Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

VIDEO și GALERIE FOTO: Spitalul Judeţean ar putea deveni unitate medicală strategică


   Reprezentanții sistemului medical vrâncean, respectiv ai spitalelor, DSP, CAS și SAJ,  i-au prezentat secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Răzvan Vulcănescu, ieri, problemele cu care se confruntă. În urma discuțiilor cu managerii de spitale, în special cu cel al Spitalului Județean de Urgență, Constantin Mîndrilă, Vulcănescu a promis că va oferi tot sprijinul necesar pentru ca unitatea să poată primi o mai bună finanțare. Promisiunile au fost făcute într-o conferință de presă, la sediul PC. „Este o problemă aparte a Spitalului Județean. Este singurul spital județean, care ca urmare a descentralizării nu este în subordinea Consiliului Județean. Acest lucru dorim să îl avem în vedere și să îl corectăm. Totodată, avem în vedere ca în perioada următoare, mai exact începând cu anul viitor, Spitalul Județean să poată să primească un nou nivel de finanțare, care să fie asigurat prin trecerea acestuia în categoria de spital în care trebuie să se încadreze. Are toată susținerea noastră, am solicitat să ni se pună la dispoziție toate informațiile și toată argumentația care trebuie să stea la baza acestor schimbări. Este un spital care deservește o bună parte din regiune, nu doar județul Vrancea, motiv pentru care trebuie să beneficieze și de susținerea noastră, a autorităților locale, astfel încât acesta să poată face față solicitărilor”, a precizat secretarul de stat Răzvan Vulcănescu. 
   Potrivit acestuia, există intenția ca Spitalul Județean să primească o nouă clasificare, dar și să fie încadrat în lista spitalelor strategice, ceea ce ar aduce o finanțare mult mai bună. „Consider că cea mai importantă problemă care trebuie rezolvată aici este o eficientizare a activității Spitalului Județean. Trebuie să se înțeleagă că este aproape un spital regional, ca și deservire de pacienți. Am discutat și cu președintele Casei de Asigurări și încercăm ca începând de anul viitor să existe o finanțare mai bine gândită și mult mai avantajoasă. Este un spital de categoria a III-a și încercăm să vedem ce putem face pentru a-l încadra în categoria a II-a, ceea ce înseamnă un alt nivel de finanțare și totodată să fie inclus în lista spitalelor strategice pe care Ministerul le finanțează. Este depusă și o documentație, pe care o vom avea în vedere, și începând de anul viitor, să vedem dacă va deveni un spital care să beneficieze de un surplus de finanțare”, a adăugat Răzvan Vulcănescu.

Spitalele vrâncene se reorganizează fără disponibilizări
 
   Tot în cadrul întâlnirii de ieri, ma-nagerii de spitale i-au prezentat lui Vulcănescu și măsurile propuse pentru eficientizarea unităților pe care le conduc. Aceste planuri au fost realizate după ce, în urmă cu trei săptămâni, în cadrul unei videoconferințe, Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății, le-a solicitat managerilor să identifice și să precizeze măsurile de reorganizare și restructurare a unităților sanitare cu paturi, astfel încât acestea să se încadreze în bugetul alocat în acest an.
   Vulcănescu a precizat că măsurile nu cuprind nici disponibilizări de personal, nici reduceri salariale. „Principalele măsuri sunt de eficientizare a activității. Având în vedere constrângerile bugetare este nevoie de chibzuință, de o repoziționare a cheltuielilor, astfel încât să se asigure acordarea asistenței medicale în condiții optime, mai ales că există prevederea că fiecare manager va suporta consecințele dacă va acumula datorii timp de 3 luni la rând. Într-adevăr, Spitalul Județean încă mai are datorii, nu este singurul spital din țară, ba chiar este un caz particular, pentru că managerul este relativ nou. Åžtiu că a preluat spitalul cu un anumit nivel de arierate și a ajuns undeva la două treimi, ceea ce înseamnă niște activități de management eficient și demonstrează că dacă vrei, se poate”, a mai spus Vulcănescu.
   În plus, acesta i-a anunțat pe managerii de spitale că începând cu 2014, vor fi disponibile fonduri europene pentru sistemul sanitar, încurajându-i să depună cât mai multe proiecte pentru a le accesa.

Managerii, încântați de întâlnirea cu Vulcănescu

 
   Managerii de spitale au fost foarte încântați de disponibilitatea de care a dat dovadă secretarul de stat Vulcănescu, dar și de sprijinul pe care s-a oferit să îl acorde în rezolvarea problemelor cu care ei se confruntă. „M-au impresionat plăcut deschiderea și disponibilitatea de care a dat dovadă secretarul de stat Răzvan Vulcănescu. Am discutat cu acesta diferite probleme, în special ca Spitalul Județean să devină spital strategic, să deschidem un centru de sănătate în cadrul Secției Exterioare de la Odobești, dar și despre plata arieratelor. Dumnealui ne-a spus că o să caute relații în cadrul Ministerului pentru a ne ajuta. Urmează să mă duc la Ministerul Sănătății cu mai multe documente, pentru că ni s-a oferit tot sprijinul necesar”, a precizat Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Județean. 

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?