Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Interimat costisitor la Direcţia Agricolă


    Postul de director executiv al Direcției Agricole este ocupat de Petra Ochișor, o doamnă detașată în urmă cu șase luni de la Giurgiu, unde ar fi trebuit să ajungă fostul director de la Vrancea, Costică Neață. Teoretic, interimatul ar trebui să dureze până la 21 iulie. Se pare însă că acest interimat se va mai prelungi deoarece Ministerul Agriculturii se pregătește de reorganizare, fiind deja aprobat un proiect de lege în acest sens. Între timp, până când se vor limpezi apele în ceea ce privește posturile de conducere, statul român achită mii de lei pentru cheltuielile cu detașarea la Vrancea a directorului de la Giurgiu. 
  O situație din luna mai a arătat că pentru cazarea directorului Direcției Agricole se plăteau cinci mii de lei lunar. Însă au apărut și zvonuri referitoare la faptul că directorul ar face naveta zilnic la București cu mașina de serviciu. Petra Ochișor a recunoscut că folosește autoturismul Direcției în scop personal, dar spune că are aprobare de la Minister și că aceste deplasări sunt bilunare, nu zilnice.
       „Deplasările la domiciliu sunt decontate în limita prevăzută de lege, respectiv două drumuri lunar. Celelalte cheltuieli sunt cele cu cazarea în județ, conform detașării”, a precizat directorul Ochișor.  
  Schimbarea conducerii pedeliste de la Direcția Agricolă ar fi trebuit să fie o formalitate, iar în primele zile ale detașării, directoarea Ochișor era optimistă și spera să rămână maximum o lună de zile. Situația s-a complicat însă după ce fostul director Costică Neață și-a dat demisia din funcție deoarece fusese numit președinte interimar al PDL Vrancea. Potrivit legii, numirea într-o funcție de conducere a unui partid politic este incompatibilă cu calitatea de funcționar public. Ulterior însă, în perioada de preaviz, Costică Neață a intrat în concediu medical, iar postul de director executiv a rămas blocat. 
   Probleme sunt și la al doilea post de conducere din instituție, cel de șef serviciu. În ultimii ani, acest post a fost ocupat doar de interimari, iar acum este așteptată organizarea unui concurs care să stabilească persoana care să ocupe această funcție. 
    Soluția este reorganizarea de la nivelul Direcțiilor Agricole care urmează să fie aprobată de Parlament. Proiectul de lege care a plecat de la Minister prevede desființarea Direcțiilor, în locul lor urmând să apară oficii județene conduse de șefi de servicii. Proiectul de act normativ al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prevede înființarea de Centre Regionale pentru Agricultură la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare. În ceea ce privește oficiile județene pentru agricultură, acestea sunt înființate prin comasarea direcțiilor pentru agricultură, a oficiilor de studii pedologice și agrochimice județene. Aceasta presupune și preluarea funcționarilor publici. În continuare, activitatea de inspecție și de control va rămâne la nivelul fiecărui județ. În plus, oficiile județene vor trebui să elaboreze și strategii pentru fiecare județ. 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?