Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Construcţii fără avize legale lângă monumentele istorice


   Lucrările la un chioșc din termopane și la două terase au fost sistate de autoritățile locale din Focșani, Mărășești și Vidra în urma solicitărilor făcute de Direcția de Cultură Vrancea. Motivul este lipsa avizelor necesare din partea Ministerului Culturii deoarece investițiile sunt situate în zona de protecție a unor monumente istorice. Mai mult, în cazul chioșcului pentru lumânări de la Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli de la Ocol”, Primăria municipiului Focșani spune că nu există nici autorizație de construcție.

   Direcția de Cultură Vrancea a dispus sistarea lucrărilor la trei construcții  aflate în diferite stadii de execuție, situate în zona de protecție a trei monumente istorice din județ. Cazul cel mai grav este la chioșcul pentru lumânări din curtea Bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Apostoli de la Ocol” de pe Bulevardul Independenței, care nu are nici autorizație de construcție din partea Primăriei Focșani. Chioșcul a fost construit în fața bisericii, pe domeniul privat al municipiului și, cel mai probabil, ar urma să fie demolat. Potrivit Direcției de Cultură, Biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli de la Ocol” este monument istoric clasat VN-II-m-B-06440, fiind construită în timpul domnitorului Ghica Voievod în a doua jumătate a veacului XIX. „Biserica este construită din cărămidă cu ajutorul și din truda poporenilor din mahalalele „Arion și Ocoleni” (1850-1861), după un plan navă cu pridvor închis, cu două turle, pronaos, naos și altar. Turla de pe latura de N adăpostește scara în spirală de lemn care face legătura cu turnul superior. Interiorul este acoperit de calote semisferice; fațadele sunt lipsite de decorații; intrarea este marcată de o arcadă semicirculară. Biserica a fost sfințită în anul 1862, iar pictura și zugrăveala s-au realizat în anul 1871. În urma cutremurului din 1912 au început reparațiile, făcându-se din nou bolțile și tot atunci a fost zugrăvită din nou în ulei de către pictorul N. Romano”, se arată pe site-ul instituției de cultură.
    Directorul Direcției de Cultură, Traian Negulescu, spune că a sesizat administrațiile locale pentru sistarea lucrărilor la investițiile menționate până la obținerea tuturor avizelor legale. În funcție de rapiditatea firmelor de proiectare, a consultanților, avizele ar putea fi obținute la următoarea ședință a Comisiei zonale a monumentelor istorice. „Au fost sesizate administrațiile locale și s-a dispus sistarea lucrărilor de către proprietari până la intrarea în legalitate. Fac un apel la toți proprietarii de monumente istorice să înțeleagă faptul că aceste monumente sunt în proprietatea lor dar aparțin patrimoniului național și au această obligație și datoria morală să respecte prevederile legale și să nu demareze lucrări la monumente sau în zona de protecție, adică 100 metri în urban și 200 metri în mediul rural, fără să obțină avizul Direcției de Cultură Vrancea”, a afirmat Traian Negulescu. Acesta a precizat că este „surprins că astfel de oameni, care știu că au obligații legale de protejare a patrimoniului, au neglijat obținerea avizelor necesare”, dar speră că asemenea situații nu se vor mai repeta, iar proprietarii de monumente, cei care vor să construiască în asemenea zone de protecție vor respecta prevederile legale.

Aviz pentru acoperișul terasei

    O altă construcție ridicată fără documente este lângă Åžcoala de la Vidra și îi aparține consilierului local PDL, Costel Florin Marica. Acesta a început construcția unei terase și, după ce au fost sistate lucrările, a venit la Direcția de Cultură pentru a prezenta stadiul realizării documentației tehnice. Åžcoala de la Vidra este monument istoric clasat cod LMI VN-II-m-B-06565, fiind unul din cele mai cunoscute și vechi așezăminte de educație din România. Potrivit Direcției de Cultură, localul școlii a fost început în 1850 și s-a terminat în 1859 „prin subscripție sau cisluire”. „Este de reținut calitatea învățământului predat și însușit în școala de la Vidra, unde toți care funcționau aveau titlu de învățători. Printre cei care au învațat la Vidra se numără savantul Simion Mehedinți, care afirma în memoriile sale că la Vidra a funcționat de fapt „…o școală de tip urban cu mulți învățători”. Cunoscută în istoria învățământului vrâncean sub denumirea de „Åžcoala cu Coloane” monumentul este o mărturie de valoare pentru istoria Vrancei”, se arată pe site-ul instituției de cultură.
    Al treilea caz este la Mausoleul Mărășești, unde proprietarul unui restaurant avea o autorizație pentru renovarea terasei obținută în perioada în care la conducerea Direcției de Cultură a fost Paraschiv Usturoi. Însă, în această vară, a început să construiască un acoperiș de lemn pentru a înlocui umbrele colorate de la firmele de bere. Deoarece prima autorizație nu stipula și construcția acoperișului va trebui și în acest caz să fie obținut un aviz de la Comisia zonală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?