Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Festivalul „Vin’ la Teatru”, între 18 şi 21 iulie la Focşani


„Noi vă oferim teatru gratuit!” este unul dintre motourile festivalului. Organizatorii doresc să stimuleze apetitul pentru cultură al focșănenilor și să îi apropie de teatru pe tineri.

   Se anunță o vară plină de evenimente pentru iubitorii teatrului, în special pentru tineri. În perioada 18-21 iulie va avea loc la Focșani Festivalul „Vin’ la Teatru”, prima ediție. Manifestarea este organizată pe bază de voluntariat, de Asociația „Uniriștii” și un grup de tineri inimoși, îndrăgostiți de teatru, majoritatea foști absolvenți ai Colegiului Național „Unirea” din Focșani și ulterior absolvenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografie (UNATC) București, dar și de la alte universități. Echipa de organizatori voluntari este condusă de Mihai Cojocaru, absolvent de actorie.
    Acest festival își propune stimularea apetitului pentru cultură al locuitorilor municipiului Focșani, fiind și un mod de educație neconvențională, dorind să ofere elevilor vrânceni o unealtă de dezvoltare personală și de responsabilizare socială, după cum precizează organizatorii pe site-ul dedicat evenimentului, http://festival.muvibox.ro/.
    Manifestarea, care se va derula pe parcursul a patru zile, are două componente principale: workshop-uri pe teme de artă teatrală, care vor fi susținute în prima parte a zilei și spectacole, două pe zi, care vor avea loc seara. Workshop-urile se adresează tinerilor interesați de ce se ascunde dincolo de cortina teatrului și vor avea loc între orele 11.00 – 14.00, la Colegiul Național „Unirea”. Accesul este gratuit, pe bază de înscriere, în limita celor 15 locuri disponibile pentru fiecare workshop. Primul va avea loc vineri, 19 iulie, intitulat „Expresi-vitate corporală” și va fi susținut de actorul Mihai Cojocaru. Pe 20 iulie puteți participa la un workshop în care veți putea deprinde secretele improvizației, cu actorul Vlad Mihu. Pe 21 iulie este programat atelierul intitulat „Con-text”, susținut de actorul Adrian Damian de la  Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia” și Loni, care va consta în exerciții aplicate pe un text. „Festivalul „Vin’ la Teatru” se adresează tuturor consumatorilor de cultură din Focșani, atât celor care obișnuiesc să participe la evenimente culturale, cât și celor care nu participă din cauza prețului prohibitiv al biletelor. Proiectul își propune să activeze mai ales liceenii, care vor avea acces și la atelierele de teatru organizate în cadrul festivalului. Pentru tineri este o alternativă inedită de a petrece împreună timpul liber”, transmit organizatorii.
   
Opt spectacole cu intrarea liberă, puse în scenă de actori tineri

    Festivalul „Vin’ la Teatru” va aduce în fața publicului vrâncean opt dintre cele mai bune spectacole produse de facultățile de profil din țară, fiecare reprezentație fiind urmată de o discuție cu publicul. În fiecare zi, vor avea loc două spectacole, puse în scenă de trupe din București, alcătuite din absolvenți ai UNATC. Reprezentațiile vor avea loc la Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia”. Însă, în funcție de evoluția lucrărilor de reabilitare a clădirii Teatrului, spectacolele ar putea avea loc la Ateneul Popular.
    Joi, 18 iulie, de la ora 17.00, puteți urmări spectacolul de coregrafie „Zic-zac”, regia fiind semnată de Andrea Gavriliu. De la ora 20.00 este programat spectacolul „Clasa noastră”, în regia Simonei Măicănescu. Pe 19 iulie, de la ora 17.00, va fi pusă în scenă piesa „Omul pernă”, în regia lui Florin Grigoraș. La ora 20.00 va începe spectacolul „Aproape”, regizat de Andreea Vulpe. Pe 20 iulie, de la ora 17.00, are loc reprezentația piesei „Kean”, regizată de Alexandru Pavel, iar de la ora 20.00, va fi un spectacol de improvizație, intitulat „Backstage boys”. În ultima zi de festival, pe 21 iulie, de la ora 17.00, puteți urmări piesa „Vest-Est”, în regia lui Danni Ionescu, iar de la ora 20.00 „Pisica verde”, regizată de Cristi Juncu. Intrarea la toate aceste spectacole este liberă. 
    Între 18 și 21 iulie are loc prima parte a Festivalului „Vin’ la Teatru”, urmând ca acesta să continue cu a doua parte, în luna noiembrie, când Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia” împlinește 100 de ani de existență.   

