Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Tehnologii şi culturi noi în agricultura vrânceană


   Camera Agricolă Vrancea le-a prezentat fermierilor vrânceni tehnologiile moderne folosite în câteva loturi demonstrative la Boghești. Una dintre culturile atractive pentru fermierii vrânceni este cea de sorg, o alternativă datorită schimbărilor climaterice apărute în ultimii anii în țara noastră.

   Fermierii vrânceni interesați de noi culturi agricole profitabile pot opta pentru cultura sorgului, arată Camera Agricolă Vrancea. Specialiștii Camerei au prezentat, în cadrul unui eveniment organizat la Boghești, tehnologiile folosite la loturile demonstrative ale Asociației fermierilor Elvital, realizate în colaborare cu Euralis. Loturile demonstrative au fost de floarea soarelui, porumb și sorg, iar la prezentare au asistat atât specialiști din cadrul Camerelor Agricole locale, fermieri din Asociatia fermierilor  Elvital, dar și din comunele limitrofe, interesați de aplicarea tehnologiilor moderne și utilizarea hibriziilor noi în culturi. „Loturile demonstrative, cu aspecte tehnice și tehnologice ale cultivării plantelor sunt veriga, cureaua de transmisie de la cercetare la producție. Ele fac ca drumul de la cercetare, de la știință la practică, să fie parcurs cu viteză mare, scurtând timpul de aplicare a rezultatelor, a recomandărilor. Reluarea acestui mod practic de instruire, mult practicat în fosta agricultură de stat care a fost un instrument principal de instruire și o pârghie de ridicare a producțiilor, are la bază adevărul că «învățat e omul care nu termină  niciodată de învățat». Loturile demonstrative sunt mijloc și scop de convingere a agricultorilor despre modul de aplicare cât mai corectă, eficace și rentabilă a unor aspecte tehnologice”, au arătat reprezentanții Camerei Agricole Vrancea.
    Specialiștii instituției au oferit informații despre tehnologia de cultură a unor soiuri și hibrizi caracterizați prin timpurietate, rezistență la boli și dăunători, căderea plantelor, productivitate ridicată pe unitate de suprafață. Atenția fermierilor a fost atrasă în mod special de soiurile și hibrizii care se pretează pe solurile din zona de nord – est a Vrancei.
    O noutate o reprezintă cultura sorgului, o plantă de origine tropicală, care suportă mai ușor seceta și arșița, numită și „cămila vegetală”. „Sorgul poate valorifica terenurile nisipoase și nisipo-lutoase, cele supuse eroziunii, cele acide (pH 4, 5) și alcaline (pH 8-9)”, explică specialiștii Camerei Agricole. Aceștia precizează că planta are valoarea economică și furajeră, fiind folosită atât direct în alimentația oamenilor în unele zone din Africa și Asia, dar și în industrie pentru extragerea amidonului și alcoolului. „Cu o valoare nutritivă apropiată porumbului, boabele de sorg au o largă întrebuințare în alimentația taurinelor la îngrășat și a păsărilor; fânul de sorg este superior calitativ celui de porumb, deoarece conține cantități mari de săruri de calciu, fosfor și caroten; sub formă de siloz sorgul are aceeași valoare ca și porumbul siloz și se însilozează foarte ușor datorită conținutului ridicat de hidrați de carbon”, au arătat reprezentanții Camerei. Aceștia precizează însă că „pentru evitarea intoxicațiilor la animale, sorgul nu trebuie pășunat, iar la iesle se administrează după ofilirea plantelor, când acidul cianhidric se descompune în compuși netoxici”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?