mici, nu se zgârcesc și apeleză la servicii calitative. La mine au venit pacienți care au peste 60 de ani, dar și cu vârste între 30 și 40 de ani”, spune și medicul stomatolog Vlad Hanță.
    De asemenea, anumiți medici stomatologi ne-au precizat că au avut și pacienți care au venit doar pentru un control de rutină sau doar pentru un periaj dentar. Prețurile practicate de medicii stomatologi italieni sunt chiar și de 10 ori mai mari. Dacă la noi un implant ajunge la 150 de euro, în Italia acesta costă peste 800 de euro.

„Stranierii”, încântați de tarifele practicate de stomatologii vrânceni

    Vrâncenii care muncesc în străinătate spun că de fiecare dată când vin în țară își rezervă timp pentru a-și trata problemele dentare. „Sunt plecată în Italia de 7 ani și o singură dată am fost nevoită să mă duc la dentist acolo pentru că trebuia să-mi fac o extracție și am plătit 150 de euro. Aici am dat cel mult un milion. Așa că în fiecare vară când vin acasă și stau mai mult, mă duc și la dentist. Acum mi-am pus implanturi și am dat cam 250 de euro, iar în Italia mă costa peste 2 mii de euro”, ne-a spus Liliana Enache.      
    „Stranierii” mai spun că serviciile medicale oferite la noi în țară sunt mult mai ieftine, raportat la veniturile pe care le obțin ei acolo. În plus, aceștia mai zic că și medicii români sunt mult mai apropiați de pacienți. „Câștig în Italia peste o mie de euro lunar, așa că prețurile din România sunt destul de convenabile. În schimb, în Italia, salariul pe o lună nu-ți ajunge pentru mai nimic. De aceea, încerc să-mi rezolv problemele cât sunt acasă. Aici îmi plac și medicii, sunt mult mai calzi,  mai umani, acolo sunt destul de reci”, spune și Vasilica Ionașcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?