De ce avem nevoie de un festival de teatru în Focșani?

    Una dintre tinerele implicate în acest proiect, Oana Bogzaru, a expus, în cadrul unei scrisori deschise, motivele pentru care avem nevoie de un festival de teatru, pentru tineri, la Focșani: „Pentru că nu am avut niciodată un festival de teatru tânăr profesionist. Pentru că au fost zile, puține, precum spectacolele, în care ai vrut să te duci la teatru și să vezi un spectacol, dar pur și simplu nu ți-a permis buzunarul. Pentru că teatrul e costisitor în Focșani, dacă mai e și un nume mare pe afiș, prețul e piperat, acidulat, amețitor în condițiile în care poți să vezi „Faust” al lui Silviu Purcărete la un preț pe care și-l permite oricine. Pentru că nu ar trebui să ai nevoie de mulți bani pentru a beneficia de cultură. Așa că noi vă oferim teatru gratuit. Singura condiție e să vă intereseze, să veniți, să vă bucurați.
    Pentru că în licee se cochetează cu teatrul fie prin străinătate, fie prin gala STEV. Åži în plus…toți știu ce teatru frumos avem, o bijuterie și nu o zic numai focșănenii. Pentru că, dacă ne plimbăm cu atenție prin oraș suntem niște oameni cu pretenții. Ni s-a construit un fel de centru istoric cu pavaj a la Roma, cu fântâni arteziene chiar în „piața publică” unde se strâng copiii, tinerii, bătrânii. Puțin mai încolo e Ateneul frumos care așteaptă și el spectatorii lui. Pentru că ne-am săturat să mergem numai la terase, vrem diversitate în meniu. Am înțeles că avem tineret fashion, că avem clădiri frumoase, dar, din păcate trăim într-un oraș în care se întâmplă foarte puțin în comparație cu potențialul lui. Pentru că e inadmisibil ca țara noastră să găzduiască unul dintre cele mai mari festivaluri din lume, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, cu artiști din peste 70 de țări care prezintă peste 350 de evenimente, ca regizori români să creeze spectacole recunoscute la nivel mondial și noi, deși avem teatru, deși avem tot ce ne trebuie nu vedem nici măcar un spectacol pe săptămână, poate nici pe lună. Åži nu banii sunt reala pro-blemă, pentru că se poate și fără foarte mulți bani și vă demonstrăm aceasta. Noi vrem. Voi?
    La început de drum, Festivalul Vin’ la Teatru aduce spectacole marca Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, spectacole premiate în cadrul Galei Absolvenților de actori, critici de teatru, regizori. Începem cu un val de studenți, proaspeți absolvenți, coordonați de rectorul universității, actor, prof. univ. dr. Adrian Titieni.
    Åži pentru că la un festival nu sunt numai spectacole, organizăm și ateliere pentru împătimiții, iubitorii de teatru sau pur și simplu pentru curioși. Pentru că cel mai frumos lucru la un festival e atmosfera. Åžtiți cât de plăcut este să vedeți tine-rii cu ecusoanele fluturând, grăbiți, entuziasmați, făcând și altceva în afară de promenadă? Să știți că deși e vară, aveți seară de teatru, la răcoare”
.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?