Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO şi GALERIE FOTO: Paramedicii vrânceni, cei mai buni salvatori de vieţi omeneşti


   Paramedicii vrânceni sunt cei mai buni salvatori de vieți omenești. Nu o spunem noi, ci rezultatele finale ale Competiției Naționale de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat – faza zonă Vrancea, competiție la care au participat pompierii din 7 județe, respectiv Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanța și Ilfov. Competiția s-a încheiat ieri, când a avut loc și premierea câștigătorilor. Paramedicii vrânceni vor reprezenta zona la faza națională de la Târgu Mureș. Echipa de la descarcerare s-a clasat pe locul II. 

   Vrâncenii cu probleme de sănătate se pot lăsa fără nicio grijă pe mâna paramedicilor. Ieri, aceștia s-au dovedit a fi cei mai buni salvatori de vieți omenești și vor reprezenta zona la faza națională a Competiției Naționale de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat, ce se va desfășura în perioada următoare la Târgu Mureș.
    Plagă prin împușcare și traumatisme în urma unor accidente rutiere, acestea au fost scenariile simulate în ultima zi a competiției la proba de acordare a primului ajutor calificat. Dificultatea a fost cu mult sporită față de  proba din prima zi a concursului, deși timpul alocat a rămas tot de 10 minute. Paramedicii vrânceni au intervenit, ieri, pentru a acorda primul ajutor unui bărbat care intenționa să jefuiască o bancă și care a fost împușcat de agentul de pază al unității. În urma solicitării, echipajul, format din plutonier adjutant Daniel Apostol, care a fost și comandantul echipei, plutonier Costel Fântânaru și plutonier Ionuț Fercalo, a ajuns într-un suflet la locul incidentului pentru a-i acorda victimei primul ajutor, care era împușcată în  picior și spate.
   Paramedicii au discutat cu rănitul și l-au îngrijit exemplar. El a fost predat în bune condiții la UPU, iar evaluatorii au apreciat modul de acțiune al salvatorilor vrânceni. Intervenția de ieri a fost aproape perfectă, iar acest lucru s-a văzut la punctaj. Astfel, paramedicii vrânceni s-au clasat pe locul I și vor reprezenta zona la faza națională a concursului. Pe locul II la prim ajutor s-a situat echipa ISU Brăila, iar pe locul III cea de la ISU Ilfov.

La descarcerare, echipa ISU Vrancea s-a clasat pe locul II

   La proba de descarcerare, la care participă o echipă formată din trei servanți, plus echipa de paramedici, ISU Vrancea s-a clasat pe locul II, fiind detronat de ISU Ilfov, care va merge la faza națională. Pe locul III s-au clasat pompierii de la ISU Constanța. Åži la această probă, scenariile au fost mult mai dificile față de cele din prima zi a competiției, participând echipaje din Vrancea, Ilfov, Tulcea și Constanța, ultimele două obținând în prima zi a competiției același punctaj. Paramedicii au evoluat în cadrul unor scenarii complexe care au inclus câte o victimă ce a suferit traumatisme majore și era încarcerată în urma unor accidente rutiere în care au fost implicate câte două autovehicule. Fiecare echipaj a avut la dispoziție câte 30 de minute pentru finalizarea evoluției în cele mai bune condiții de siguranță. Echipa ISU Vrancea, formată din servanții de descarcerare plutonier Alin Agache, plutonier adjutant Marian Cernica și plutonier major Iulian Costache și paramedicii Daniel Apostol, Costel Fântânaru și Ionuț Fercalo, s-a descurcat destul de bine. Spre deosebire de câștigătorii probei, pompierii vrânceni nu au reușit să scoată victima prinsă între fiare în cele 30 de minute pe care le-au avut la dispoziție.

Cupe și diplome pentru câștigători

    Câștigătorii au fost premiați ieri după-amiază, într-un cadru festiv. Cea care le-a înmânat paramedicilor vrânceni clasați pe locul I cupa și diploma a fost medicul Dana Dincă, șefa UPU-SMURD. Aceasta i-a felicitat pe paramedici și le-a urat mult succes la Târgu Mureș. „Sunt foarte mulțumită de competiție și foarte bucuroasă de rezultatul obținut de echipa noastră. Am încredere în ei și sunt mândră de rezultatul pe care l-au obținut. De acum ne vom pregăti pentru competiția de la Târgu Mureș”, a spus medicul Dincă.
    La rândul său, colonel Viorel Balla, prim adjunct al inspectorului șef al ISU Vrancea, a felicitat echipele participante și pe câștigători. „Întotdeauna există un învingător și un învins. Å¢in să felicit echipele câștigătoare care vor reprezenta zona la faza națională a competiției. De asemenea, vreau să mulțumesc personalului evaluator și tuturor concurenților și ne exprimăm convingerea că această competiție a fost un bun prilej, în primul rând de a ne cunoaște, de a schimba păreri și de a dobândi noi cunoștințe pe care le vom folosi în activitățile viitoare”, a  spus colonelul Balla.
    Competiția națională de descarcerare și acordare a primului ajutor calificat, a cărei fază zonală s-a desfășurat timp de două zile în municipiul Focșani, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, are scopul de a identifica și de a face schimb de bune practici în domeniul strategiilor de reducere a numărului de victime în urma producerii accidentelor rutiere și a acordării primului ajutor calificat, dar și de a îmbunătăți pregătirea practică în aceste domenii.
    S-au acordat, de asemenea, diplome pentru cea mai bună echipă de paramedici, cea mai bună echipă de servanți la descarcerarea din vehicule și cel mai bun comandant de echipaj la aceeași categorie, toate cele trei titluri fiind revendicate de componenții lotului ISU Ilfov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?