Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Enterovirozele, periculoase în special pentru sugari


   Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea avertizează că vara atât adulții cât și copiii se pot îmbolnăvi de enteroviroze. Până în prezent, la nivelul județului nostru nu a fost semnalat niciun astfel de caz.
   Medicii atrag atenția că sugarii pot face infecții severe. „Perioada maximă de contagiozitate este în primele două săptămâni de la infecție. Transmiterea enterovirusurilor se poate face prin contact direct cu persoane bolnave, prin salivă sau mucus nazal, dar și prin contaminarea mâinilor cu materii fecale. Scăldatul în locuri de îmbăiere tradiționale trebuie evitat. Perioada de incubație este, în medie, de 3-5 zile, iar durata bolii este, de obicei, de 7-10 zile. Prezentarea la medic este obligatorie în cazul existenței următoarelor semne și simptome: febră, frisoane, somnolență, dureri de cap, convulsii, dureri musculare, articulare și/sau abdominale, grețuri, vărsături, diaree, erupții cutanate și mucoase”, spun medicii din cadrul DSP.
   Pentru a preveni enterovirozele medicii recomandă evitarea contactului direct cu persoane bolnave; evitarea zonelor aglomerate; spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de fiecare masă; curățarea frecventă a jucăriilor copiilor și interzicerea introducerii acestora în gură de către copii; aerisirea încăperilor cât mai des; fierberea apei de băut timp de 5 minute. De asemenea, fructele și legumele trebuie spălate bine. Toate aceste sfaturi trebuie respectate cu strictețe, deoarece în prezent nu există niciun vaccin care să prevină enterovirozele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?