Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Reguli noi pentru subvenţia la bovine


   Subvenția la bovine va fi acordată după reguli noi, stabilite în urma discuților între conducerea Ministerului Agriculturii și reprezentanții asociațiilor crescătorilor de bovine. Întâlnirea a avut ca subiect stabilirea modului de implementare a condițiilor specifice, a criteriilor de eligibilitate și a termenilor de referință pentru aplicarea schemelor de plăți naționale directe complementare (CNDP) în sectorul zootehnic la specia bovine.

   Crescătorii de bovine vor primi o subvenție diferită față de cele acordate în anii trecuți. Noile criterii de eligibilitate au fost stabilite în cadrul unei întâlniri de la Ministerul Agriculturii între ministrul Daniel Constantin, secretarul de Stat Achim Irimescu și reprezentanți ai Asociației Crescătorilor de Taurine din România, ai Asociației Bălțata Românească, ai Asociației Holstein RO, ai Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România și ai Federației Crescătorilor de Bovine din România. La întâlnire s-au stabilit condițiile specifice, criteriile de eligibilitate și termenii de referință pentru aplicarea schemelor de plăți naționale directe complementare (CNDP) în sectorul zootehnic la specia bovine.
    Noutatea principală este separarea subvențiilor pentru vacile de lapte și cele de carne. Astfel, conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii, „în cadrul CNDP, crescătorii de bovine pot accesa următoarele scheme: schemă decuplată de producție în sectorul lapte și schemă decuplată de producție în sectorul carne”. În cazul crescătorilor de bovine pentru carne, criteriile de eligibilitate prevăd că vor fi acordate prime celor „care dețin minimum 3 bovine adulte și tineret aferent bovin mascul și/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existente în exploatație la data de referință de 31 ianuarie 2013”. În cazul vacilor de lapte, se vor acorda prime crescătorilor ale căror livrări și/sau vânzări directe de lapte din anul de cotă 2012 – 2013 au fost de minimum 3 tone lapte.
    De asemenea, exploatațiile de bovine trebuie să fie înregistrate în Registrul național al exploatațiilor la data de referință și la data solicitării primei, în funcție de schema accesată. „Animalele din exploatațiile eligibile pentru cele două scheme, care sunt prezente în exploatație la data depunerii cererilor, trebuie să fie cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.
    O altă condiție nouă este că toți crescătorii de animale care mențin voluntar în exploatație minimum 20 capete vaci sunt obligați ca, în termen de 3 luni de la data limită de depunere a cererilor, să înscrie întreg efectivul de vaci în Registrul genealogic al rasei. Nu în ultimul rând, cei care solicită aceste subvenții „trebuie să facă dovada că sunt crescători de bovine printr-o adeverință eliberată de către o asociație a crescătorilor de bovine, legal constituită, cu reprezentativitate națională”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?