Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

VIDEO: Manifestări de amploare dedicate Zilei Eroilor


   Consiliul Județean Vrancea și autoritățile locale din mai multe localități vor organiza cu ocazia Zilei Eroilor mai multe manifestări care vor marca eroismul înaintașilor noștri din Primul Război Mondial. Manifestările vor începe la ora 6.00 dimineața în fața Mausoleului Mărășești, de unde se va da startul la super-maratonul „Pe aici nu se trece”. Începând cu ora 18.00 la Mausoleul Mărășești va avea loc o slujbă religioasă ținută de un sobor de preoți în frunte cu Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. La finalul manifestărilor va avea loc un dineu în cadrul căruia va avea loc o acțiune caritabilă, fondurile astfel strânse urmând să fie date pentru reconstrucția chiliilor de la Mănăstirea Vărzărești, distruse de un incendiu ce a avut loc în noaptea de 22 spre 23 iulie.

   Manifestări de anvergură cu ocazia împlinirii a 96 de ani de la luptele de la Mărăști-Mărășești, din Primul Război Mondial. Consiliul Județean, Prefectura, Primăria Municipiului Focșani și Primăria Orașului Mărășești au organizat, ieri, o conferință de presă comună în care au făcut public programul manifestărilor ce vor avea loc pe data de 6 august. Conferința de presă a fost ținută de vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, prefectul Cătălin Popescu, viceprimarul municipiului Focșani, Gabriel Necula și primarul orașului Mărășești, Valerică Chitic.
    Vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, a declarat că împlinirea a 96 de ani de la luptele de la Mărăști și Mărășești este un eveniment foarte important „nu numai pentru că istoria s-a scris la Mărăști și Mărășești, ci și pentru că la această dată se încheie reabilitarea a trei din cele patru mausolee vrâncene, reabilitate în cadrul proiectului «Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial», proiect inițiat de președintele Marian Oprișan”. Proiectul de renovare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, în anul 2007. Tot în acel an s-au purtat și primele discuții cu instituțiile abilitate. Prin acest proiect, mausoleele de la Focșani, Mărăști, Mărășești și Soveja sunt restaurate, consolidate, reabilitate și introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie”. Acest traseu va cuprinde localitățile Focșani, Mărășești, Panciu, Străoane, Varnița, Mărăști și Soveja.

Ambasadorii Franței și Macedoniei, prezenți la manifestări

    Ambasadorii Franței și Macedoniei vor fi prezenți la manifestările organizate de administrația județeană cu ocazia Zilei Eroilor pentru a marca eroismul înaintașilor noștri din Primul Război Mondial. Reprezentanții Consiliului Județean au anunțat că au confirmat prezența la eveniment ambasadorul Franței, Excelența sa Philippe Gustin și ambasadorul Macedoniei, Excelența sa Pande Lazarevski. Excelența sa Philippe Gustin a vizitat Vrancea în luna aprilie și a felicitat autoritățile județene pentru modul în care a fost realizată reabilitarea mausoleelor din județ.
Te Deum și depuneri de coroane
   Manifestările vor începe la ora 6.00 dimineața în fața Mausoleului Mărășești, de unde se va da startul la super-maratonul „Pe aici nu se trece”, aflat la cea de a treia ediție. Maratonul se va încheia la Mausoleul Mărăști. Premierea atleților finaliști în cadrul super-maratonului „Pe aici nu se trece”, va avea loc la Mărăști și va fi făcută de președintele UNCJR, Marian Oprișan și de prefect.
    La ora 11.00, autoritățile județene însoțite de ambasadorul Franței în România, Excelența Sa Philippe Gustin vor participa la Hramul Mănăstirii Buluc.
    De la ora 15.30, la mausoleul din localitatea Soveja vor avea loc depuneri de coroane, printre cei care vor participa la eveniment numărându-se președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene (UNCJR) și totodată președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, Excelența Sa Philippe Gustin, ambasadorul Franței la București, reprezentanți ai instituțiilor publice deconcentrate.
    Începând cu ora 18.00 la Mausoleul Mărășești va avea loc o slujbă religioasă ținută de un sobor de preoți în frunte cu Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Manifestările vor continua cu alocuțiunile invitaților și oficialităților, după care vor avea loc depuneri de coroane.

Dineu pentru refacerea chiliilor de la Mănăstirea Vărzărești

   De la ora 20.30, vrâncenii sunt așteptați în Piața Unirii din Focșani unde va fi inaugurată o expoziție de tehnică militară și va avea loc un exercițiu demonstrativ de instrucție de front, organizate de Garnizoana  Focșani. Vrâncenii vor putea asista și la un concert de fanfară militară. La ora 21.30 va avea loc retragerea cu torțe. După acest moment, va avea loc un dineu în cadrul căruia va avea loc o acțiune caritabilă, fondurile astfel strânse urmând să fie date pentru reconstrucția chiliilor de la Mănăstirea Vărzărești, distruse de un incendiu ce a avut loc în noaptea de 22 spre 23 iulie.

O delegație din Missolonghi, Grecia, în vizită la Focșani

   Tot cu ocazia acestui eveniment, în zilele de 5 și 7 august, începând de la orele 20.00, în Piața Unirii va avea loc un spectacol de muzică populară grecească și românească susținut de artiștii ansamblului folcloric „Å¢ara Vrancei” și de la ansamblul folcloric din Missolonghi, Grecia. În perioada 6-8 august 2013, are loc o vizită a unei delegații a Primăriei Missolonghi, Grecia, care dorește să se înfrățească cu municipiul Focșani. Din delegație vor face parte  primarul orașului Missolonghi, dar și doi viceprimari. „În urma acestei vizite, vom încheia o declarație comună de cunoaștere reciprocă, eveniment care va fi urmat de înfrățirea dintre cele două orașe”, a precizat viceprimarul orașului Focșani, Gabriel Necula.

6 august, ziua orașului Mărășești

   Orașul Mărășești este în sărbătoare exact în ziua în care se împlinesc 96 de ani de la eroicele lupte de la Mărășești, Mărăști și Oituz. Primarul orașului Mărășești, Valerică Chitic, a declarat că este un moment de mare sărbătoare pentru comunitatea pe care o reprezintă, mai ales că această zi este una cu semnificație istorică deosebită. „Am fost mândri întotdeauna de înaintașii noștri, de bătăliile eroice date pe câmpurile de la Mărăști și Mărășești pentru apărarea neamului românesc. În semn de respect pentru cei care s-au jertfit pentru noi, orașul Mărășești își serbează ziua în data de 6 august. În afară de manifestările legate de Ziua Eroilor, avem organizate și evenimente cultural artistice la care sunt invitați toți locuitorii orașului”, a precizat primarul orașului Mărășești, Valerică Chitic.

Oficiali UNESCO, prezenți la manifestările de la Mărășești

   De remarcat că la acest eveniment participă și doi oficiali de la UNESCO, respectiv Daniela Popescu, președintele Federației Mondiale a Asociațiilor și Centrelor UNESCO (WFUCA) și Ioannis Maronitis,vicepreședintele Federației Mondiale a Asociațiilor și Centrelor UNESCO (WFUCA). Marian Oprișan a declarat că va face demersurile necesare pentru includerea mausoleelor vrâncene în patrimoniul UNESCO. Pentru atenția acordată mausoleelor, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan a primit o medalie și o diplomă din partea UNESCO, pentru proiectul „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial”.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?